logo

trugen jacn
31 Ocak 2015

İŞGALCI ÇİN, HOTEN’İN KİRYE VE ÇİRA İLÇELERİNDE 5 MÜSLÜMAN UYGURU DAHA KATLETTİ.

755a6048-696a-41f7-93c3-a1958c3b0648

Hamit Göktürk / Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgal yönetiminin bu yıl başından itibaren yürürlüğe koyduğu Terörle Savaş yasası başta olmak üzere ve diğer kısıtlama ve yasaklamalarından dolayı ,ülke genelinde tansiyon giderek yükseldiği bildiriliyor.
Bu yılın Ocak ayının ortalarında Kaşgar’da yargısız infaz yapılarak öldürülen 6 Uygur’dan sonra bu kez Hoten Vilayetine bağlı Kirye İlçesinde 28 Ocak ve Çirye İlçesinde 29 Ocak’ta meydana gelen olaylarda toplam 5 Uygur’un hayatını kaybettiği açıklandı.
Sosyal medya’ya yansıyan bilgilere göre Çirye ve Kirye İlçesinde meydana gelen olayın ayrıntıları şöyle ; Kirye İlçesinin Karanlık(Karangutağ)dağları eteklerindeki Lenger köyünde, bir Polis ve iki de Yardımcı polis 3 İşgal polisi, dağdan köyüne dönmekte olan 3 Uygur gencini kimlik kontrölüne tabi tutmuştur.Bu gençlerin her hangi suç unsuruna rastlanmamasına rağmen,bunları tutuklayıp Polis merkezi’ne götürmek istemişlerdir.Gençleri Polislere kendilerinin dağ eteklerine Kaş taşı(Yeşim taşı) aramak için gittiklerini,evlerine dönmekte olduklarını söyleyip iknaya çalışmış iseler de başarılı olamamışlar ve Polisler ile Uygur gençler arasında tartışma çıkmış ve daha sonra tartışma çatışmaya dönüşmüştür. Silahlarına davranan Polislerden önce davranan gençler yanlarında taşıdıkları bıçakları ile Polisilere saldırarak öldürmüşlerdir. Gençler daha sonra kaçtıkları Kirye’nin Bostan köyünde İşgal polislerince kuşatılmış ve çıkan çatışmada bir genç kurşunlanarak öldürülmüştür.Kaçan diğer iki genç ise daha sonra canlı yakalanarak esir alınmıştır.

Washington merkezli Hür Asya Radyosu Uygur bölümü Muhabirleri Kirye ilçesine telefonla ulaşarak bu olayı teyit etmek için bölge sakinleri ile görüşmüştür.Bölge sakinleri olayların Kirye İlçesinin Lenger kenti ile Çirye İlçesinin Bostan kentine bağlı Yengiköl (Yenigöl) köyünde meydana geldiğini ve çıkan şiddet olaylarında her iki taratan 5 Uygur gencinin öldürüldüğünü ifade etmişlerdir.
Çin işgal yönetimi daha önceki benzer olaylarda sergilediği suskunluğunu bu olay üzerinde de devam ettirmekte olup, olaylar hakkında resmi her hangi bir açıklama yapmamıştır.

Etiketler: » » » »
Share
2930 Kez Görüntülendi.