logo

trugen jacn

ÇKP’NİN YOKETTİĞİ GELENEKSEL UYGUR EVLERİ : KÜLTÜREL SOYKIRIMIN BİR BAŞKA ARACI

Çin araştırmaları ile tanınan Prof.Dr. Timothy Grose tarafından Uygurlar ile ilgili yapılan çok önemli ve büyüleyici bir çalışma gerçekleştirildi. Grose bu çalışmasında Uygur bölgesinde ÇKP’nın acımasız “ÜÇ HABER” başlığı ile sürdürdüğü mimari ve kültürel acımasız soykırım kampanyasının iç yüzünü ortaya koyuyor. ÇKP’nin Uygurların geleneksel evleri, kurulumu, iç mekanların düzenlenmesi ve diğer özgün özelliklerini tahrip ederek Uygur kimliğini ortadan kaldırmak için nasıl dönüştürdüğünü ve yok ettiğini gösteriyor. Aşağıdaki resim,ÇKP yönetiminin geleneksel bir  Uygur evindeki bir supa’yı  ev sahibine zorla nasıl yok ettirdiğini gösteriyor. (Kaynak : Twitter)
ÇKP Uygur evinde bir supa'yı yok etmek için “arkadaşlar” “yardım” (Twitter'dan)

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ(UYHAM)

Uzun zaman önce Brezilyalı sosyolog Gilberto Freyre’den (1900-1987) evlerin mimarisini ve dekorunu bir kimliği şekillendirmenin ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Freyre, maddi kültürün bir sosyal sınıfın ve ideolojinin bir yan ürünü olduğu Marksist argümanına dikkat çekiyordu.  O bunun tam tersi olduğunu savundu. Günlük hayatınızı nasıl yaşadığınızı, içinde yaşadığınız evi, mobilyaları, tüm bu kişileri kim olduğunuzu ve ne düşündüğünüzü şekillendirir.

Uygulamada teorik olmasa da, Komünist rejimler de durumun böyle olduğunu kabul ettiler. Doğu Avrupa’da hala hayatta olan korkunç Sovyet tarzı konut blokları çirkin değil, çünkü Sovyet mimarları yetersiz. Aksine, bazıları başka yerlerde oldukça parlak olduğunu kanıtladı. Sovyet daireleri, orada yaşayanları, yeni Sovyet adamı “homo sovieticus” imajına Procrustean tekdüze uyum yatağına zorlamak amacıyla inşa edildi.

Indiana, Terre Haute’deki Rose-Hulman Teknoloji Enstitüsü’nde Çin Araştırmaları profesörü Timothy Grose tarafından yapılan yeni bir araştırma , bugün aynı mantığın Uygurların vatanı Sincan’da nasıl çalıştığını gösteriyor. Gelen sadece yayınlanan bir makalede akademik dergide Etnik ve Irk Çalışmaları (maalesef Okumak 45 $ ödemeniz gerekiyor) başlığını taşıyan bu bilimsel makalesinde Grose, ÇKP.’nin dilden dine, Uygur kültürünü yansıtan bütün ifadeleri ortadan kaldırılması için nasıl bir uygulama başlattığını ifade ediyor. bir bağlamdan başlar. Milyonlarca Uygur, eğitim kampları aracılığıyla korkunç dönüşümde gözaltına alındı ​​ve bir milyon Han Çinli “akrabası”, gözetim altında tutulması ve evde “yeniden eğitilmesi” için Uygur aileleriyle birlikte yaşamaya gönderildi.

Rushan Abbas’ın son zamanlarda okuyucularımıza söylediği gibi , sadece kocası kamplarda bulunan yerel Uygur kadınlarıyla aynı yatakta uyuyan ÇKP erkek “akrabaları” değil , Uygur evlerine giriyor. Parti ayrıca evlerin kendileri ile de ilgilenmek istiyor.

Grose kimin merkezidir geleneksel Uygur evin CCP tarafından planlı imha odaklanır supa , Çin bir Uygur kelimesi eşdeğer kang (炕). Supa 40-50 cm yükseltilmiş bir platformdur. toprak veya kereste inşa edilmiş topraktan. Uygur aileleri ve konukları, Grose’un “kutsal ve küfür arasındaki ayrımları bulanıklaştırdığı” iddia eden, törenler, sünnetler ve supa’da evlilik yeminlerinin değiştirilmesi gibi dini törenleri oturur, yerler ve yerler . Değerli halılar supa ve yakındaki alanları kapsar. Bazı Uygur evlerde de vardır merhab Mekke yönünü gösteren nişler ve dini makaleler saklamak için kullanılır, basımlarıKur’an ve yatak takımları. Bazı supalar , tıpkı kang gibi, ısıtma için kullanılan iç boşluklara sahiptir ve Uygurlar orada uyurlar.

