logo

trugen jacn
03 Ekim 2015

AKSU – BAY’DA FEDAİ’LERLE İŞGALCILAR ARASINDA ÇATIŞMALARIN SÜRDÜĞÜ BİLDİRİLİYOR


Hitay-ÇarlaşUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Komünist Çin işgalindeki Doğu Türkistan’in Aksu vilayetine bağlı Bay İlçesinde Uygur Fedailer Gurubu tarafından etnik Çinlilerin işlettiği bir Kömür madenine gerçekleştirilen eylemden 2 hafta geçmiş olmasına rağmen,çatışmaların yer yer sürdüğü bildirildi. Çin işgal Ordusu’nun bölge’deki Fedai’lere karşı yaptıkları yakalama operasyonlarında başarısız olduğu ve büyük bir hezimete uğradığı ifade ediliyor.
Uygur Fedai’lerin Müslüman Uygur Türklerine ait olması gereken ülkenin doğal kaynaklarını etnik ayrımcılık ve ekonomik soykırım  yaparak   Çinli şirketleri peş keş çekilmesine karşı başlattığı bu silahlı ve bombalı eylemlerin bazı ayrınılarına ulaşıldığı bildirildi.
Özgür Asya radyosu muhabirlerinin en az 100 kadar işgalcı asker polis,ile etnik Çinli göçmen işçinin ölmesi veya yaralanması ile sonuçlanan çatışmalar ve ayrıntılara ulaşmak için Bay ilçesinin Tirakbazar kenti sakinlerine telefonla ulaşarak elde ettiği bilgilere göre çatışmalar başladığında Tirekbazar Polis Merkezi’nin Amir Yardımcısı İşbirlikçi Çin Polisi Kurbancan,merkez’deki polisler  ile birlikte Sogan Kömür madenine operasyonlara yardım etmek üzere gitmiştir. Olay mahalline ulaştığında Polis merkezi Amiri Çinli Wu Fing’in öldürüldüğünü bir çok özel güvenliklikçi ile Çinli göçmen işiçilerin ölü ve yaralı durumunu görünce büyük bir korkuya kapılmıştır.Canınnı kurtarmak için  olay bölgesinden kaçarak madenin yanından geçen Kapsılang Irmağı’na kendini atarak kurtulmaya çalışmıştır.

aKSU-bAY hARİTASI
Adıgeçen radyonun(rfa.org.Uighur) internet sitesinde  bölge sakini ile yapılan canlı telefon bağlantısının çözümü şöyle ;
Posta Telgraf İdaresi erkek Çalışanı : Tirekbazar Polis merkezi Amir Yardımcısı Kurbancan Merkez’de görevli  Polis ve yardımcı Polisleri toplayarak Sogan kömür işletmesindeki çatışmalarda Amiri Vu Fing’e yardım etmek üzere olay yerine intikal ediyor,İşletme’ye vardığında Amiri’nin ölüsü ile bir çok polis,özel güvenlik elemanları ile etnik Çinli işçilerin ölü ve yaralı halini görünce korkuya kapılarak ilerideki Kapsilang Irmağına yanındaki yardımcı birkaç polis ile birlikte kendisini atıyor ve ağır derecede yaralanıyor. Daha sonra diğer arkadaşları onları sudan çıkararak İlçe Hastanesine kaldırdılar.Durumu ciddiyetini koruyor.Ben Qolis Merkezi Amiri Wu Fing’ı hiç tanımıyorum.Ama Kurbancan’ın babası bizim idareden emekli olduğu için tanıyorum.Kurbancan ve bir kısım uygur polisler ilçe Hastanesende tedvai görmektedirler.Çinli askerler ise Asker Hastanesine kaldırılıdığı için onların sayısı hakkında bir şey duymadım.
Radyo muhabirlerinin ulaştığı bilgilere göre olaylarda en az 50 asker, polis,özel güvenlikçi ile etnik göçmen Çinli işçilerin öldüğü ve en az da 50 kişinin yaralandığı belirtildi.Ayrıca, hastanelerin hasta kabul etmediği de ulaşılan bilgiler arasında.
Ayrıca,Çin işgal güçlerinin 15 gündür, sıkıyönetim ilan ederek ve İlçe halkının de kullanarak operasyonlyarını sürdürmelerine rağmen,olayı gerçekleştiren Uygur Fedai’lerin hiç birini yakalayamadıklarını ve bu operasyonlarda büyük bir hezimete uğradıklarını belirtiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1351 Kez Görüntülendi.