logo

trugen jacn
02 Ekim 2015

Prof.TAŞAĞIL : BİLGE VEZİR TONYOKUK TÜRKLERİN BUDİST OLMASINI ENGELLEDİ

Tarihçi Prof.Dr.Ahmet Taşağıl,İkinci Göktürk Devleti’nde vezirlik görevinde bulunan Tonyukuk’un anıt mezarında yapılan kazı çalışmalarında yeni bulgulara rastlandığını,bu bulgulara  göre Göktürk devleti’nin  Bilge Veziri Tonyokuk, Türklerin budist olmasını engellediğini,bu suretle Türklerin İslamiyete geçişine zemin hazırladığını açıkladı.

Ahmet Taşagıl

 Çınar Coşkunserçe \ Ankara

 Göktürk devletinde uzun süre vezirlik görevinde bulunan önemli devlet ve fikir adamı Tonyukuk’un ölmeden önce yaptırdığı anıt mezarda yapılan kazı çalışmalarında Türk tarihine ait önemli yeni bulgulara rastlandı. Türk dünyasının en bilge kişisi olarak ve Türklerin Budizm dinine girmesini engelleyen Tonyukuk anıtında kazı yapan, Tarihçi Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, yaptıkları kazı çalışmaları sonucunda yapının sistematiğini çözdüklerini, eski Türklerdeki kurganlara (türbeler) ait birçok yeni obje ortaya çıkardıklarını söyledi.

TÜRKLERİN İLK SU KANALI BULUNDU

Moğolistan’ın Tonyukuk yazıtları Bayn Tsokto bölgesinde yaptıkları kazı çalışmaları hakkında Vahdet’e açıklamalarda bulunan Taşağıl, “Buradaki yazıtlar Türkçe’nin de ilk yazılı kaynaklarındandır. Bölge coğrafyasına baktığımızda İslam öncesine ait Türklerden kalma çok sayıda anıt gördük. Tonyukuk anıtında da kazı çalışmaları başlattık. Kazı yapılan alanlar ata köklerimizdir. Türk tarihinin en bilge kişilerinden olan Tonyukuk’un diktirdiği iki yazıt Göktürk tarihine ışık tutuyor. Özellikle o dönem iç ve dış düşmanlara karşı verilen mücadele ve uygulanan stratejiler gelecek nesillere ders niteliğinde aktarılıyor. Kazılar sırasında ilk Türklere ait heykel, su tahliye sistemi ve kiremitler de bulundu” diye konuştu.

Türklerin Budist olmasını engelledi

ÇİN ZULMÜNDEN SÖZ ETTİ

Ahmet Taşağıl, yazıtların Bilge Tonyukuk tarafından M.S. 720-725 yıllarında kendi adına diktirdiği tahmin ettiklerini belirterek, “Anıttaki yazılar Vezir Tonyukuk tarafından Göktürk alfabesi ile yazılırken, o dönemki Çin esaretinden, Çinlilerin hile ve zulümlerinden bahsedip halka öğütler veriyor. Burada çıkan Türk tarihine ait yeni kalıntılar Bilge Tonyukuk bölgesinde sergilenecek” dedi.

TÜRKLERİN İSLAMiYETİ  SEÇiLMESiNE ZEMiN HAZIRLADI

Prof.Dr. TAŞAĞIL, “Tonyuyuk Türk dünyasının en bilge kişisidir. Çin kaynakları da bunu doğrulamaktadır. O dönemde; gerek iç düşmanların ve gerekse dış düşmanların birlikte hareket etmesini engellemiştir. Bunların işbirliği yapmasından vaktinde haberdar olmuş ve Türklerin yaşayacağı büyük problemlerin önüne geçmiştir. Bundan da önemlisi Türklerin Budizm dinine girmesini engellemiştir. Bir anlamda Türklerin İslamiyet’i seçmesine zemin hazırlamıştır. Tonyukuk, Budizmin Türkleri uyuşturacağına inanıyordu. Hareketlerini kısıtlayacağını ve özelliklerini kaybedeceğini savunuyordu” ifadelerini kullandı.

Kaynak : Vahdet gazetesi 29.09.2015

Etiketler: » » » » » »
Share
1475 Kez Görüntülendi.