logo

trugen jacn
15 Ağustos 2015

BİR UYGUR KIZINA ANA YURDU DOĞU TÜRKİSTAN’DAN GELEN GİZEMLİ BİR MEKTUP

Bir mektup var gönlümde Doğu Türkistan’dan gelmiş. Zarfın üzerinde adres yok; belki Doğu Türkistan’ ın bir köyünden, bir tepesinden, bir şehrinden veya bir çölünden gelmiş..

Kazim Gültepe

Aybüke BALATÜRK (Marmara Ün.Öğrencisi)

Gönderen; gönüldaşlara diyor, kardeşlerime diyor, bağımsızlık özlemi çeken herkese diyor..
Postacı ne zaman getirdi bilmiyorum. Buluverdim bu mektubu.. Hayatımda bu kadar parlak bir zarf görmemiştim ve bu kadar temiz bir mektup okumamıştım. Belli ki bu mektuba Çinli’nin kirli  eli değmemiş, gözleri kirletememiş, kanlı elleri ile hiç bir satırını karalayamamış. Her satırı, özgürce yazılmış, zincirinden koparılan kelimelerden oluşuyor.
Bu mektup mis gibi toprak kokuyor. Sormayın bana hiç soludun mu Türkistan’ın havasını diye, sormayın düşen her yağmur damlasında toprağın nasıl koktuğunu biliyor musun diye.
Görmedim ben o güzel yeri, basamadım sıkıca hiç ayrılmayacakmışçasına toprağına, soluyamadım havasını, yağmuru ile beraber ağlayamadım, koklayamadım ıslak toprağını. Ama yine de tanıyorum toprağının kokusunu, büyüklerim anlatmıştı Türkiye’nin toprağı buram buram Türkistan kokuyor diye.

     Işte mektup da Türkistan toprağı gibi, Türk toprağı gibi kokar.
Göz yaşları ile başlamış mektup, göz pınarlarından süzülen  damlalarla , önceleri gözyaşı arıklarına ve daha sonda  sele dönüşmüş  ve oluşan Kelkunler hasret denizine dökülmüş ve   böylece devam etmiş. Bilir misiniz vatan için akan göz yaşlarını? Bu hicran gözyaşlarının  kolay kolay durmayacağını? Belli  ki, onlar  da durduramamış…
Hâl, hatır sormuş mektubuna başlarken. Nasıl veririm cevabını, nasıl sorarım nasılsınız diye? Biliyorum, onlar üşüyorlar, kanları çekiliyor her silah seninde, çocuklar ağlıyor bilmeden bu gürültünün nereden geldiğini.  Zulüm,işkence seslerine   ve barut kokusuna alışamadıkları için ağlıyorlardır belki de.
Ana. Baba,Kardeşler ve tüm aile ağlaşıyorlar. Onlar biliyorlarki ;  patlayan bu  silahlardan  çıkan kurşun birinin evladının mutlaka canını almıştir. Belki de seccade başında donmuş bir şekilde kapının zilini bekliyorlar. Allah’tan  gözyaşları ile karışan duaları ile  bütün Müslüman Uygur Türklerine  sabır,direnme  gücü, kuvvet  niyaz ediyorlar. Mübaret Vatanları Doğu Türkistan için  erkinlik ve bağımsızlık diliyorlar.

Başka bir evdeki bir  baba anlatıyor evladına, korkma oğlum silah sesinden. Biliyorum bizde silah yok, gördüğün tek silah işgalcı Çin’in gölgesinden korkan ödlek Polislerinin   belinde duran o kara şey. Ama, onlar değil evladım, Ağabeylerini şehit eden. Onlar dava ateşi ile yandı kavruldu. Dinlemediler beni.Bu dava bir tek silahla olmaz , önce  Kardeşleri bir araya getirmek gerekir.Birlik ve yeknesaklık sağlanmadan, bütün  kardeşleri  bir  araya getirmeden olmaz bu işler. Bu birleşen Kardeşleri özgürlük ve bağımsız ülküsünde tavlamak,pişirmek ve bunun ateşinde sürekli ve sonuna kadar bu dava uğrunda tutabilmek de çok önemli.
Ama dikkat et Balam, ateş sıcak ancak onun etrafı çok  karanlıktır. Kardeşlerin   çevresini kuşatan bu  zifiri  karanlıklardan ürküp ve korkarak dağılmasınlar. Yanan bu ateşten  de asla kaçmasınlar. Sonra  bunların her biri dağılarak her biri başka  başka bir karanlığa koştuklarında  tutamazsın onları, geri getiremezsin.
Önce bağımsızlık ateşini yüreğinde taşımayı bil ve onlar de bunu  bilsinler ve asla unutmasınlar. Bunlar gerçekleşirse   hiç bir ateş  korkutamaz ve yakamaz onları !
Unutma Balam, şehitlerin  adını,şanını ve kanını  asla unutma, ve unutma ki vatan için senin de kanın akacak.
Mektubun neresindeyim bilmiyorum. Benim de göz yaşlarım karışıyor mektuba ama yazılar nedense ıslanıp  silinmiyor.Aksine, satırlar  daha bir ışıltılı geliyor,. Yazılar ise, daha da büyüyor.

Ama,bu arada  benim gözlerim buğulanıyor ve  satırları   okuyamıyorum. Ama,gözlerim  açık işte.  Nerelerdeyim ? Bir türlü  bulamıyorum..

Kaynak : Bu yazı Aybüke Balatürk’ün kişisil facebook hesabında yayınlanmış olup, oradan küçük rütuşlar yapılarak  sayfalarımıza taşınmıştır. Hicran,hasret ve duygur dolu  bu güzel satırlar için Teşekkürler. Devamını de Aybüke’den  bekliyoruz.(Uygur Haber ve Araştırma Merkezi)

Etiketler: » » » » » » »
Share
1435 Kez Görüntülendi.