logo

trugen jacn

BABAM TOHTİ’NİN NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYLĞI UYGUR SOYKIRIMI KONUSUNDA İYİ BİR FIRSATTIR

ilham-toxti-liksiyedin-burun.jpg
UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Çin işgal yönetimince Bölücülük suçlaması ile 2014 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Uygur demokrasi ve hukuk hareketi Lideri ve Uygurların Vicdanı Doç. Dr. İlham Tohti’nın ABD’de yaşayan kızı Cevher İlham ” Babamın Nobel Barış Ödülüne aday gösterilmesi Çin’in Uygur soykırımının duyurulması noktasında iyi bir fırsat yaratmıştır.” açıklamasında bulundu.

Özgür Asya(rfa.org/Uyghur) radyosuna açıklamalarda bulunan Cevher İlham şöyle konuştu. ” TİME dergisi Babamı bu yıl Nobel Ödülü’nü kazanma ihtimali yüksek 3 adaydan beri  olduğunu yazmıştı. Bu ise, Babamın  Uygurların hak hukuk mücadelesinin  uluslararası toplumca ve dünyaca büyük ölçüde tanındığının bir göstergesi olarak görmekteyim ve ayrıca bu durumun Uygur soykırımı konusundaki farkındalığın uluslararası düzeyde daha da arttırılması için bir fırsat olarak görüyorum.  Babamın  üst üste 3 kez  Nobel Barış Ödülüne aday  gösterilmesi  başta  Babam  olmak üzere  benim ailemin  ve ülkemde yaşayan  yüzbinlerce Uygur ailesinde yaşadığı   facialar ve  trajediler hakkında  dünyanın daha fazla bilgi edinmesine katkı sağlayacağını  umuyorum. ” dedi.

BABAM TOHTİ’NİN NOBEL ÖDÜLÜNE ADAYLĞI UYGUR SOYKIRIMI KONUSUNDA İYİ BİR FIRSATTIR

Çin’in  Gücü İran’dan Daha Baskın ve Güçlü

Cevher İlham Nobel Barış Ödülü verilmesi konusundaki düşüncelerini  şu sözlerle ifade etti : “Dünyada pek çok insan hakları sorunu var ancak insan hakları ihlallerinin faillerinin uluslararası gücü aynı değil. Çin hükümetinin Batı dünyası üzerinde İran hükümetinden daha güçlü bir siyasi ve ekonomik etkisi var. Nobel Komitesi’nin bu ödülü  İranlı Aktivist Nargis Muhammed’e vermesi anlaşılır bir  durum. Çünkü,İran’in siyasi ve ekonomik  etkisi Çin kadar güçlü değil ve daha zayıf. 2023 Nobel Barış Ödülüne layık görülen  İranlı Aktivist Nergis Muhammedi  babam gibi İran’da kendi  halkının hakları için mücadeleye adayan siyasi bir  aktivist ve şu anda mahkum. Bu nedenle ben  Nargis Mohammedi’yi tebrik ediyor ve bu ödülün onun serbest bırakılması için bir sebep  olmasını  içtenlikle  diliyorum.” şeklinde konuştu.

Share
7557 Kez Görüntülendi.