logo

trugen jacn
05 Aralık 2016

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ ASSİMİLASYON VE SOYKIRIMLARINDAN ÖRNEKLER(2.BÖLÜM)

hasar

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

2) Haşar Uygulamasında Uygur Çocukları de zorla Çalıştırılıyor
Çin’in Doğu Türkistan’ı ilk istilasından hemen sonra uygulamaya sokulan  çağ ve insanlık dışı sadece Çin’e özgü  bir uygulama olan Haşar, 1949’daki Komünist istilasından sonra Doğu Türkistan’da sistemleştirilmiş ve normal toptan  bir cezalandırma uygulaması  haline getirilmiştir. ÇKP.nin işgal yönetimi için bu sistem muhaliflerden kurtulma ve onları yavaş yavaş yok etmek için en önemli cezalandırma ve yok etme yöntemlerinin  başında gelmektedir. ÇKP.iktidarından önceki işgal dönemlerinde Haşar vergisi konulan ailerde çalıştırılacak genç insan yoksa en azından bunun karşılığını ulak hayvanlar alınıyordu. ÇKP.işgalcılarının  Nazi temelli kanlı yönetimi ise, çocukları Haşarda çalıştırma uygulamasını başlatmıştır.
Küçük çocukları de tarlalarda, ekin biçme zamanı tarlada kalan başakların toplanması,pamuk toplanması,pirinç hasadı uzak ve kırsal bölgelerde fidan dikilmesi (ağaç dikimi) başta olmak üzere aklınıza gelebilecek bütün ağır eş gücü gerektiren işlerde çalıştırmaktadır.Bu satırların yazarı daha 9-10 yaşlarında iken,yukarıda saydığımız bütün bu işlerde Çinli işgalcılarca zorla çalıştırılmıştır. Haşar’ın ağır bir türü olan ve Dolkun adı verilen kış günlerinde Müslüman Uygurların boşta bırakılımamasını amaçlayan bir çalıştırma icraatında merhum Annem Hang sokma (Ağır Kütüklerden yapılar ve toprağın sertleşmesi için kullanılan ilkel bir silindir= Araç) işlerinde çalışırken,sökülen elbiselerimin dikilmesi için onun yerine ben gücüm yetmese de bu işte çalışmışımdır.Doğu Türkistan’da kışın çok ayaz soğuğunda toprak 30-40 cm.kalınlığında donar.Dolkun(Dalga) adı verilen bu zulüm uygulamasında kazma ve küreklerle bu donan toprak parçaları yerlerinden söktürülür. Çünkü, Komün’de yapacak başka bir işlem yoktur.
Yaz günlerinde ekinlerin biçilmesi ve toplanması mevsiminde Okullar tatil edilir ve bütün çocuklar tarlalarda zorla çalıştırılırlar.Çalışmayanlara yemek verilmez.Çocuk aç kalmamak için de olsa ÇKP.lı işgalcıların gösterdiği işlerde zorla çalışmak mecburiyetindedir.

ھاشارغا مەجبۇرلىنىپ ئۆستەڭ چېپىۋاتقان ئۇيغۇر دېھقانلار. ئاقسۇ.

Etiketler: » » » » » »

Share
1009 Kez Görüntülendi.