logo

trugen jacn

PROF.DR.HOCAYEV : DOĞU TÜRKİSTAN; ÇOK ESKİ ÇAĞLARDAN BERİ TÜRKLERİN ANA YURDUDUR!

پروفېسسور ئابلەخەت خوجايېف: قىرغىنچىلىق چيەن لوڭ ۋە زو زوڭتاڭدىن باشلانغان

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Özbekistan Bilimler Akademisi Üyesi, Doğu Türkistan asıllı Uygur Türkü  bilim insanı Türkistan ve Uygur tarihi üzerindeki çalışmaları ile tanınan   Özbekistan’ın önde gelen Tarih bilginlerinden Prof.Dr.Abdulahat Hocayev  günümüzde Çin’in işgalinde bulunan Doğu Türkistan’in kadim  çağlardan beri Uygurlar başta tüm Türk halklarının   birlikte yaşadığı Türklerin ebedi  ana  yurdu   olduğunu   açıkladı,  

Türkistan(Orta-Merkezi Asya) Uygur  Türklerinin   yakın tarihi üzerine  onlarca  bilimsel araştırma kitapları yayınlanan ve bu konularda  yüzlerce bilimsel makalenin yazarı olan Prof.Dr.Abdulahat Hocayev bu sözlerini Çin işgal yönetiminin son zamanlarda Doğu Türkistan’in tarihten beri Çin toprağı ve bu ülkenin Çin’in ayrılmaz Bir Parçası olduğu yolundaki tarihi gerçeklerden tamamen yoksun ve emperyal ve siyası amaçları iddiaları üzerine  dillendirdiği bildirildi.

Özgür Asya radyosu muhabiri Ümitvar’a konuşan Özbekistan Bilimler Akademisinin 81 yaşındaki kıdemlı ve aktif üyesi  ve  hayatını tarihsel araştırmalar yaparak geçiren  Hocaların Hocası olan 81 yaşındaki Sayın Abdulahat Hocayev  şunları  söyledi : ”  Antik ve modern Çin kaynaklarında “Dı” ve “Guifang” olarak  kayıtlara geçen ve  Çin’in  bu isimlerle tanımladığı halk Türklerdir ve günümüzdeki  Uygurlar başta diğer Türk halklarının  kadim atalarıdır.  Çin’in  eski  tarihi belgelerinde Türk ve Uygur isimleri farklı dönemlerde farklı harflerle kaydedilmiştir.  Bu Çince isimler veya harfler asla modern Çincede okunduğu ve  gibi okunmamalıdır. Bu Çince belgelerin antik çağda, Orta Çağ’da ve sonrasında  bir birlerine asla benzemeyen  okumaları vardır. Çin tarihi belgelerinde Türk kelimesi ilk olarak M.Ö. 21-16. yüzyıllarda ve sonrasında   Çince “İDİ ” harfı/sözcüğü  ile  yazılmıştır. “İdi” kelimesi fonetik olarak Türkçeye daha  yakındır. Hatta eski Çinliler tarafından yazıya geçirilmiş olan ve modern Çincede “Yueji” olarak bilinen halk ise,  kesin olarak günümüzdeki  Uygurların köklerinden biridir ve aslında fonetik olarak  “Oğuziye”  sözü ahenk/fonetik bakımından  Türk  kelimesine  çok yakındır.  Türk Atalarımız eski çağlardan beri günümüzde Doğu Türkistan’ın doğudan komşusu  Kengsu=Geniş su(Çince Gensu) bölgesinin  Ordos Ovası ile onun kuzey ve batısındaki geniş alanlarda  yaşamışlardır. Uygurların ataları da çok eski çağlardan beri Doğu Türkistan’da yaşamaktaydılar. Uygurlar ve onların önceki  ecdatları Türkler, Moğolistan’dan veya başka yerlerden Uygur bölgesine ve Orta Asya’ya yani Batı Türkistan’a göç etmemişlerdir.  Türklerin kadim öz toprakları ve ana vatanıdır. Kadim Türkler ve Uygurlar tek bir halktır ve Çin’in   Uygurların Türklerden ayrı  bir Millet olduğunu iddia etmesi ve ayırmaya çalışması  tamamen siyasi amaçlıdır ve   asla  tarihi gerçeklere uygun  değildir.” sözleri ile değerlendirdi.

Prof.Dr. Hocayev’nın “Çin’in  Batı Sınırlarının Şekillenmesi ” Kitabı Yayınlandı

 Özbekistan Bilimler Akademisi kıdemli Üyesi ve Ünlü Tarihçi Prof.Dr.Abdulahat Hocayev,  81 yaşında olmasına rağmen halen  Türklerin  Tarihi üzerindeki bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Prof.Dr.Abdulahat Hocayev’ın yazdığı son eseri   “Çin’in Batı Sınırlarının Oluşumunun Tarihi” adlı eseri geçtiğimiz günlerde Taşkent’te Rusça  olarak yayınlandı. Prof.Hocayev bu son eseri,  Çin yönetiminin  emir ve  güdümündeki Çinli tarihçilerin  Uygurların  tarihi olduğunu  iddia ederek yazdıkları  “Beyaz Kitap”‘taki iddialarına bilimsel kanıtlar  ortaya koyarak  verdiği cevap  niteliği taşıyor.  ÇKP emrindeki Çinli tarihçilerin Uygurlar ile Türkler arasında hiçbir bağlantı/İlişki  olmadığı, Türk ve Uygur boy ve Toplulukların  bugünkü Doğu Türkistan topraklarına  sonradan göç ederek geldikleri  yolundaki temelsiz iddialarına  tarihi kanıtlar ile çürüterek yok ediyor.
Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM) :  Özbekistan Bilimler Akademisi Kıdemli üyesi ve Hocaların Hocası olarak tanınan   Kıymetli Ustadımız Prof. Dr. Abdulahat Hocayev Hocamıza sağlık, esenlik ve huzur içinde nice hayırlı  ömürler ve nice başarılı çalışmalar yapmasını   dileriz.
Share
793 Kez Görüntülendi.