logo

trugen jacn
26 Kasım 2016

HİNDİSTAN HÜKÜMETİ 3 UYGUR TÜRKÜ SIĞINMACININ İLTİCA TALEPLERİNİ REDDETTİ

خەرىتىدە ئادىل، ئابدۇسالام ۋە ئابدۇخالىق ئۈچەيلەن ھىندى-تىبەت چېگرا ئامانلىق كۈچلىرىگە ئەسىرگە چۈشكەن، ھىندىستاننىڭ لاداقتىكى سۇلتان چۇسكۇ دېگەن رايونى كۆرسىتىلگەن.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin İşgal yönetiminin  Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerine karşı yürüttükleri baskı,zulüm,etnik asimilasyon dini ve ırkı soykırım  uygulamalarından kaçarak  2013 yılında sınırı kaçak yollardan geçerek Hint Sınır Muhafızlarına teslim olan 3 Uygur Türkü mültecinin sığınma taleplerinin Jammu Keşmir Yüksek Mahkemesi tarafından reddedildiği bildirildi.
Özgür Asya radyosunun Büyük Keşmir adlı Hint gazetesine atfen verdiği habere göre Jammu Keşmir Eyalet Yüksek Mahkemesi geçtiğimiz hafta Abdulhalik,Adil ve Abdusselam adlı 3 Uygur Türkü sığınmacının  Hint sınırını ihlal ve izinsiz ülkeye giriş yaptıkları için daha önce verilen 18 aylık hapis cezasının bitiminden sonra bu ülke’de kalabilmek için Mahkemeye dava açtığı,ancak hala Hapiste tutulan 3 Uygur’un bu talebinin reddedildiğini açıkladı. Anılan gazete haberinde Mahkemeninin kararının açıklanmasından 6 ay önce Hindistan İç İşleri Bakanlığı aldığı bir kararla bu sığınmacıların kaçtıkları Çin’e geri gönderilmesi için Jammu Keşmir Eyalet İç işleri Bakanlığı’na bir yazı gönderdiği.Mahkemenin verdiği  red karara bu emrin etkili olduğu belirtildi.

İlgili resim

Hindistan İnsan hakları Örgütü : Hint Yönetimi Uygur Sığınmacılara Savunma Hakkı Tanımalı

Öte yandan “Vatandaşların Özgürlüğü İçin Ulusal Birlik” adlı bir Hint insan hakları ve Hukuk örgütü Uygur Sığınmacılar ile ilgili bir bildiri yayınladı.Örgüt bildirisinde Hindistan yönetiminin  sığınmacılara tanınan haklar ile bu konudaki  uluslar arası yasalarına riayet etmesini istedi. Örgüt,  sığınma talepleri reddedilen Uygur sığınmacılara kendilerini savunma hakkı ve fırsatı verilmesi gerektiği yolunda  Hindistan yönetimine  çağrıda bulundu.
Hindistan İnsan hakları Teşkilatı sözcüsü W.Suresh 22 Kasım 2016’de “Binar Haberleri” adlı bir haber sitesinde yayınlanan açıklamasında “Hindistan yönetimi uluslar arası yasalar ile mülteciler ile  ilgili uluslar arası anlaşmalara uymak zorundadır. Uygulanması mümkün olmayan böyle yanlış kararlar vermemesi gerekir. Uygur sığınmacılara kendilerini savunabilmeleri için avukat tayin etme ve kendilerini savunma hakkı tanımalıdır. “ dedi.

Dilşat Reşit
Dünya Uygur Kurultayı  : Uygurların Çin’e Teslimi Onların Hayatlarını tehlikeye sokar
Hindistan yönetiminin kendilerine sığınan 3 Uygur Türkü’nün Çin’e iade edilmesi yönündeki kararını eleştiren Dünya Uygur Kurultayı Sözcüsü Dilşat Reşit,Hint yönetiminden bu iade kararını tekrar göçirmesi gerektiğini talep etti ve  şöyle konuştu ,” Uygur mültecilerin Çin’e teslim edilmesi onların hayatlarını tehlikeye sokar.Biz Hint yönetiminden insanı olarak bu iade kararın  bir kez daha gözden geçirmesini ve bu konuda doğru ve olumlu karar vermelerini ümit ediyoruz.Bu konuda BM:Mülteciler Yüksek Komiserliği ile diğer İnsan hakları kuruluşları da yeterli derecede bilgi sahibidirler. ”şeklinde konuştu.
Öten yandan Dünya Uygur Kurultayı’nın konu ile ilgili görüşme taleplerine Hindistan’ın Washington Büyükelçiliği her hangi bir cevap vermedikleri  belirtildi.
Hindistan’a iltica Eden 3 Uygur Sığınmacı hakkında Bilgi
Mühtemelen Hindistan sınırına yakın  Hoten’ın dağlık bölgelerinden olabileceği tahmin edilen Abdusselam, Abdulhalik ve Adil isimli 3 Uygur Türkü genç 2013 yılının Haziran ayında sınırdaki Ladah kenti üzerinden Hindistan’a kaçak olarak geçmiş ve Hint  sınır Muhafizlarına teslim olarak sığınma talebinde bulunmuştur.Hint Sınır Muhafızları bu 3 Uygur genci Hindistan’in yönetimindeki Jammu Keşmir Bölgesinin Sultan Çusku bölgesindeki Hint-Tibet Sınır Koruma Komutanlığına teslim etmiştir.Bu komutanlık de gerekli işlemlerden sonra bunları  Ladak Kenti Emniyet Müdürlüğüne sevketmiştir.Yargılanan bu 3 kişi Hint sınırını izinsiz şekilde geçmek,Hint sınırlarını koruma yasalarına muhalefet suçlarından 18 ay hapis cezasına mahkum edilmiştir. Ancak,Uygur sığınmacılar cezalarını çekerek tamamladıktan sonra da serbest bırakılmamış olup, halen Ladak’in Leh Bölge Hapishanesinde tutuluyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1448 Kez Görüntülendi.