logo

trugen jacn

İŞGALCI ÇİN’DEN DOĞU TÜRKİSTAN’DA TÜRKÇE İSİMLER İLE TÜRK MALLARINA AÇIK SAVAŞ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Çin, Doğu Türkistan’da Uygur Türklerinin Türkiye ilgisi ve sevgisinin günlük yaşantılarına bir yansıması olan Türk malları  ile Türkçe isimlere karşı topyekun  savaş açtığı  bildiriliyor.

İstanbul,Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerimiz başta olmak üzere  Turistik bölgelerimizde  Çinlilerin açtıkları  ve Çince koca koca yazıların yer aldığı Çince levhalı onlarca dükkanlar hiç bir sorunla karşılaşmadan faaliyetlerini sürdürürlerken, Doğu Türkistan’da Türk ismi  ile açılan dükkan  ve mağaza isimlerine derin bir Çin kini ve hasmane bir yaklaşımla yasaklamalar getiriliyor. Çin’in bu uygulaması ise, karşılıklı dostluk ve sözde ” Stratejik işbirliği” söylemi  ile asla bağdaşmıyor, Ayrıca,karşılıklı ticaret hacminde 25-30 milyar $ arasında  ülkemiz aleyhine  bir ticaret  açık vermesi de bu ticaretin cabası olarak dikkatlerden kaçmıyor. Bu TKürkiye aliyhtarı bu uygulama ise, ileride ticaret açığının daha da  artması de bu adaletsiz bu ticari dengesizliğin uzun yıllar devam edeceğinin bir belirtisi olarak kabul ediliyor. Sağlıksız,kalitesiz,çok basit ve düşük kaliteli çakma Çin malları  Türk piyasalarında hiç bir kısıtlama.engelleme ve yasaklamalara tabi tutulmadan  serbestçe pazarlanıyor. Buna karşılık , toplam tutarı bir kaç on  milyon doları bedelli  ve sadece Uygur Türklerinin sırf Türkiye sevgisi  yüzünden aldıkları   Türk ürünlerinin Doğu Türkistan’da yasaklanması ve engellenmesi karşılıklı ticari ilişkiler ve iyi niyetle asla bağdaşmadığı açık ve net olarak görülüyor.
Ülkemize gelen ve İşgalcı Çin’in bu konudaki baskı,şantaj ve tehditlerine bizzat  maruz kalanların ifadelerine göre Çin,son aylarda  Türkçe ad ve Türk mallarına karşı çok kesin tedbirler  alıyor ve ağır maddi ve cezai tedbirleri yürürlüğe koymuş bulunuyor. Çoğunluğu  zaten Uygur Türkçesi ile bire bir aynı  olan ve  Uygur toplumundaki Türklük ve  Türkiye sevgisi ve algısını yansıtan Türkiye’yı tanımaları nı ve  Anadolu Türkçesini öğrenmelerine de katkı  sağlayan Türkçe marka, mağaza ve dükkan isimleri ve diğer Türkçe  isimler  zorla değiştirilmesi   isteniyor. Çin yönetiminin büyük bir kin ve Türkiye düşmanlığı kokan  bu  yasaklamaları, uygulamada   sıkı şekilde takip ettiklerini bildiriyorlar. Son yıllarda Türkiye ile Doğu Türkistan arasında karşılıklı turistik ve ticari ziyaretlerin artması, Türkiye’den  Doğu Türkistan’a olumlu yansımaları olarak  yorumlanmıştı.

TRT-TÜRK Tv. ekibi ve sunucusu Ayşe Suberker Urumçi’de  Kasım – 2010

TÜRKÇE MAĞAZA VE DÜKKAN LEVHALARI ZORLA İNDİRİLİYOR
Özellikle Urumçi başta olmak üzere Kaşgar,Hoten ve diğer şehirlerde Türkiye men’şeli malların satıldığı dükkanlara verilen “Türk Kızı- Türk Beyi- Ankara-İstanbul vebenzeri Türkçe isimlerin derhal değiştirilimesi ve levhalardan de silinmesi veya kaldırılması  Belediye Zabita memurlarınca değil, İşgal yönetiminin  polislerinin  bizzat nezaretinde yapılmış olması dikkatlerden kaçmıyor. Bunun en açık örneği ise,yıllardan beri Kaşgar’da TURAN adlı, ünlü  Uygur Restoran,  adını NURAN olarak değiştirmesine rağmen, bu ismin dahi Türkçe olduğu  ve Türkiye’yi hatırlattığı için kabul edilmediği belirtiliyor.