Evlerin iç mimarisi ve aile hayatı , Batı evlerindeki yaşam ve uyku alanı arasındaki açık ayrımdan farklı bir konseptle supa üzerinde birleşiyor . Buna karşılık, Uygur evleri yerel caminin etrafında birleşiyor ve tam da bu yüzden geçen ay bildirdiğimiz gibi Uygur kültürünün kalbi olan eski Kaşgar şehri yok edildi .

Grose, merkeze dayalı ev düzenlemelerinin Sincan’da sistematik olarak nasıl parçalandığını anlatıyor . Supalar ve elbette merhablar kaybolur ve direnmeye çalışan Uygurlar “aşırılıkçı” olarak adlandırılır ve eğitim kampları aracılığıyla dönüşüme gönderilir. Geleneksel mobilyaların yerini standart, Ikea tarzı masa ve sandalyeler alır. Evin reformu imkansızsa, sadece yerle bir olur ve Uygurlar apartman bloklarına taşındı.

Ev ucuz kanepeler ve masa ile “sinicized” ve Xi Jinping dini sembollerin yerini aldı (Prof. Grose tarafından Twitter'da yayınlanmıştır).
Ev ucuz kanepeler ve masa ile “sinicized” ve Xi Jinping dini sembollerin yerini aldı (Prof. Grose tarafından Twitter’da yayınlanmıştır).

Bütün bunlar ideoloji tarafından dikkatle planlanır ve doğrulanır. Supa , Uygur olmayan ve gayrimüslim Çinlilerin de benzer kang’ı kullanmasına rağmen, Uygur geri kalmışlığının sembolü olarak kınandı.(ancak buna karşı bir kampanya da hazırlanıyor). Xi Jinping, “Üç Haber” i savunan bir program başlattı: yeni yaşam tarzı, yeni atmosfer, yeni düzen. Grose, Sincan’daki bir hükümet bürokratının “yeni yaşam tarzını” “partiye teşekkür edin, partiyi dinleyin ve partiyi takip edin” e çevirerek ve Müslüman adlandırma törenleri, sünnetleri, düğünler ve cenaze törenleri. Buna “kırsal kitleleri laik bir yaşam tarzına yönlendirme” denir. “Yeni atmosfer” geleneksel evleri ve “garip kıyafetleri” ortadan kaldırmayı gerektirir ve “yeni düzen” “dinin asla idareye, adalete, eğitime veya aile planlamasına müdahale etmesine izin vermemelidir” .

Bu kampanyayı uygulayan geleneksel Uygur evleri yıkılıyor veya yeniden yapılandırılıyor, supalar ortadan kaldırılıyor , “yaşamak, büyümek ve yetiştirmek” için üç ayrı alan dayatılıyor ve odaları sehpalar ve kanepeler de dahil olmak üzere Batı tarzı ucuz mobilyalarla dolduruluyor. 2018 yılına kadar 300.000 Uygur evi “reforme” edilmişti. Han ÇKP “akrabaları”, yeni düzene saygı duyulacağından emin olmak ve Partinin “dört müşterek, dört hediye” stratejisi olarak adlandırdığı şekilde Uygurların “düşüncelerini” dönüştürmek için evlerde kalıyor. Bu, ÇKP’nin “akrabalarının” ev sahibi Uygur aileleriyle “yemek, yaşamak, çalışmak ve çalışmak” ve ÇKP politikası, yasası ve kültürü hakkında Çin’in nezaketi ve bilgisinin “hediyelerini” vermesi gerektiği anlamına gelir.

İşbirliği yapamayan Uygurlar için sert bir ceza var. Parti kadroları evleri inceler ve uygun şekilde “modernize edilmiş” ve “sinicileşmiş ”lerse kırmızı bir afiş ve eğer değilse siyah bir afiş verir. Siyah bir afiş ciddi bir konudur. Sana defalarca siyah bayrak alan aileler, Kültür Devrimi tarzında değişiklik yapmaları ve “hatalarını düzeltmeye söz vermeleri” gereken diğer köylülerin önünde ele geçiriliyor ve “sahnede geçiliyor”.

Grose’un sonuç olarak belirttiği gibi, Üç Haber kampanyası direnişin yaratıldığı kadar popüler olmasa da, geleneksel Uygur evini yok etmek kültürel soykırımdaki bir başka önemli geçiştir. Cornell Üniversitesi’nde bir Antropoloji profesörü Magnus Fiskesjö, geçtiğimiz günlerde Sincan’daki kültürel “Çin özelliklerine sahip soykırım” hakkında yorum yazarken “neler olduğu göz önüne alındığında, Çin kültürel mirasın korunması için herhangi bir uluslararası organda temsil edilebilir mi? UNESCO? Veya temsilcileri herhangi bir saygı bekleyebilir mi? Bence değil.”

KAYNAK : bitterwinter.org/uyghur-tradional-house-destroyed-by-the-CCP

Share
434 Kez Görüntülendi.