logo

trugen jacn

GOOGLE,ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN ZULMÜNE DESTEK VERECEK Mİ ?

Google'ın Yusufçuk Projesi tüm dünyada endişeyle izleniyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin’de Uygur Türkleri’ne uygulanan baskı devam ediyor. Çin’in batısındaki Xinjiang şehrinde yaşayan çoğunluğu müslüman olan Uygur Türkleri, her gün 40 binden fazla yüz tanıma sistemi tarafından takip ediliyor ve DNA ve kan örnekleri otoriteler tarafından kaydediliyor. Çin yönetimi ülkede ticari faaliyetlerine başlamak isteyen Google’dan bu gözetleme sistemine destek olmasını istiyor.

Çin yönetimi, Uygur Türkleri’ne yönelik baskıcı politikalarına devam ediyor. Ülkede yaşayan müslümanların iletişimi sürekli izleniyor ve İnternet trafiği takip ediliyor. Bununla birlikte erişilen İnternet sitelerine sansür uygulanıyor. Uygur Türkleri, Çin’in genelinde sürdürülen sansür politikasından daha fazla etkileniyor. Ülke yönetimi bu politikanın ve akabinde yürütülen yargılama süreçlerinin terörle ve radikal gruplarla mücadele kapsamında yürütüldüğünü iddia ediyor.

Otoriteler teknoloji firmalarından politikalarını uygulama konusunda destek istiyor. Uzun zamandır Çin’de ticari faaliyetlerine başlamak için çalışmalar yapan Google da bunlardan biri. Amerikalılar ve insan hakları grupları Google’ın Çin’deki müslümanlara karşı yürütülen sansürcü faaliyetlere destek olma ihtimalini eleştirdi. Trump yönetimi tarafından Çinle işbirliği yaptığı için topa tutulan Google, Doğu Türkistan olarak da bilinen bölgedeki müslümanların susturulması konusunda temel ilkelerinden vazgeçmesi halinde sansürcü bir arama motoru damgasını yemek üzere.Google CEO Sundar Pichai

Yusufçuk Projesi
Google’ın büyük bir gizlilik içinde yürüttüğü projenin adı Yusufçuk Projesi (Project Dragonfly). Projeye göre insanların yaptıkları aramalar telefon numaralarıyla birlikte kaydedilecek. Bu sayede Çin Komünist Partisi kişileri yaptıkları aramalar bazında da takip edecek.

Yusufçuk Projesi, Android platfomlar için tasarlandı. Hükümetin belirlediği kara listedeki anahtar kelimeler arandığında otoritelere bilgi verebiliyor. Kara listede insan hakları, öğrenci protestosu ve Nobel ödülü gibi kelimeler bulunuyor.

İnsan hakları kuruluşları Google’ın tüm dünyada uyguladığı özgür arama ve herkese eşitlik kapsamında getirdiği arama sonuçları kriterlerinden vaz geçmemesi konusunda uyardı. 16 Amerikalı hukukçu Google CEO’su Sundar Pichai’ye endişelerini dile getiren bir mektup gönderdi ve Yusufçuk Projesi ve Google’ın Çin planları hakkında detaylı bilgi istedi. Bununla birlikte Google’da çalışan Jack Poulson gibi kıdemli araştırmacıların da olduğu beş kişi Yusufçuk Projesi sebebiyle şirketten istifa etti.

Kaynak :  https://www.mydoviz.com/teknoloji/google-dogu-turkistan-zulmune-destek-verecekmi#disqus_thread

Etiketler: » » » » » » » »
Share
907 Kez Görüntülendi.