

Son Dakika



Başkent Bangkok’ta geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ” Tayland Galerisi ” adlı sanat Sergisinde Çin yönetiminin baskı ve tehditleri sonucu Çin’in baskı ve zulümlerini eleştiren sanat eserlerini kaldırttığı bildirildi. Çin işgal yönetiminin baskısı ile Sergide Sansürlenen eserler arasında, soykırıma karşı Filistin bayrakları taşıyan Tibetlerin yer aldığı bir video da yer alıyor. Ayrıca, sergideki Tibet ve Doğu Türkistan(Uygur) bayrakları, sürgündeki bir ailenin hayatını anlatan bir roman ile Çin Devlet Başkanı Xi’nın resminin de yer aldığı bir kartpostal, Çin ile İsrail arasındaki ekonomik ve askeri ilişki ve bağları tasvir eden başka bir kartpostal da sansürlenen eserler arasında bulunuyor.
Tayland’in başkenti Bangkok’taki bir sanat galerisinde Çin başta olmak üzere otoriter rejimleri eleştiren bir sanat sergisinde yer alan eserler Çin büyükelçiliğinin galeriye yaptığı ziyaret sonrası sansürlendi. 25 Temmuz’da Bangkok Sanat ve Kültür Merkezi’nde açılan, Tibetli, Uygur ve Hong Konglu sanatçıların eserlerinin yer aldığı ” Suç Ortaklığının Takımyıldızı: Otoriter Dayanışmanın Küresel Makinesinin Görselleştirilmesi’ başlıklı serginin küratörlüğü Myanmarlı sanatçı Sai tarafından yapılmıştı.
Taylandlı Sanatçı Sai, BBC News’e yaptığı açıklamada, serginin Çin hükümetini kızdırdığını ve sansürlendiğini söyledi. Sansürlenen sanat eserlerinin çoğu Tibetli sanatçı Tenzin Mingyur Paldron’a aitti. Paldron’un Bangkok sergisinden kaldırılan eserleri arasında, soykırımın hesabını sormak için Filistin bayrakları taşıyan Tibetlilerin yer aldığı video ve ‘Yerli Halkı Dinleyin’ adlı film de bulunuyor. Sergide yer alan Tibet ve Doğu Türkistan(Uygur) bayrakları, sürgündeki bir Tibetli aileyi anlatan bir roman ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in yer aldığı bir kartpostal, ayrıca Çin ile İsrail arasındaki bağları tasvir eden başka bir kartpostal kaldırıldığı belirtildi.
Çin’in İddiası : ” Sergilenen Eserler Siyasi Onurumuza Zarar Veriyor”
Sergide sergilenen ve daha sonra Çin’in baskısı ile kaldırılan eserler hakkında İngiliz yayın kuruluşu BBC’nın sorularını cevaplandıran Çin büyükelçiliği şu iddiaları öne sürüyor :
Doğu Türkistan(Uygur) Tibet ve Hong Kong Kelimelerinin üzerleri Siyah Boya İle Kapatıldı
Çin’in sergiye uyguladığı sansür baskısının doğruluğu ise Reuters haberiyle kanıtlandı. Reuters daha önce haberini yaptıkları sergide fotoğrafladıkları bazı eserlerin kaldırıldığını doğrulayarak, bazı eserlerde de sanatçıların isimleriyle birlikte ” Hong Kong’, ‘Tibet’ ve Doğu Türkistan/Uygur “kelimelerinin üzerlerinin siyah boya ile kapatıldığını kaydetti.
Sanat Galerisi Yetkilileri : Çin’in Baskısı İle Sergide Bazı Düzenlemeler Yapmak Zorunda Kaldık!
Başkent Bangkok’ta düzenlenen ” Suç Ortaklığının Takımyıldızı: Otoriter Dayanışmanın Küresel Makinesinin Görselleştirilmesi’ adı serginin düzenleyicileri ile Sanatevinin(Galerinin) yetkililerinin e-posta hesabından sosyal medya üzerinden yaptığı basına yaptığı açıklamada şunları paylaştı : ” Çin Büyükelçiliği’nin Tayland Dışişleri Bakanlığı ile özellikle de sergimizin ana destekçimiz olan Bangkok Büyükşehir İdaresi aracılığıyla- ilettiği baskılar nedeniyle, serginin Tayland ile Çin arasında diplomatik gerginlik yaratma riski taşıdığı konusunda uyarıldık. Bunun üzerine Sergide bazı düzenlemeler yapmaktan başka çaremiz kalmadı.” ifadelerini kullandı.

Tayland Kendisine Sığınan Doğu Türkistanlıları Çin’e Teslim Etmekle Dünyanın Tepkisi Çekiyor
Tayland yönetimi son yıllarda Çin’in işgali altındaki Doğu Türkistan(Sincan) bölgesinde yaşayan ve Çin’in baskı ve zulümlerinden kaçarak kendilerine sığınan Uygur Türklerini kaçtıkları Çin’e teslim ederek insani kuralları ve evrensel insan hakları sözleşmesini çiğnemekle dünyanın tepkisini çekiyor. Tayland yönetimi 2015 yılında 109 Uygur sığınmacı ile Mayıs 2025’de 12 yıldır hapiste tuttuğu 48 Uygur’u Çin’e teslim ederek BM. başta ülkeler ve uluslararası insan hakları kuruluşlarının tepkisini çekmiş ve sert şekilde eleştirilmişti. Ayrıca BM uzmanları Tayland’ın Uygurları Çin’e teslim etmesi durumunda Uygurların Çin’in işkence, kötü muamele ve ‘telafi edilemez zararlar’ riski altında oldukları konusunda uyarmıştı . Ancak, Tayland bütün bu uyarıları dikkate almayarak Uygurları ölüme göndermiştir.
KAYNAK : https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/taylanddaki-sergiye-pekin-baskisi-1985016
BENZER HABERLER