logo

trugen jacn
20 Kasım 2016

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN : ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ ÖRGÜTÜ NEDEN OLMASIN ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan ve Özbekistan’a yaptığı resmi ziyaretlerini tamamlayarak Türkiye’ye dönüş yolunda iç ve dış gelişmeleri  değerlendiren açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin ‘varsa yoksa AB’ dememesi gerektiğini vurgulayarak “Mesela ‘Şanghay 5’lisinde niye olmayalım. Orada yer almak, AB konusunda daha rahat hareket etmemizi sağlar” dedi.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan ve Özbekistan ziyaretlerini Türkiye’ye dönüş uçağında değerlendirdi. FETÖ ile mücadelenin acımasızca devam edeceğini söyledi. “Türkiye ‘benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli.Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli” diyen Erdoğan, “Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır” ifadesini kullandı.

 Geziye eşlik eden gazeteciler arasında bulunan Hürriyet yazarı Vahap Munyar’ın haberine göre, Erdoğan özetle şu mesajları verdi: İngiltere’de Brexit yaşanırken, bizim de AB ile ilişkilerimiz yeni döneme girdi. Bu konuda son durum nedir? Brexit bana göre güzel bir tevafuk oldu. Yani, Avrupa’da diğer ülkelerde bu tür şeyler olabilir. Fransa’dan, İtalya’dan da sesler geliyor. Geçenlerde bizimle ilgili Dışişleri Bakanları bir araya geldiler. Önce hırsla bir araya geldiler. Daha sonra Avusturya’nın dışında hiçbirisi Türkiye ile müzakerenin dondurulması noktasında fikir beyan etmedi. Bu tabii önemli bir şey. Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. “Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği” dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanatimi söylüyorum. Mesela, “Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?” diyorum. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay 5’lisinin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, “Bunu değerlendiriyoruz” gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum.   “Yıl sonuna kadar sabredelim”

Türkiye Şanghay Beşlisi içinde neden olmasın?

AB, bizi tam 53 yıldır oyalıyor. Böyle bir şey olabilir mi?

İlklerdeniz, ama 53 yıldır oyalanıyoruz. Mesela Başbakanlığımın ilk yıllarında liderler zirvesine biz çağrılırdık. Daha sonra çağırmamaya başladılar. Niye? Orada her şeyi açık, net söylüyorduk da ondan. Mesela fasıllarda açma-kapama olayında, sadece açmak var, kapama yok. Kapama olmayacaksa, açmayı yapsan ne olur, yapmasan ne olur? Latin Amerika ülkelerine vize serbestisi var, ama Türkiye’yi hâlâ oyalayıp duruyorlar. Geçen gün arkadaşlarla da konuştuk. “Yıl sonuna kadar sabredelim, yıl sonuna kadar oldu, oldu… Yoksa biz bu geri kabulü falan, bu dosyayı kapatalım”… Mülteciler konusunda 3 milyar Euro bu yıl için haziran itibarıyla vereceklerdi. Vermediler. Yani bize değil, mülteciye verecekti. Bir protokol var ama uygulama yok. Artık 11’inci aydayız. Yıl sonu geliyor. Güya ikinci bir 3 milyar Euro da söz konusuydu. Şimdi onu da ne yaptıklarını göreceğiz. Gördükten sonra bu konuda da kararlı bir şekilde adımımızı atmış olacağız. “Zaman zaman ülkemizde fikir özgürlüğü olmadığı iddiasını gündeme getirdiler” AB’den hiç yumuşama sinyali yok mu? Yani, bunları anlamak mümkün değil. Öyle şeyler yapıyorlar, öyle şeyler söylüyorlar ki, anlamak mümkün değil. Bir bakıyorsunuz kuyruğu dik tutma derdindeler, bir bakıyorsun yelkenleri indirivermişler. Türkiye için hiçbir zaman hayırlı rüya görmediler. Pek görmeye de niyetleri yok. Zaman zaman şahsıma hakaretler, zaman zaman ülkemizde fikir özgürlüğü olmadığı, hak ihlalleri iddialarını gündeme getirdiler. Almanya’da, Fransa’da, Belçika’da teröristler kol geziyor ama bu tür şeyleri umursamıyorlar. Ya da Belçika’nın, Ermenilerin soykırım iddiasını kabul etmedi diye bir milletvekiline partisinden atılmanın yolunu açacak kadar özgürlüklerden uzak olduğu unutuluyor. Bunların özgürlük anlayışı bu kadar işte.

Kaynaklar 

 

 

Etiketler: » » » » »
Share
1197 Kez Görüntülendi.