logo

trugen jacn
26 Şubat 2015

ÇİN’İN YENİ TERÖR YASASINA GÖRE, FİKİR, SÖZ VE HAREKET : TERÖR SUÇU ..!

خىتاي خەلق قۇرۇلتىيى «تېررورلۇققا قارشى تۇرۇش قانۇنى»نى رەسمىي مۇزاكىرىگە قويدى

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin Halk Cumhuriyeti yönetiminin Sözde Parlamentosu’nun ( “Halk Kurultayı”) Daimi KomitesiNİN hazırladığı yeni “Terörle Mücadele Yasa “ tasarısını kurultay vekillerine sunduğu ve imzalarını istediği bildiriliyor.
ABD.merkezli Hür Asya Radyosu İnternet sitesinde yer alan bilgilere göre ; 25 Şubat Çarşamba günü sözde Halk Kurultayı Daimi Komitesi’nin eski terör yasa tasarısına yeni bazı maddeler ekledği ve eski tasarıdaki bazı maddeleri ise, kaldırdığı açıklandı.Buna göre; eskİ tasarıda “Şiddet,Bozgunculuk, Tehdit ve toplumsal barışi, kamu düzeni ve emniyetini tehdit etmek, Devlet organları ile uluslar arası organ ve oluşumlara korku salmak ve tehdit teşkil eden her türlü fikir, düşünce,söz ve hareket Terör Suçu” olarak tanımlanırken,yeni tasarıya göre “Düşünce ve Söz” ifadeleri tasarıdan çıkarılıyor ve yerine “ söz ve Hareketi Düşünmek, Terör suçudur, ” ibaresine yer veriliyor.
Çin yönetimi söz konusu yeni Terör Yasa Tasarısı geçen yılın Ekim ayında Sözde Parlamento’ya sunmuştu.Çin yönetimi bu tasarı ile “ Çin Güvenlik güçlerinin Terörle Mücadelesinde yasal güvenceye ve güvenlik güçlerinin Terörle Mücadelesinde onların hareketlerini kontrol altına alma” olarak açıklasa da Uygur İnsan Hakları Teşkilatları bu yasa ile Çin işgal güçlerinin Uygurları bastırma ve sindirilmesinde yeni bir aşama olduğunu ileri sürerek kınamış ve protesto etmişlerdi.
Uluslar arası İnsan hakları örgütlerine göre, Çin’in yeni Törör yasa tasarısının çok elastiki ve yoruma açık ve kesin hükümler içermediğini iddia ederek Çin’e tepki göstermiş ve kınamıştı. Çin’in bu yasayı İşgalı altındaki Doğu Türkistan bölgesinde Barışçıl Uygur muhalefetini ve İnsan hakları savunucularını bastırmada yeni bir yöntem olarak kullanacağından endişe duyduklarını belirtiyor.
ABD’de faaliyet gösteren “Özgürlük Sarayı = Freedoom House “ İnsan hakları Teşkilatı ABD..Dış İşleri Bakanı Jhon Kerry’ye bir mektup yollayarak Çin’in bu tür insan haklarına aykırı yeni yasalarına karşı harekete geçmesini talep etmiştir.

Etiketler: » » »
Share
2104 Kez Görüntülendi.