logo

trugen jacn
06 Mayıs 2019

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’I,DÜNYANIN EN BÜYÜK AÇIK HAVA HAPİSHANESİNE DÖNÜŞTÜRDÜ

Çin, işgali altındaki Doğu Türkistan’ı ( Uygur Bölgesi) dünyanın en büyük açık hava hapishanesine dönüştürdü. Caddeler,sokaklar, mağazalar, ibadet yerleri ve her yerde Türkleri izleyen geniş bir güvenlik kamera ağı var. Uygur Türkleri her 500 metrede bir kimlik kartlarını göstermeleri ve yüz tanıma kameralarına dönmeleri gerekiyor.U
Doğu Türkistan, bir açık hava hapishanesi

İmamlar ve hükümet yetkilileri, Ocak 2019’da Çin’in Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kaşgar’daki İd Kah Camii’nden ayrıldıklarında güvenlik kameralarının önenden geçerlerken… (fotoğraf: Ben Blanchard)

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

foto1_13
Bir Uygur vatandaşı, Kaşgar’da yerel bir karakola yakın bir ara sokakta yürüyor. Uygurlar, Doğu Türkistan’da nereye giderlerse izlenir ve takip edilir. (fotoğaf: Kevin Frayer)

HER YERDE KAMERA VAR

Yüz tanıma teknolojisine sahip güvenlik kameraları, her hareketinizi izleyen polis karakolları, ibadet özgürlüğü üzerindeki kısıtlamalar, evinizde yaşayan yabancılar.
Bu Çin’in, işgali altındaki Doğu Türkistan eyaletindeki yaşam.

Çin, Müslüman azınlıklarının etnik, kültürel, dini ve dilsel kimliklerini bastırmak için devam eden bir kampanya yürütüyor. Nisan 2017’den bu yana, pek çok kişinin dövüldüğü, işkence gördüğü, İslam’ı terk etmek zorunda kaldığı ve Çin Komünist Partisi propagandasını ezberlemek zorunda kaldığı kamplarda 1 milyondan fazla Uygur, etnik Kazak ve diğer Müslüman azınlık gruplarının üyeleri gözaltına alındı.Ancak, kamplardan kaçınanlar için bile, Doğu Türkistan Özel Uygur Bölgesi yüksek ve düşük teknolojili sürveyans ve korkutma taktikleri kombinasyonunu kullanarak etkili bir şekilde açık hava hapishanesi haline geldi.

foto2_11


İmamlar ve hükümet yetkilileri, Ocak 2019’da Çin’in Doğu Türkistan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Kaşgar’daki İd Kah Camii’nden ayrıldıklarında güvenlik kameralarının önenden geçerlerken… (fotoğraf: Ben Blanchard)

Her Yerde Kameralar Var

Uygurlar ve etnik azınlıklar sürekli gözetim altındadır. Dışişleri Bakanlığı’nın son İnsan Hakları Raporu’nda, Çin hükümetinin Doğu Türkistan’daki vatandaşlarını izlemesini ve izlemesini pek çok şekilde açıklıyor:

• Kameralar : sokakları, mağazaları ve camileri izleyen geniş bir güvenlik kamerası ağı.

• Veritabanları : Doğu Türkistan’da bir Uygur veritabanı oluşturmak için yüz tanıma, ses tanıma ve yürüme tanıma teknolojisini kullanan yapay zeka yazılımı.

• İletişim : telefon görüşmeleri, metin mesajları, e-posta, sosyal medya ve diğer dijital iletişimlerin yaygın kontrolü ve izlenmesi.

• Kontrol Noktaları : Her 500 metrede bir, Özerk Uygur Bölge sakinlerinin kimlik kartlarını göstermeleri, yüz tanıma kameralarına dönmeleri ve özel yazılımlarla taranacakları cep telefonlarını açık tutmaları gerekmektedir.

• Biyometri : Azınlıkların, hükümet yetkililerinin DNA’larını topladıkları, gözlerini taradıkları ve parmak izlerini aldıkları fiziksel muayeneler yapmaları gerekmektedir.

Çinli teknoloji şirketleri Uygurları izleyerek milyarlarca dolar kazandılar. New York Times’ın konuyla ilgili raporuna göre, SenseTime, Yitu, Megvii, Hikvision ve CloudWalk gibi şirketler, Uygurları izlemek ve hareketlerini izlemek için özel bir yazılım geliştirdi.

foto3_9

Uygur erkekleri her an takip edilme korkusu yüzünden işyerlerinde, evlerinde bile huzursuzdurlar. (fotoğraf: Kevin Frayer)

DÜŞÜK TEKNOLOJİ İZLEME

Uygurlar’ın başka seçeneği yok. Bu “akrabalar”, Çin Komünist Partisinin sadakatini güçlendirir ve ev sahiplerini “aşırılık yanlısı” eğilimler için izler, örneğin: Uygurlar, Kuran’ın evlerinde bir kopyası var mı? Bir dua matı? Domuz eti ya da alkol önerildiğinde tereddüt ediyorlar mı?

ABD-Çin İlişkileri Merkezi tarafından yayınlanan çevrimiçi bir dergi ChinaFile tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu monitörler Uygur halkı üzerinde tam bir güce sahipler, sadakatlerini ve dini uygulamalarını ve inançlarını rapor ediyorlar.

foto4_5

2014 yılında Şangay’daki Uygur kadınları. Çin hükümeti, yüksek teknolojili gözetim kullanarak ülke genelinde Uygurları takip ediyor. (fotoğraf: Aly Song)
ÇİN GÖZETİMİ, ÜLKE DIŞINA DA YAYILIYOR
Çin’in Uygurları gözetimi, Doğu Türkistan’ın ötesine uzanıyor. Örneğin Pekin ve Şanghay metro istasyonları zaten yüz tanıma ve cep telefonu tarama sistemlerine sahip, diyor ABD’de yaşayan Uygur yazılım mühendisi Ferkat Jawdat, Mart ayında, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Uygur Özerk Bölgesi’ndeki durum hakkında bir araya geldi.   
Çin’in Uygurları gözetimi, sınırlarının ötesine geçerek, diğer ülkelerin egemenliğini, yurtdışında yaşayan Uygurları taciz ve tehdit etmeye zorluyor.
2018’de Doğu Türkistan’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne kaçan Mihrigul Tursun, kamplardaki deneyimleri hakkında konuşmayı seçtiğinden beri takip edildiğini söylüyor. Tursun 2018’de “Çin hükümetinin beni hala çok uzaklardan tehdit edebileceğinden korktum” dedi.
Kaynak : /m.timeturk.com/dogu-turkistan-bir-acik-hava-hapishanesi/ha

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1394 Kez Görüntülendi.