logo

trugen jacn
26 Eylül 2015

ÇİN İŞGAL GÜÇLERİ’DEN AKSU-BAY FEDAİLERİNE YÖNELİK HAVA DESTEKLİ BÜYÜK OPERASYON

xitay-herbiy-qoralliq-saqchi-charlash.jpg

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan’ın Aksu vilayetine bağlı Bay İlçesinde bulunan bir Kömür işletmesi’nde 18 Eylul 2015’de Müslüman Uygur Fedai’ler ile Çin işgal güçleri arasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği ve bu çatışmalarda en az 30 kişinin öldüğü ve onlarca kişinin yaralandığı bildirilmiş ve buna ait ayrıntılar hakkında bilgiler verilmişti.
Çatışma bölgesi’nden alınan bilgilere göre,Çinli şirketin işlettiği Kömür işletmesindeki kapsül ve patlayıcıları almak için oprerasyon yapan Uygur Fedailerin şimdiye kadar hiç birinin ele geçirilemediği ve Tanrıdağlarının güney yamaçlarında yer alan bu bölgede çok sayıda Çin işgal askerleri, merkezi Çin’den sevkedilen özel birlikler ile polislerin katıldığı büyük ve geniş çaplı bir operasyon başlatıldığı bildiriliyor. Operasyonlar kapsamında bölge’de yaşayan Uygur Türklerine ait bütün evlerin tek tek arandığı ve  yüzlerce   Müslüman Uygur’un  çeşitli suçlamalarla tutuklandıkları  belirtiliyor.
Tanrı dağları eteklerine saklandıklarından şüphelendikleri Fedai’lerin yakalanması için Çin işgal güçlerinin havadan helikopter,karadan ise Süvarı Birliğine ait atlı askerleri kullandıkları belirtildi. Ayrıca, Çinli işgal güçlerinin bölge’de yaşayan Uygur Türklerinden onlarca kişiyi kılavuz ve rehber olmaya zorladıkıları ve yanlarında alıkoydukları belirtiliyor.
Bölge’ye sevkedilen İşgal Ordusu birliklerinin Tirekbazar(Kavakpazarı) kenti merkez İlköğretim Okulu’na zorla el koyarak Karargah yaptıkları ,Okul meydanının ise,helikopter pisti ile ambulans ve acil müdahele araçlarına park yeri  olarak tahsis edildiği bilidirildi. Operasyon’a kılavuz ve rehberlik  olmaları için görevlendirilen Mahalli halk’tan gençlere yakalanacak kişilerin(Fedailerin) çok iyi eğitim almış ve organizeli teröristler olduğu ve üzerilerinde özel uniformalar olabileceği hakakında uyarıldıkıları de gelen bilgiler arasında.

Çin işgal güçleri Operasyon Komutanlığı’nın ise,yayınladıkları bir emirname ile  Tirekebazar,Bulung(Köşe) ve Karbağ kentlerinde yaşayan Uygur Türklerine ait Atlara operasyonlarda kullanılmak üzere el koydukları de açıklandı.

     Özgür Asya radyosu Çince sitesinde bildirildiğine göre, Tirekbazar  Kömür İşletemelerine operasyon düzeneleyen Fedailerden 9 kişi hakkında yakalama emri çıkarılıdığını,bu 9 kişinin bu saldırıyı gerçekleştiren fedailerin tamamı mı yoksa,  bir kısmı mı olduğu hakkında her hangi bir açıklama yapılmadığı bilgisi yer alıyor.

Etiketler: » » » » » »

Share
1367 Kez Görüntülendi.