logo

trugen jacn
04 Ağustos 2016

ÇİN’DEN BİR FAŞİST UYGULAMA DAHA : “UYGUR GÖRÜRSEN İHBAR ET,PARA ÖDÜLÜNÜ KAP !

151202074552_the_first_china_infantry_in_south_sudan_512x288_ap_nocredit

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist Çin yönetimi yeni bir etnik ayırımcılık ve Nazilerin 1940’lı yıllarda Yahudilere  reva gördüğü icraatlarını hatırlatan bir uygulamaya daha imza attı.Kuzey Çin’deki  Ciciyang eşyaletinin merkezi Huangcu  şehri yönetimi bir genelge yayınladı ve bu genelge ile şehirde Doğu Türkistanlı (Xinjiang’lı) bir Uygur görüldüğü takdirde derhal ihbar edilmesini ve para ödülünü kapmasını açıkladı.

Çin’in Kuzeyindeki Huangcu Ciciyang Eyaletinin merkezi Huangcu şehri’nde önümüzdeki haftalarda G20 ülkeleri zirvesi öncesinde bu eyalet merkezi Huangcu şehrindeki 3 kamu yönetim biriminin ortaklaşa  yayınladığı beliritilen Genelgeyi çıkaran yönetim birimleri şunlardır ;
1. Mi Shihuang Polis Merkezi Amirliği
2. Fung Shiyen Yerleşim Bölgesi yönetim birimi
3. Devlete ait Cuang Shi Emlak Şirketi.
Genelge’de her üç yönetimin biriminin adı ve telefon numaraları yar almakta ve imza ve mühür olarak Devlet Emlak Yatırım Şiriketi Müdürü’nun imzası ve mührü bulunmaktadır.

Ciciyang -Genelge

    Yukarıdaki Çince Genelgenin Türkçesi şöyle ;

TÜM EYALET SAKİNLERİNİN DİKKATİNE
( Genelge )

Önümüzdeki günlerde eyaletimizin merkezi Huangcu şehrinde  G20 zirvesi yapılacaktır.Bu zirve toplantısının güvenli ve sorunsuz bir şekilide sona ermesi için bütün yönetim ve devlet birimilerimizin ve Vatandaşlarımızın aşağıda belirtilen hususlara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Ayrıca devlet kurumlarımız için de bu genelge talimat niteliğindedir.Titizlikle uyulması  ve gereğinin  yerine  önemle duyurulur.
5 madde halinde yayınlanan bu genelgenin 2. Maddesi’nde aynın şu ifadeler yer almaktadır ;
2. Madde : Eyaletimiz dahilinde ve özellikle eyalet merkezi Huangcu şehrinde Xinjiang’lı Uygurlar görüldüğü takdirde Vatandaşlarımızın en yakın Polis merkezi ve  noktasına ihbar edeceklerdir. Yapılan ihbarların değerlendirilmesi sonucunda ihbar sahiplerine  500(beşyüz)Yen (yaklaşık 85 $) ödül verilecektir
ABD.’den yayın yapan Özgür Asya Radyosu internet sayfasında da yayınlanan bu genelge adı geçen radyo muhabirleri  gazetecilik kuralları gereğince genelge’nın yayınlandığı Huangcu  şehri yetkililerine telefon ile ulaşarak araştırdı. Radyoya konuşan Huangcu şehri yetkilileri tam bir Çin usulü slüpla genelgeyi  ne doğruladı ne de reddetti.
Hangcu şehri Mi Shihuang Polis Merkezi Yetkilisi : Benim böyle bir genelgeden haberim yok.Genelge’de bizim merkezin telefon numarası yazılı ama biz böyle bir genelge yayınlamadık. Ancak,Polis Merkezi’mizin bu anlamda bir genelge yayınlamayacağını de özellikle söyleyemem. Biz bu konuyu araştırıyoruz.
Huangcu şehri Fung Shiyen Yerleşim Bölgesi İdaresi : Genelge’de bizim adımız geçiyor ve telefon numaramız de verilmiş.Ancak,biz kurum olarak böyle bir genelge çıkardığımızı söyleyemem ve  bu konuda daha ayrıntılı bilgi de veremem.
Her ne kadar bu genelgeyi çıkaran Çin’in Huangcu şehri  yönetim birimleri  bu genelgeyi çıkardıklarını red etmiş iseler de böyle bir genelgeyi  çıkardıklarını kesin  ve net olarak  ifade etmiyorlar.Her ne kadar bu kurumlar kabul etmeseler de bu ve benzeri  Uygur Türklerine yönelik etnik ayırımcılık amaçlı uygulamalar Çin’de olağan bir uygulama ve yıllardan beri de devam ettirilmektedir.

