logo

trugen jacn

CEVHER İLHAM : ÇİN,BABAMI DÜNYADAN GİZLİYOR, BATI İSE UNUTMUYOR VE TAKDİR EDİYOR

Může jít o obrázek 2 lidé, televizor a text

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’da yaşayan Uygurlar başta diğer Türk halklarına verdiğini iddia ettiği temel insanı haklarının uygulamada da  etnik Çin vatandaşlarına olduğu gibi  verilmesini  yasal ve barışçıl yollarla talep ettiği için 2014’te  Pekin’de tutuklayıp ömür boyu hapis cezasına mahkum ettiği Uygurların vicdanı Dr.İlham Tohti’nin ABD’de yaşayan kızı  Cevher İlham 10 yıldır Çin zindanlarında tutulan babası ile ilgili olarak : ” Çin babamla ilgili bilgi ve haberleri  özellikle gizliyor ve onun unutulmasını istiyor. Ancak. Babamın insan hakları ve hukuk mücadelesini uluslararası toplum  unutmuyor. Batı dünyası da onun   kendi halkına  ve insanlığa  karşı yaptığı fedakarlığı takdir ediyor.”  dedi,

Ana ilham kaynağı: "Uluslararası şirketler utanmadan 'Uygurların zorla çalıştırılmasından' kâr sağlıyor"

 Çin Babamla İlgili Haberleri Dünyadan Gizlemektedir 

Uygurların Vicadanı olarak anılan Uygur Akademisyen ve Uygur  Demokrasi ve Hukuk Hareketi  Lideri  Doç.Dr.İlham Tohti’nin Çin İşgal yönetimince tutuklanmasının 10.yılı münasebetiyle  Özgür Asya radyosuna  açıklamalarda bulunan Dr.Tohti’nın ABD’de yaşayan kızı  Cevher İlham Babasının tutuklanması ve ömür boyu hapis cezasına çarptırmasının hukuksuz ve yasal olmadığı belirterek şöyle konuştu : ” Babam Dr.Tohti aynı zamanda bir hukukçu idi. Uygurların gasbedilen hakları için yaptığı bütün çalışmalarını sözde Çin yasaları içinde kalarak  yasal ve barışçıl şekilde  yürütmeye çalışmıştır.  Çin hükümeti babamın tutuklanması ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasından bugüne kadar geçen  son 10 yıldır  kendisi ile ilgili  tüm  bilgileri gizlemektedir.  Bunun tek nedeni ise, Çin  babamın haklı mücadelesini ve  özgürlük taleplerinin  yanı Uygurların sesinin  uluslararası  toplumca duyulmasını istememesinden   kaynaklıdır.

Uluslararası Toplum, Babamın haklı ve Onurlu Mücadelesini  Takdir Etmektedir

Cevhar ilham,Çin’in her ne kadar babasını unutturmak için onunla ilgili tüm bilgilere sansür uygulayıp gizlese  de uluslararası toplumun onun unutmadığını  ve  onun şerefli ve haklı mücadelesini takdir ettiğini belirterek konuşmasını şöyle sonlandırdı : ” Babam  Pekin Merkez  Milletler  Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nde doçent olarak çalışıyordu. Yıllar önce  kurduğu “Uygur Biz/Uyghurland” internet sitesi aracılığı ile haklı taleplerini  çeşitli dillerde yayınlıyordu. Onun  makaleleri ve çalışmaları  uluslararası medyada  yayınlanıyor ve kendisi Uygurların hukuki  ve yasal haklarını  açıkca ve cesaretle  talep etmesiyle biliniyordu. Bu barışçıl ve yasal  faaliyetleri “Ulusal kışkırtma ve isyana teşvik” suçlamasıyla ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.  Özellikle batılı ülkeler  onun haklı ve barışçıl mücadelesini  her zaman takdir etti ve uluslararası  toplum  onun şartsız olarak  serbest bırakılmasını 10 yıldır  sürekli gündemde tutuyor.

Babam  İnsanlık ve  Aynı Zamanda Kendi Ulusu İçin Mücadele Eden Bir  Özgürlük savaşçısıdır

Batılı ülkeler İnsan hakları Kuruluşları ve Türkiye  Babamın bu çalışmalarını her zaman takdir etti ve şimdiye kadar kendisine onlarca ödül takdim  etti. Kendisine layık görülün ödüllerin bazıları  şunlardır : 1- İsmail Gaspralı  Gazetecilik Ödülü  Türkiye  2-  Barbara Goldsmith Özgür Gazetecilik/ Yazarlık Ödülü, Martin 2015 3-Martin  Annanist İnsan Hakları Ödülü  4- AP.  Sakharov Özgürlük Ödülü  5-  TDAV. Turan Yazgan Türk dünyası Büyük Ödülü  başta olmak üzere şimdiye kadar   12  kez prestijli   ulusal ve uluslararası  ödüllerle takdir edilmiştir. Ayrıca,2018’den bu yana  her yıl sürekli olarak  Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmektedir.  Babam  Çin hükümetinden Uygurların yasal haklerinin uygulamada da verilmesini   talep etmiş ve kendisinin bu talepleri için cezalandırılacağını bile bile  onlar için   adalet talep etme cesareti  istermiştir.  Babam bu cesur davranışı ile haksızlıklara  karşı   savaşan bir özgürlük savaşçısı olduğunu kanıtlamıştır. Önümüzdeki yıllarda kendisine   dünyada prestijli bir uluslararası ödül olan Nobel Barış Ödülünün verilmesi umuyor ve çok önemsiyorum. ” sözleri ile konuşmasını tamamladı.

Share
421 Kez Görüntülendi.