logo

trugen jacn

TÜRK MİLLETVEKİLLERİ: ÇİN,DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ TÜRK SOYKIRIMINA DERHAL SON VERMELİ !

Çin'deki Toplama Kampları Kapatılsın”

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Sayın Osman Mestan  ile İYİ Parti Konya eski Milletvekili Fahrettin Yokuş yaptıkları  konuşmalarında ” Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarına Türkleri suçsuz yere “Terörist” yaftalaması ile  hapsetmesi bir insanlık suçudur. Çin yönetimi bu uygulamalarına bir an önce son vermelidir.” açıklamasında bulundukları  bildirildi.  

AK Parti Milletvekili Mestan ile İYİ Parti eski Konya Milletvekili  Yokuş bu sözleri Çin’in Ankara Büyükelçisinin 09 Mart tarihinde yaptığı  “Doğu Türkistan, Doğu Türkistan Cumhuriyeti terimlerinin var  olmadığı, Soykırım ve Toplama Kamplarının yalan olduğu ” yolundaki  gerçeklere tamamen aykırı   beyanları  üzerine yaptıkları bildirildi.

Özgür Asya radyosu Ankara temsilcisi Erkin Tarım’ın bu konudaki sorularını Sayın Milletvekilleri   şu sözlerle cevaplandırdı :

mustafahos on X: "akp milletvekili osman mesten'in kan donduran sözlerinin videosu da bulunsun. yer meclis. konu aladağ'da diri diri yanan çocuklar. https://t.co/unOnTdYVoy" / X

Osman Mestan AK Parti  Bursa Milletvekili :  ” Çin’in yönetimindeki Doğu Türkistan’daki  durum çok vahim  çok üzücü. Çin’in Uygur Türklerine yönelik baskı,  zulüm  ve soykırım politikasının bir an önce son bulmasını diliyorum. Masum  insanları  haksız ve hukuksuz ” Terörist ”  suçlaması ile  toplama kamplarına atmak bir insanlık suçudur.  Çin’in Doğu Türkistan’daki insan hakları ihlalleri  BM.  insan hakları raporlarında ayrıntılı olarak yer aldığını hepimiz biliyoruz. Çin’in  insanlık suçu olarak tanımlanan bu suçları ile  etnik  soykırım politikalarına  bir an önce  son vermesini diliyorum.” şeklinde konuştu.

Fahrettin Yokuş: İşveren iş güvenliği uzmanı var diye sorumluluktan kaçıyor

Fahrettin Yokuş İYİ Parti Konya Eski Milletvekili : ” Çin’in Ankara  Büyükelçiliği’nin  Doğu Türkistan ile ilgili açıklamalarının tamamı yalan ve  Doğu Türkistan gerçeklerinin   çarpıtılmasına yönelik  açıklamalardır.  Çin Büyükelçiliğinin   Doğu Türkistan tarihten beri Çin’in  “Sincan”  adı ile kendi toprağı olduğu tamamen gerçek dışıdır. Doğu Türkistan toprakları  tarihten beri  Uygurlar başta diğer Türk halklarının yaşadığı kadim ata  topraklarıdır. Bu gerçeği Çin dahil hiç kimse gizleyemez ve inkar edemez.  Çin Büyükelçiliğinin bu  açıklamaları ” Gerçeklerin ve tarihin  inkarı  ve  çarpıtılmasıdır ve  en büyük yalandır.  Çin’in Toplama Kampları ve bu kamplara  milyonlarca Uygur’u esir olarak hapsetmesi ve etnik soykırım yaptığı  gerçeği  Birleşmiş Milletler raporları   ile de kanıtlanmıştır,  Çin günümüzde Doğu Türkistan’daki  baskı zulüm ve soykırım politikaları  nedeniyle zor bir durumda. Çünkü Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi raporu Çin’in Uygurlara neler yaptığını ayrıntılarıyla anlatıyor. Ancak bu rapor her ülke tarafından  aynı şekilde kabul  görmedi maalesef. Ama onların kabul etmemesi Çin’in soykırım suçları işlediği gerçeğinin üzerini örtemez ve gizleyemez. Çin baskı politikasını sürdürüyor. ABD ve Kanada  başta  11 batılı Avrupa ülkesi  parlamentolarının Çin’in Doğu Türkistan’da  İnsanlık ve etnik  soykırım  suçu işlediğine dair açıklamaları  Çin’i zor durumda bırakmıştır.  Çin bu sebepten dolayı soykırım cinayetlerini  gizlemek için bunları  söylüyor.” şeklinde konuştu.

Çin İstanbul Başkonsolosu Uygur Soykırımını savundu! - QHA - Kırım Haber Ajansı

Doğu Türkistan Tarihten Beri Türk Toprağıdır ve Kalmaya Da Devam Edecektir 

İYİ Parti Konya eski Milletvekili Fahrettin Yokuş, Çin’in kendi  tarihi kaynaklarında Doğu Türkistan’ın  bir Türk Türk toprağı olduğunu bööyle kalmaya devam edeceğini   belirterek sözlerini  şöyle devam ettirdi :  ” Çin, Doğu Türkistan’ın  tarihi ve öz adını  yeni toprak’ anlamına gelen ‘Xinjang’ olarak değiştirmiştir. Eğer burası Çin toprağıysa neden onu  adını Yeni Katılan Toprak anlamına gelen Xinjiang  olarak değiştirdi.  Çin, bu toprakları tamamen Çin topraklarına dönüştürmek için Doğu Türkistan Türklerine karşı  etnik  soykırım politikası yürütüyor ve insanlık suçu işliyor. Çin Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bu açıklamayı  reddediyor ve şiddetle kınıyorum.” şeklinde konuştu.

ÇİN BAŞKONSOLOSUNUN YALANLARINA UYGURLARDAN TEPKİ GELDİ

İşgalci Çin’in Ankara Büyükelçiliği 9 Mart’taki   Yalanlarla Dolu Açıklamasında Ne Demişti ?  

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle  Doğu Türkistan STK.ları ile  bazı kadın Dernekleri   Çin’in yıllardır Uygurlara, özellikle de Uygur kadınlarına karşı işlediği iğrenç suçları ortaya çıkarmak için  çeşitli toplantılar, brifingler ve  etkinliklerde Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da kurduğu Çin tipi esir kamplarında hapsedilen Uygur kadınlarının durumunu gündeme taşımış ve onların bir an önce  serbest bırakması yönünde çağrıda bulunmuştu.

Bunun ardından Çin’in Ankara Büyükelçiliği 09 Mart’ta bir açıklama yaparak ”  Çin tarihinde Sincan’ın hiçbir zaman “Doğu Türkistan” olarak anılmadığını, Doğu Türkistan devletinin hiçbir zaman var olmadığını, toplama kampının bulunmadığını, soykırımın en büyük yalan olduğu” yolundaki bilinen yalanlarını tekrarlamıştı.

Share
696 Kez Görüntülendi.