Bunlara örnek olarak medya’ya intikal etmiş şu olayları  gösterebiliriz ;

Kaptan Pilot Ekber Mehmet Olayı : 2015 yılının 21 Kasım tarihinde Çin’in önde gelen Hava yolları şirketinin Uygur azılı kaptan pilotu Çin’in merkezi şehirlerinden birine bir uçuş gerçekleştiriyor.Akşa dinlenmek için Havayolu Şiriketi’nin kendileri için ayırdığı otel’e istirahat etmek için yerleşiyor.Gece yarısı otel odasını basan ve kendisini tartaklayarak gözaltına alan Çini Polisleri Kaptan Pilot Mehmet’in parmak izi ve resimlerini çekerek şüpheli muamelesi yapıyor.
Müzik ve Dans Öğretmeni bir Uygur Öğretmen olayı ; Çin’in bir eyaletindeki bir Güzel sanatlar Üniversitesinin daveti ile merkezi Çin’deki ibir üniversiteye giden ünlü bir Uygur sanatçı ve folklor ve şarkıcı öğretmeni hanım gece kaldığı otel odası basılıyor ve kötü muameleye maruz alıyor.Kendisine sırf Doğu Türkistanlı Uygur olduğu ve adı etnik Çinlilere benzemediği için bu tür şüpheli muamelesine maruz kaldığını ifade ediyor.

FAŞİST İÇERİKLİ  GENELGEYE KARŞI UZMANLARIN GÖRÜŞÜ 

Dr.İlşat Hasan :  ABD. Uygur Derneği Başakanı ve Siyaset Bilimci  
Dr.Hasan,Hangcu Emniyet müdürlüğünce yayınlanan Uygurların bu eyalet sınırları içerisinde görülmesi halinde ihbar edilmesi yolundaki genelge ile ilgili olarak ise şunları ifade etti ; “ Çin yönetimi önümüzdeki haftalarda Huancu şehrinde yapılacak G20 zirvesini bahane ederek Nazi uygulamalarına benzer tedbirilere başvuruyor.Huangcu eyaletinde görülen Uygurları ihbar edenlere 500 Yen (yaklaşık 80 $) ödül verileceği ilan edilmiştir.Bu ise,tamamen insanlık dışı bir ırkı ayrımcılık ve aşağılamadır.Çin’in 21 yüzyılda yaptığını 1930 ve 40’lı yallarda Alman Faşistleri Yahudilere uygulamıştı.Çin’in Hangcu’de uyguladığı Hitler’in faşist uygulamalarını hatırılatıyor.Çin Uygurları uluslar arası toplum nezdinde terörle suçlayarak mahkum ettirmek ve kendileri de bundan istifade ederek İşgalı altında varlık mücadelesi veren Müslüman Uygurları toptan imha etmek emelini icra etmek istiyor.Ancak,Uluslar arası toplum Çin Uygur konusundaki gerçek niyetini öğrenmiş durumda.O yüzden ABD.başta AB ülkeleri ve diğer demokratik ülkeler Çin’in bu suçlamalarına inanmıyorlar ve Çin’e çağrıda bulunarak Çin’in katı Uygur politikasını yumuşatması ve daha insancıl hale getirmesini istiyor.ABD. ve Batı ülkeleri Çin’in bu uygurmalarına ve suni yalanlarına asla inanamamaktadır.” Şeklinde değerlendirdi.

Dr.Çing Polo ABD.’de yaşayan Muhalif Çinli Siyaset bilimci ve Akitivist 

Müslüman Uygurların etnik ayırımcılık,ırkı aşağlama ve insanlık dışı baskı ve zulme  maruz kalması ÇKP.iktidarının devlet terörizminin bir kanıtıdır.Ayrıca   Sosyalist maskeli ÇKP,  faşizan uygulamalarının bir sonucudur.Şiddetle kınıyoruz.şeklinde değerlendirdi.

Etiketler: » » » » » »
Share
1481 Kez Görüntülendi.