logo

trugen jacn
09 Haziran 2015

İŞGALCI ÇİN, KUR’AN-İ KERİM KAYDI İLE YAKALADIĞI UYGUR GENÇLERİNİ MAHKUM ETTİ

Teleon-KuranUygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin İşgal yönetiminin Doğu Türkistan’da müslüman Uygur Türklerine karşı  baskı,zulum,işkence,dini,milli ve kültürel soykırımlarına her gün yenilerini ekliyor.
Çinli işgalciler  bir süre önce 2014 yılında  toplam 181 “Terör Örgütü”nün açığa çıkarlıp dava açılarak “Cezalandırıldığını” de açıklamıştı.Ayrıca Etörörcülükle suçlanan bu sözde örgütlerin % 96’sının daha “Plan Aşamasında iken” tutuklandıkları bilgisine de yer verildi. Ayrıca sözde Özerk Bölge  Başsavcısı Nişan İbrahim geçen bır yıl içerisinde toplam,27 ,6 bin kişinin tutuklyandığını de belirtmişti.
İşgalcı Çin en son Yarkeent’e bağlı Kargalık İlçesinin Saybağ kenti’nde ecep telefonunda Kur’an-i Kerim tilveti kaydını  saklayan iki Uygur gencini tutukladığı ve hukuksuz ve göstermelik Çin mahkemelerinde yargılayarak iki yıl hapis cezasına çarptırdıkları bildiriliyor.
Özgür Asya Radyosu muhabirleri Kargalık-Saybağ kenti’ndeki bu tutuklama olayı ile ilgili sosyal medya’ya yansıyan heber ve bilgilerin doğruluğunu araştırmlak ve ayrıntılı bilgi almak için Saybağ kenti’ne telefonla ulaştı ve yaptığı arşatırmalarda Saybağ Kenti’nin Hoyla(Avlu) Köyünde İşgal güçlerinin kontrölleri esnasında cep telefonlarında sesli Kuran-i Kerim ve dini içerikli yazılar bulunan 5 Uygur gencini tutukladı ve içlerinden 2 kişi’yi ise 2’şer yıl hapis cezasına çarptırdıkları belirtildi.

ababekri-rehim-uchur-erkinliki.jpg
Rfa.radyosu internet Sitesinde yer alan bilgilere göre ; Hoyla Köyün’de yakalanan bu 5 Uygur gencinin de sırf telefonlarında Kur’un-i Kerim ve dini içerikli metinler bulunduğu için “Terör Örgütü”  üyesi  olarak  suçlandığı  bildirildi.
Yolda İşgal Polislerince yapılan kontröllerde Cep telefonunda Kur’an-i Kerim ve dini metinler olduğu iddia edilen Mehmet Tursun isimli bir genç  gözaltına alınarak tutuklanmıştı.Mehmet Tursun’un telefonu bir başkasından ikinci el olarak satın aldığı,Kur’an ve dini metin kayıtlarının satın aldığı kişi tarafından yüklenmiş olduğunu ifade etmesi de onun tutuklanmasını engelleyememişitir. Adı açıklanmayan bir diğer Müslüman Uygur gencinin ise,eşinin tesettürlü(Hicaplı) resmini bir arkadaşına yolladığı için “Radikal fikirleri yaymak ve propagandasını yapmak” suçlaması ile tutuklandığı bildirildi.
Çin işgal yönetimi son yıllarda akıllı telefon kullananları sokaklarda kontröle tabi tutumaktadır.Yasaklanan Kur’an-i Kerim,dini yazı ve metinler “Terör Suçu” kapsamına alınarak telefon sahiplerini “Terörcü olma ve Terör Eylemleri Yapma ihtimalı olan” kişiler olarak tanımılanmakta ve bu kişilerı “Terör Suçu ”   ile  suçlayıp mahkum etmektedir.

Etiketler: » » » » » » » »
Share
2665 Kez Görüntülendi.