logo

trugen jacn

İŞGALCI KOMÜNİST ÇİN, KAŞGAR’DA CAMİ VE MESCİTLERİ YIKMA KAMPANYASI BAŞLATTI

خىتاينىڭ ئۇيغۇر ئېلىدا دىن سۇسلاشتۇرۇش ئۈچۈن ئېلىپ بارغان تەشۋىقاتلىرىنىڭ بىرى.

İşgalcı Çin’in  Doğu Türkistan’da Müslümanları Aşağılayan ve İslama Hakaret eden Bir Duvar İlanı :

 ” Günde 5 kez namaz kılıyorsun,Ama Huda(Allah)Bunun İçin  Sana  Vermez  Goşgirde (Etli  ekmek) “

 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Pekin’in Urumçi’ye atadığı yeni Hitayist ÇKP.genel Sekreteri Çen Çüvengguo’nun  Doğu Türkistan’daki baskı,zulüm etnik ve dini soykırım uygulamalarını bir biri ardından uygulamayı sürdürüyor.
İşgalcı Çin’in Tibet’te yaptığı faşist temelli zulüm ve döktüğü kan ile ünlenen Çin Nazisi Çen Çivengguo yeni atandığı Doğu Türkistan’da bir süre önce ülke genelinde başlattığı “Dini Aşırılıklara  Sert Darber Vurmak” kampanyası çerçevesinde bir çok bölge’de 15 kişiden az cemaatı olan Cami ve Mescitleri önce ibadete kapatmakta ve daha sonra zamanla yıkarak ortadan kaldırmaktadır.
Özgür Asya radyosuna konuşan ve kendisi  Türkiye’de yaşayan ve Kaşgar’ın Lenger Kenti’nden olduğunu ifade eden Abdurrahman Hacı Kaşgar’a bağlı Tukkuzak(Tokkuz Azak = Dokuz Azak Kaşgarlı Mahmut’un medfun bulunduğu bölge) İlçesinin Lenger Kenti’nde son bir ay içerisinde en az 50 Cami ve Mescit’in tahrip edilerek ortadan kaldırıldığını bildirdi. Çinli işgalcılar Cami ve Mescitleri yıkmadan önce bu kutsal mekanların İmamlarını ve bölgedeki din adamlarını toplayarak onlara ikna olmaları için telkin ve teşviklerde bulunuyor.Cami yıkma işlerinde imamların kendilerini desteklemeleri için onlardan  bu konuda yazılı belge imzalatarak taahhüt etmelerini de sağlıyorlar.
Abdurrahman Hacı’nın verdiği bilgilere göre kendisi de Tokkuzak ilçesinden olan bu kişi Lenger kenti’nde toplam 86 cami ve Mescit’in mevcut olduğunu son yıkımlardan sonra bu kent’te  sadece 20 Cami ve Mescidin ayakta kaldığını bildirdi.Geriye kalan 57 Cami ve Mescit’ın ise tahrip edilerek yok edildiğini belirtti.

İlgili resim

İşgal Polisleri ve Mahalli ÇKP. yöneticiler Cami Yıkma Uygulamalarını İnkar etmediler
Bu haberin doğruluğunu teyit için Bölgeye telefonla ulaşan radyo muhabirlerine konuşan yerel yetkililer ile Lenger ve Tokukzak’ta görevli Polisler bu konuda açık bilgi vermekten ve  konuşmaktan kaçındılar.Bazıları bu konuda bilgi vermelerinin  yasak olduğunu belirtmelerine rağmen,hiçbir yetkili Cami ve Mescitlerin yıkıldığı yönündeki haberlerini  inkar etmedi ve bu suretle bu  Cami yıkma haberinin doğruluğu de böylece   teyit  ve doğrulanmış  oldu.

Kaşgarlı mahmut Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Tokkuz Azak(Dokuz Azak) İlçesi Hakkında Bilgi
Büyük Türk bilgini ve Dilcisi ,Karahanlı Hükümdar ailesi mensubu devlet adamı Kaşgarlı Mahmut’un de memleketi olan Pamir dağları eteklerindeki Tokkuzak ilçesi Karahanlı devletinin yazlık başkenti  olarak biliniyor. Kaşgarlı Mahmut Bağdat’dan vatanına döndükten sonra bu bölgeye yerleşerek Mahmudiye Medresesini kurmuş ve burada ders vermişti.Vefatından sonra da bu İlçenin Azak kenti’ne gömülmüştü.

Resmi istatistiki bilgilere göre günümüzde bu ilçenin toplam nüfusu 250 bin civarında olup, mutlak çoğunluğunu Müslüman Uygur Türkleri oluşturmaktadır. Çin işgal yönetiminin yeni idari sistemine göre ilçe’de 4 Pazar(Haftanın belirli günlerinde Pazar kurular kasaba) ve toplam 6 yiza(Her yiza’da onlarca köy vardır.) bulunmaktadır. Lenger kenti de bu 4 Pazar kurulan kentlerden biri olup bu kent’te en az 30 bin kişi yaşadığı tahmin edilmektedir.
Kaşgar veya Tokkuzak ilçesinde ÇKP.iktidarının emrindeki hiçbir medya organlarında Lenger Kentindeki Cami ve Mescit yıkımı ile ilgili hiçbir  bilgi veya haber yer almıyor. Ama,bölgeden alınan bilgilere göre bölge sakinleri İşgal yönetiminin kurduğu  bir teknik ekip önce bu Cami ve Mescitlerin sağlam olup olmadıkları ve ibadet edenlerin güvenli bir şekilde ibadet etmelerine teknik açıdan uygun olup olmadığı hakkında rapor hazırlıyorlar. İşgal yönetiminin emrindeki Teknik ekibin hazırladığı Çakma rapor doğrultusunda sağlam olmadıklarına karar verilen Cami ve Mescitler zamanla ibadete kapatılıyor ve bir süre  snra görevli imamlar ve yerel din adamlarının de ikna edilmeleri sonucunda yıkılarak ortadan kaldırılıyor. Abdurrahman Hacı’nın ifadesine göre Cami ve Mescitlerin yıkılarak yok edilmesinin esas amacı Müslüman Uygurların can güvenliklerini sağlamak değil için değil,ÇKP.’nın Doğu Türkistan’daki işgal yönetiminin ve Çin’in devlet güvenliğinin temin edilmesi içindir. Bölge’de son aylarda şiddetli bir tempoda sürdürülen “Aşırı Dini Akımlara Savaş ve Genel Temizlik Operabsyonları” de bu Cami ve Mescitlerin yıkım Kampanyalarına karşı oluşabilecek toplumsal tepkilerin önlenmesi olarak değerlendiriliyor.
Bu uygulamanın sadece Tokuzak İlçesinde değil,Kaşgar ili genelinde sürdürüldüğü de ifade ediliyor. Geçtiğimiz günlerde yine Doğu Türkistan ziyaretinden dönen bir kişinin anlatımına göre Cami ve Mescit yıkma uygulamasında Kaşgar’ın Yenihisar İlçesinin pilot bölge olarak seçildiğini ve bu ilçede bulunan yüzlerce cami ve Mescidin yıkıldığı haberi Sitemizde yer almıştı.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1304 Kez Görüntülendi.