logo

trugen jacn
31 Temmuz 2015

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN : UYGUR SORUNU, 3. MADDE OLARAK ELE ALINMIŞTIR

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin’e 2 günlük resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’in Çin devlet başkanı Şi ile yaptığı resmi görüşmelerde Doğu Türkistan  meselesinin  görüşülen sorunlar listesinde 3.sırada yar aldığı ve bu meselenin her iki Lider tarafından ayrıntılı olarak ele alındığı  bildirildi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın,Çin ziyareti bitiminde  Pekin’de yaptığı bilgilendirme toplantısında Ziyaret ile ilgili açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşakanı Erdoğan’in Çin ziyaretinin başarılı bir şekilde sona erdiğini,iki ülke arasında ticaret,ekonomi ve askeri anlaşamaların yanı sıra güdümlü füze sistemleri ile ilgili görüşmelerin sürdürülmesi karanını alındığını bildirdi.
Özgür Asya Radyosunun “Bugün”gazetesinin Flaş Habeer olarak açıkladığı konu ile ilgili haberi kaynak göstererek verdiğii bilgilere göre Cumhurbaşkanlığı sözcüsü İbrahim Kalın şöyle konuştu , “ Görüşmelerde Doğu Türkistan ve Uygur Türkleri sorunu 3.gündem maddesi olarak ele alınmış olup ayrıntılı biçimde müzakere edilmiştir.Sayın Cumhurbaşkanımız ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada beyan ettikleri gibi, görüşmelerede Doğu Türkistan konusu gündeme getirilmiş ve ayrıntılı şekilde görüşülmüştür. Doğu Türkistan konusu  Çin’in toprak bütünlüğüne saygı çerçevesinde ele alınmıştır.İki ülke arasında Doğu Türkistan sorunu, insan kaçakçılığının önlenmesi, Suriye ve Irak’taki iç savaş ve diğer uluslar arası ve bölgesel sorunlar masaya yatırılmıştır. İki ülke arasındaki ticarette Türkiye aleyehine seyreden dengesizliğini giderilmesi ve ticaret hacmının 100 milyar dolara çıkarılması kararlaştırılmıştır. Güdümlü Füze sistemi görüşmelerine devam edilmesi karara bağlanmışıtır.
Rfa.org internet sitesinde yer alan bir diğer haberde ise, güvenilir bir kaynaktan alınan bilgiler kaynak gösterilerek, Erdoğan – Şi görüşmelerinde Uygur Türklerinin yasadışı yollaradan Türkiye’ye gelmeleri ,Uygur bölgesinde yaşanan insan hakları ihlalleri ve inanç ve ibadetlere konulan engelleme ve yasaklar görüşmelerde gündeme getirildiği açıklandı.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
3803 Kez Görüntülendi.