logo

trugen jacn
28 Mayıs 2016

KAZAKİSTAN’DA SÜREN GÖSTERİLERDE BİN’DEN FAZLA KİŞİNİN TUTUKLANDIĞI BİLDİRİLDİ


Kazakistan yönetiminin son aldığı arazilerin Yabancılara  kiralanması
kararına karşı 21 Mayıs tarihinden beri başta eski başkent Alma-Ata  olmak üzere bir çok şehirde tepki amaçlı  gösteriler sürüyor.Özellikle  Komünist Çin’in   İşgal ettiği Doğu Türkistan’da Uygur ve Kazak Türklerine   karşı  assimilasyon ve soykırım uygulamalarına karşı gün geçtikçe tepkileri zirve yapıyor.Kazakistan’in de Doğu Türkistan gibi  “Taşan Sarı Tehlike ” İşgalcı Çin tarafından  ŞİÖ.İpek Yolu Projesi,Toprak kiralama vebenzeri göz boyama ve kandırma politikalarından son derece rahatsızlık duyuyor ve Kazak Türkü Kardeşlerimiz  Doğu Türkistan’in dramatik durumunun  Kazakistan’ın de başına gelmesinden  haklı olarak son derece endişe ediyorler.  

Almatı-1

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Kazakistan’ın tanınmış sivil aktivistlerinden Muhtar Taycan 21 Mayıs tarihinde başlayan arazi yasası protestolarında binden fazla kişinin gözaltına alındığını ve çoğunun tutuklandığını söyledi.

Muhtar Taycan, “21 Mayıs protestolarında bin 83 kişi tutuklandı, bunlardan hiçbiri yasaları ihlal etmedi. Bunlar eğitimli ve vatansever insanlardır. Bu insanlar Atyrau, Uralsk, Almatı ve diğer şehirlerde tutuklandılar. Biz 21’nci yüzyılda yaşıyoruz ve artık sivil girişimlere karşı bu tür baskıları geride bırakmalıyız” dedi.

Almatı-2

informburo.kz sayfasının haberine göre, Kazakistan Başsavcılığı “hala protesto toplantıları hakkında bilgilerin netleşmediğini” gerekçe göstererek tutuklananların sayısı hakkında bilgi vermekten kaçındı.

Almatı-3
21 Mayıs’ta Kazakistan güvenlik güçleri ülke genelinde yapılmak isteten izinsiz protesto toplantılarını engellemişti. Kazaklar yabancılara uzun süreli toprak kiralamasını öngören Arazi Kanunu değişikliklerini protesto etmek istemişlerdi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev geçtiğimiz günlerde hükümetin genişletilmiş toplantısında bu yasanın bazı maddelerinin geçerliliğinin 2017 yılına kadar durdurulduğunu açıklamıştı.

Kaynak : Dünya Bülteni Net.28.05.2016

Etiketler: » » » » »
Share
1478 Kez Görüntülendi.