logo

trugen jacn
04 Eylül 2016

İŞGALCI ÇİN, BAŞKENT URUMÇİ’DEKİ SON UYGUR MAHALLELERİNDEN BİRİNİ DAHA YOK EDİYOR

Urumçi mahalle Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetimi,esaret altında tuttuğu Doğu Türkistan’da demografik assimilosyan amaçlı yeni bir uygulamaya daha  imza attı. Başkent Urumçi’nin  tarihi sakinleri ve gerçek sahipleri olan Müslüman Uygur Türklerinin yaşadığı birkaç mahalle’den biri olan  ve Kepe Öyler olarak tabir edilen Gecekondu evlerden oluşan Tik Kuduk(Dik Kuyu) bölgesini kentsel Dönüşüm programına aldığını iddia ederek bu bölge’de oturan Uygurların evlerini boşaltmalarını istediği bildirildi.
Özgür Asya radyosunun  haberine göre başkent Urumçi’nin Varoşlarında yer alan ve bugüne kadar iyi korunduğu belirtilen ve 1 No.lu Gecekondu Bölgesi olarak adlandırılan Tikkuduk bölgesi, tamamen Uygurların ikamet ettiği  ve birkaç Mahalleden oluşan bir bölge olduğu belirtiliyor. Bu bölge’de halen toplam bin 347 ev’de yaklaşık 8-10 bin arasında Uygur’un yaşadığı ifade ediliyor.

Urumçi mahalle Resimleri ile ilgili görsel sonucu
Bu bölge’de yerleşik Uygurların Komünist Çin işgalinden hemen sonra Tikkuduk’ta açılan kömür Ocağının işletmeye açılması üzerine kömür madeninde çalışacak iş gücü temin edilmesi için diğer Vilayetlerden getirilen işçiler tarafından kurulduğu ve ahalisinin  tamamı Uygurlardan oluşturuyor.İşgalçi Çin  yönetimi Tikkuduk Kömür Ocağı’nda çalıştırılan İşçilerin ev ihtiyacını karşılamadığı için işçiler Tanri dağlarının eteklerindekı boz arazilere   kendi imkanları ile Kepe Öy olarak adlandırıdıkları gecekondular yaparak yerleşmişti.Bu kepe öyler daha sonra zamanla genişleyerek tamamen Müslüman Uygur Türklerinin oturduğu ve etnik Çinli göçmenlerin olmadığı bugünkü büyük bir yerleşim bölgesine dönüşmüştü.
Çin işgal yönetimi 2010 yılında burada bulunan maden ocağı’nı kapatamış ve işçileri de işten çıkarmıştı.Ancak, işsiz kalan maden işçilerinin tepkisi ve toplumsal protestolardan çekindiği için bu bölge’de oturan Uygur ailelere dokunmamıştı.
Yapılan açıklamalara göre bu bölge ve yakınlarındaki yerleşim yerlerinden toplam 4 bin 600 evin tahliyesi için karar alındığı,bu evlerde oturan ailelerin tamamının  göç ettirilerek  bölgenin tamamen boşaltılacağı bildirildi.
Bu bölgelerden zorla göç ettirilen Uygur Türkleri için  yönetimce  yeni ev  tahsisi yapılmadığı veya oturmaları için sosyal konutlardan ev verilmediği , ailelerin kendi başalarına bırakıldıkları ifade ediliyor.

Urumçi mahalle Resimleri ile ilgili görsel sonucu
Uzmanlar,Uygurların kentsel dönüşüm iddiası zorla çıkarılarak boşaltılan bu bölgelere çok katlı ve modern binaların yapılacağını ve bu evlerin tamamının benzerleri gibi  İşgalcıların ülkenin dönüştürülmesi amacı ile Çin’den getirilecek etnik han Çinlisi göçmenlere  v erileceğini belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » »
Share
1214 Kez Görüntülendi.