logo

trugen jacn

GÖKTÜRK : UYGUR MÜLTECİ YAPÇAN’IN ÇİN’E TESLİMİ İNSANİ VE YASAL DEĞİLDİR (Video)

plain-blue-background-wallpaper-3

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi  Sorumlusu ve Uyghurnet.org haber Sitesi yayın yönetmeni Hamit Gökötürk Ülkemizin önde gelen Televizyon kanallarından Akit Televizyonuna halen Kırklareli Geri Gönderme Merkezi’nde tutuklu bulunan Doğu Türkistanlı aktivist ve Cemaat ileri gelen Aksakallarından Abdulkadir Yapçan son durumunu değerlendirdi. Göktürk Yapçan hakkında özetle şunları söyledi ;

  • Abdulkadir Yapçan dini ve milli düşünceleri sebebi ile Çin yönetimi tarafından tutuklanmış ve yıllarca işkence görmüş bir  Mücahit ve insan hakları aktivistidir.
  • Çin, kendisi hakkında 11 Eylül 2001 saldırılarını bahane ederek kendisini bölücü ve terörist olarak suçlamıştır. Çin’de yaptığı gibi yurt dışında ve yaşadığı Türkiye’de de sürekli takip ederek kendisine baskı ve zulmünü sürdürmektedir.
  • Abdulkadir Yapçan çeşitli vesilelerle Türkiye’de takibata maruz kalmıştır. 2003 yılında yine gözaltına alınmıştır.2008 Pekin Olimpiyatları nedeniyle Yozgat ilimizde mecburi ikamete tabi tutulmuştur.31 Ağustos 2016’den beri de tutukludur.
  • Abdulkadir Yapçan Türk Mahkemelerince yargılanmış ve suçsuz olduğu için beraat ettirilmiştir.Kendisi şu anda suçsuz ve masumdur.
  • Buna rağmen,gözlem altında tutulması hukuki değildir ve bir an önce Yargı kararı uygulanmalı ve serbest bırakılması en büyük temennimizdir.
  • Türk yargısının Yapçan hakkında beraat kararı vermesi ve Çin’e veya bir başka 3.ülkeye gönderilmemesi yolundaki hükmüne rağmen,Kendisinin İç İşleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne bağlı Kırklareli Geri Gönderme Merkezi’nde tutulması Uygur Diasporasını üzmekte ve derin endişelere sevk etmektedir.
  • Çin’le en uzun sınırlara sahip Moğolistan Cumhuriyeti yönetimi,Çin’in bütün ısrarlı talep ve baskılarına boyun eğmemiş ve Budistlerin Dini Lideri Dalay Lama’yı ülkesine davet etmiştir ve Dalay Lama halen Moğolistan ziyaretini sürdürmektedir.
  • İslamı Sivil Toplum Kuruluşlarının Doğu Türkistan meselesi konusundaki tutumları  ve çalışmaları yeterli ve istenilen düzeyde değildir.İnançlarımıza göre dili,ırkı ve diğer yaratılış özellikleri farklı Müslümanların hak ve hukuk bağlamında hakları eşittir.Doğu Türkistan konusunda adil olmalarını ve  yeterli derecede çalışmalar yapmalarını ve tepki göstermelerini bekliyoruz.(85 kez görüntü)

 

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1818 Kez Görüntülendi.