logo

trugen jacn
30 Haziran 2015

DIŞ İŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN ÇİN’E TÜRKİYE’NİN ” UYGUR TÜRKLERİ İÇİN DERİN KAYGISI ” İLETİLDİ.

Dış İşleri Bakanlığı

Hamit Göktürk / Uygur  Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Türkiye Cumhuriyeti Dış İşleri Bakanlığı Çin’in işgal altında bulundurduğu Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine karşı günden güne aratan  dini,etnik ve kültürel soykırım uygulamaları ile kutsal Ramazan ayında Müsülamanların dini değerlerine yönelik aşağılama,hakaret,engel ve yasaklamalarına karşı Türk Milleti’nin  ülke çapında gösterdiği yoğun tepkileri üzerine  yazılı bir açıklama yaptı.

      Açıklamada, “Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler kamuoyumuzda üzüntüyle karşılanmıştır. Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’nden (ÇHC) gelen bahsekonu haberlerden duyduğumuz derin kaygı ÇHC’nin Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir” denildi.

       Dış İşleri Bakanlığımızın her konuşma ve açıklanmasında   özellikle vurguladığı “Çin’in Toprak Bütünlüğü” ifadesi  dikkat çekici  bulunmuştur. Çünkü,Doğu Türkistan’da Türk ve Müslüman kimliğini  ve varlığını korumak  mücadele eden Uygur Türklerinin şimdilik talepleri kendi ana yurtlarında diğer etnik Çinli= Han  Çinlileri gibi  huzur  içinde yaşamaktır.  Çin anayasası ile Özerk bölge yasalarında Çin yönetiminin verdiğini taahhüt  ve iddia ettiği insanı ve temel hakların de TÜRKÇE KONUŞAN Uygur Türklerine de etnik Çinli göçmenlere etanındığı gibi verilmesini  istemektedir.Ülkelerinden elde edilen  doğal zenginliklerin bir kısmının de bu ülke’nin alt yapısını iyileştirilmesini talep etmektedir. Kurulan işletme,Fabrika ve Petro-Kimya tesislerinde ve  resmi devlet dairelerinde  Uygur Türklerinin etnik Çinli göçmenlerin yanında işe alınmasını istemektedir.Yanı Müslüman Uygur Türklerinin talep ve istekleri masum ve tamamen insanı ve meşru’dur.

       Sonuç olarak ; bölge’de sosyal,ve siyasi barışın sağlanması ve Çin yönetiminin insani değerlere, uluslar arası yasalar ve kaidelere tamamen aykırı  olan ve   Etnik Çinlilerin sırf Han ırkından olduğu için her sahadaki pozitif ayrımcılık uygulamalarından  vaz geçmelerini istemlektedir. Eşit  olduğunu iddia ettikleri Uygur Türkü Vatandaşlara Eşit Haklar istemektedir.

         Türk halkı ve Türk kamu ouyunun talebi de Doğu Türkistan’daki ayrı dinden ve ırktan ve aynı değerleri vee tarihi paylaşan   Uygur Türkü Kardeşlerimiz için(Şimdilik)  etnik Çinlilere verilen hakların de aynı şekilde adil ve eşit şekilde  tanınmasını ve Kardeşlerinin kendi ana vaanlarınıda hak ve hukuklarına kavuşmuş olarak mutlu olarak yaşamalarını istemektir.

                  Dış İşleri Bakanlığı’nın Açıklaması 

                     30.06.2015 Tarih ve 192 sayılı Açıklama 

Konu :  Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Oruç Yasağı İddiaları Hk.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde yaşayan Uygur Türklerinin oruç tutmalarının ve diğer ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığına dair haberler kamuoyumuzda üzüntüyle karşılanmıştır.

Toprak bütünlüğüne, istikrarına, huzur ve güvenliğine önem atfettiğimiz Çin Halk Cumhuriyeti’nden (ÇHC) gelen bahsekonu haberlerden ‎duyduğumuz derin kaygı ÇHC’nin Ankara Büyükelçisine de iletilmiştir.

Kaynak : Dış İşleri Bakanlığı Kurumsan web.sitesi

Etiketler: » » » »
Share
2359 Kez Görüntülendi.