logo

trugen jacn
18 Ağustos 2015

URUMÇİ HAVA ALANINDA OLAY : ÖLÜ VE YARALILARIN OLDUĞU BİLDİRİLİYOR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Komünist Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’de bir saldırı olayı gerçekleştiği,olaylarda ölen ve yaralıların olduğu bildiriliyor.
İsveç merkezli Doğu Türkistan Enformasyon merkezi’inin habeer sitesi’nde(uyhewer.com.)yer alan bilgilere göre,30 Temmuz günü Urumçı havaalanında bir olay meydrana geldiği ölen ve yaralıların olduğu bilgisine ulaştıklarını ancak,İşgalcı Çin’in bu olay hakkında çok sıkı sönsür uygulayarak olay hakkındaki bilgilerin dışarı sızmasını engellediklerini açıklamıştır.
Washington merkezli Özgür Asya radyosu muhabirleri de Urumçi Hava alanı yetkikilerine telefonla ulaşarak ulaşarak saldırı olayını teyit etmek ve ayrıntılara ulaşmaya çalıştı.Ancak,görüştüğü Hava Alanı yetkileri olayın meydana geldiğini doğruladılar ve olay hakkındaki bilgilerin devlet sırrı olarak ilan edildiği için bu konuda kendilerine bilgi veremeyeceklerini ifade ettiler.
Özgür Asya radyosu muhabirlerinin ulaştığı Hava alanı görevlilerinin ifadeleri şöyle ;
Hava Limanı yer hizmetleri görevlisi : bu konudakı haberler devlet sırrı olarak ilan edildi.Gizlilik dereceli bu haberler hakkında konuşmamız yasaktır.
Hava alanı Koruma Müdürlüğü Çinli Polis Yetkilisi : bu olay hakkında Kamu Güvenliği Bakanlığı yetkilidir.Bizim bu konuda konuşma yetkimiz yoktur.Siz kendiniz kimliğiniz ile birlikte bizzat Urumçi Hava Limanı’na gelerek müracaat etmelisiniz.
Hava Limanı Koruma Müdürlüğü’nde görevli Uygur Emniyet Yetkilisi : Bu konuda telefonla bilgi vermemiz mümkün değildir.Bu tür haberler devlet sırırıdır ve bize de bu konularda bilgi verilmez.
Doğu Türkistan’ın tek Uluslar arası Uçuşlara açık Urumçi Hava Alanında son yıllarda meydana gelen ve kamu oyuna  yansıyan  ikinci bir olay olmaktadır.
İlk olay 07 Mart 2008’da Güzelnur Turdi isimli bir Uygur kadın bindiği uçağa yakma texşebbüsünde bulunmuş ancak.görevlilerce yakalanarak etkisiz hale getirildiği açıkılanmişti.


Bir diğer bir olay ise, 2014’de Doğu Türkistan’ın güneyindeki kadim kültür ve medeniyet merkezlerinden Hoten Hava alanında meydana gelmişti.6 Uygur Fedai bindikleri uçağı kaçırmak için eylem yapmış ve ancak bu girişimlerinde başarısız olmuşlardı.
Bu benzer olaylara ait haber sık sık resmi olmayan şekilde halk arasında konuşuluyorsa da,Çin işgal yönetimi bu konuda sürekli sessiz kalmaktadır. İşgalci Çin Müslüman Uygur Türkü Fedai.lerin bu konudaki karşı koyma ve tepki gösterme girişimlerini ülke’de ve uluslar arası toplumdan sürekli gizlemektedirb.

Etiketler: » » » » » »
Share
1672 Kez Görüntülendi.