logo

trugen jacn

ÇİN’DE ÇİNVİRÜSÜ COVİD-19 SALGINI PATLADI,KEREMATORYUMLAR YETİŞEMİYOR

Covid-19 Corona Virüs İstatistikleri Soyut Geometrik Desen Düz Vektör Noktalar Arka Plan - Royalty-free Bağlantı Vector Art

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

2019  yılının son aylarında Çin’in güneyindeki Wuhar kentindeki Çin Ordusuna  ait bir Viroloji Laboratuvarında üretildiği ileri sürülen  Çinvirüsü  Kovid-19  salgını  önce  bu kentten Çin’e ve daha sonra tüm dünyaya salgın halinde yayılmış ve milyonlarca kişinin ölümüne  yol açmıştı. Geçtiğimiz  aylardan itibaren bu salgının yeniden canlandığı ve  salgında ölen Çinlilerin ölülerinin yakılmasında  krematoryumlar 24 saat hizmet vermeye başladığı ancak, buna rağmen yakma işine tam  olarak yetişemedikleri açıklandı 

rfa.org/Uyghur Uygurca haber sitesinin İngiliz Daily Star gazetesinin (Daily Star) 24 Aralık tarihli haberine  dayanarak verdiği  paylaşımına  göre göre, son haftalarda  Çinvirüsü Covid-19’un  dünya çapında yeniden yayılmaya başladığı ve  bu  yeni virüs türünun  JN.1 olarak tanımlandığı ve bu salgının   büyük  ve toplu ölümlere yol açtığı  bildirildi. Salgında ölen   ölülerin   yakma işleminin  krematoryumların  da  24 saat  aralıksız devam ettiği  ve buna rağmen yakma işlemini tam olarak yerine getiremedikleri bildiriliyor. Yeni tür salgınla ilgili olarak yayınlanan haberde şu bilgilere de yer verildi :

  • Çinvirüsü Covid-19’un yeni varyantı olan eni JN.1 virüsünün geçen ay dünya çapında yayılmaya başladığı, İngiltere ve Çin dahil birçok ülkede ana virüs haline geldiği belirtildi.
  • Dünya Sağlık Örgütü’nün son raporuna göre bu yeni virüs türü, eski virüsün kendiliğinden ortaya çıkan  yeni varyant JN.1 virüsünün son haftalarda  birçok ülkede tespit edildiği ve dünya çapında enfeksiyon sayısının hızla arttığı belirtildi.
  • Bu virüsün hızla yayılması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü, onu önceki   Çinvirüsü Covid-19 covid’in yeni bir varyantı, ana Covid’in yeni bir türevi olduğunu bildirdi.
  • Çin’in Henan eyaletindeki  Çinli bir kaynağa göre yerel yönetim kontrolündeki krematoryumların aşırı kalabalık olduğu Çin’deki durumun ciddiyeti de vurgulandı. Kaynak, durumu şu sözlerle açıkladı :  “Cenazelerin yakılması için y Ölük Yakma  tesislerinde toplamda  8 krematoryum var ve cesetler  24 saat aralıksız yakılarak bertaraf ediliyor. Bu korkunç bir durum !”
  • Ölüler günün 24 saati durmaksızın  yakılıyor. Cenaze evindeki krematoryum halkın ihtiyacını karşılayamıyor. Bunun için Son 3 yılda özel cenaze şirketleri faaliyete geçti ve işler hızla büyüyor. Çünkü ölüm sayısı hızla arttı. Şu anda krematoryumlarda her gün cenazeler yakılıyor ve yakılmayı bekleyen cenazeler dondurucuya konuluyor ve kremasyon için bekleme süresi oldukça uzun.
  • Son haftalarda  Çin’de 118 bin 977 kişiye yeni Kovid-19 virüsü bulaştı,Bunlardan  7 bin 557 kişinin durumu kritik. Ancak,  Çin tarafı henüz kaç kişinin öldüğü hakkında hiç bir açıklama yapmadı.
  • Bu salgında Hindistan’da da durum ciddi ancak Hindistan’daki ilgili yetkililer şu anda büyük bir sorun olmadığını söyleyerek durumu normal göstermeye çalışıyor.
  •  An  itibariyle  Çinvirüsünün yeni varyantı olan  JN.1 virüsünün, virüsün daha önce yayıldığı tüm ülkelerde yeniden ortaya çıkma potansiyeli ve tehlikesi bulunuyor.
Share
245 Kez Görüntülendi.