Türk Malı Satan Dükkan Sahiplerine  baskı,tehdit  ve şantaj  yapılıyor 
Doğu Türkistan’da Türk malı giysilerin giyilmesi  Türklük ve Türkiye sevgisinin bir ifadesi ve bir prestij olarak kabul görüyor. Evliliklerde ve Düğünler Türk malı gelinlikler, elbiseler ve çeyizler isteniyor ve şart koşuluyor. Bu nedenle  son bir kaç yıldır, Türk mallarına talep patlaması yaşanıyor. İstanbul’dan her hafta en az 40 – 50 ton arasında ev tekstili ve çeşitli  mutfak eşyası   başkent Urumçi’ye resmi kargo olarak yolcu uçaklarında taşınıyor. Başkent Urumçi’de Türkiye’den ithal edilen Türk malları, toptancılardan satın alınarak Kaşgar ve Hoten gibi diğer şehirlerdeki dükkanlarda  perakende olarak satılıyor. Türk mallarının satıldığı dükkanları son aylarda  Belediye Zabitaları değil, İşgal Polisleri sürekli  kontrol ediyor  ve denetimler yapıyor. Çin Polisleri dükkan sahiplerine Türk malı eşyalar sattıkları için  hakaretler ediyor, tehditler savuruyor ve baskı ve şantaj yapıyor. Çin işgal polislerinin sürekli olarak  Uygur Türkü Dükkan sahiplerine  baskı,şantaj ve   tehdit ettiklerini ve kendilerinini bahaneler ve gerekçeler uydurarak sıkıştırdıklarını bizzat bu baskı ve şiddete maruz kalanlar ile  görgü şahitleri  ifade ediyor .

Çin polislerinin Türkiye malı satan  Dükkan  sahiplerine yönelttikleri sorular   ise şöyle  ;
• Dükkanında niçin Türk malı satıyorsun ?
• Niye kendi imalatımız  olan Çin malı satmıyorsun ?
• Türkiye’yi Çin’den daha çok mu seviyorsun ?
• Türkiye hayranı veya sevdalısı mısın ?
• Bu Türkiye sevgisi ve hayranlığının sebebini izah eder misin ?
• Ve buna benzer sorular ile dükkan sahipileri tehdit ediliyor ve psikolojik baskı uygulanıyor.
Çin işgal güçlerinin bu tehdit ve şantajları üzerine Türk mallarına taleplerin gün geçtikçe azaldığı ifade ediliyor.

Devlet memurlarının Türk Malı Elbise ve eşya Kullanmaları yasak
Bölge’den gelenlerin anlattıklarına göre ,devlet dairelerinde çalışan memurlar,öğretmenler için özel toplantılar tertip ediliyor.Onların giydikleri elbiseler kontrol ediliyor.Çin üretimi giyim giymeleri özellikle isteniyor ve talep ediliyor.Türk malı elbise kullananların listesi tutuluyor.Bu suretle bu Türk memurlara psikolojik baskı uygulanarak Türk malı elbiseler giymeleri önlenmek isteniyor.


Görgü şahidinin biri Gerçekten vuku bulmuş bir hadiseyi şöyle anlatıyor ;

İşgal yanlısı,İşbirlikçi bir Eyalet Hükümet üyesi, kendisinden ünvanda daha aşağı bir mesai arkadaşının evine misafir olarak ziyarete gidiyor. Sofra’da kendisine ikramlar yapılıyor. Çin’in Bakanı sofra’dan ve kullanılan eşyalardan çok hoşlanıyor ve ev sahibine soruyor ;
• Bu güzel  masa örtüsünü  nereden  aldın  ?      : Türkiye’den
• Ya bu Çay bardakları                                             : Türkiye
• Bu  bu içtiğimiz bu güzel çayı                               : Türkiye
• Sofra’yı süsleyen güzel yiyecekler                   : Türkiye
• Evin perdeleri çok güzelmiş ?                  :  Oda Türk malı
Bu cevaplara çok sinirlenen sözde İşbirlikçi Çinli bakan misafir olduğu mesai arkadaşına serzenişte buluyor ve çok ta kızıyor . Ve şöyle diyor ; “ Uygur Bölgesi’ndeki bu Türkiye etkisini azaltmak ve önlemek için derhal çok sert tedbirler almamız lazim.Sen yarın bu konuda derhal bir talimatname hazırla. Derhal imzalayayım ve hemen uygulansın.
Sen de evindeki bu Türk malı eşyaları derhal değiştir.Bir daha ziyaretine geldiğinde bu Türk malı eşyaları görmek istemiyorum.” Diye talimatlandırır.

İşgalcı Çinliler Doğu Türkistan Türklerinin yegane ümit ışığı ve ilham ve teselli kayanağı Türk ve Türkiye algısını yok etmek için bu şekilide olağandışı ve gülünç bir şekilde, dünya’da sadece Çinlilerin başvurduğu  bu ve benzeri basit ve  alçakça  tedbirlere ve uygulamalara baş vurmaktan geri durmuyor. Bu Türkiye düşmanlığını resim,görüntü ve diğer deliller ile kanıtlama imkanımız  bulunmamaktadır. Bunu anlatanlar ve bu olayların bizzat içinde olan veya yaşayanlar kendisinin ve yakınlarının can güvenliği nedeniyle isim vermekten de çekiniyorlar. Ancak, isimsiz görgü şahitlerinin ifadele ile Çini’in bu Türkiye düşmanlığından kanıtsız de olsa  haberdar olabiliyoruz.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1711 Kez Görüntülendi.