logo

trugen jacn

ÇKP’NİN SIZDIRILAN 403 SAYFALI GİZLİ”UYGUR SOYKIRIM BELGESİ’NİN ÇARPICI AYRINTILARI-1

Çin Lideri Xi Nin Karikatür resimleri ile ilgili görsel sonucu

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

 Çin Komünist Partisi’nin Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere yönelik baskı,zulüm ve etnik soykırım uygulamaları ile  Müslüman azınlıkların Çin tipi Toplama(Nazi)Kamplarında kollektif bir şekilde   niçin ve nasıl  ortadan kaldırılıp yok edemliceği hususundaki 403 sayfalık  Çok gizlilik Dereceli Gizli belgesi  dışarıya sızdırılmış ve bu gizli belgeyi  New York Times  gazetesi   yayınlamıştı. Bu gizli belgelerin yayınlanması  bütün dünya’da yankı bulmuş ve dünyanın önde gelen medya kuruluşları alıntı yaparak gündemelerine taşımıştır. Belgelere ilk ulaşan  New York Times(NYT) gazetesinin Pekin Muhabiri Austin Ramzy Kendisinin elde ederek yayınladığı bu belgenin Pekinde gazetenin  Temsilciliğini yaptığı  10 kusur yıllık süre içerisende  yıllardır Çin’de iktidarda bulunan  Çin Komünist Partisinden sızan en önemli ve en  büyük hükümet belgelesi olduğunu ve Uygur bölgesinde yaşayan ve etnik Çinli olmayan Müslüman ve diğer  azınılıklara yönelik sistemli ve  sürekli baskıların nedenleri, amacı ve  sonuçları hakkında şimdiye kadar görülmemiş değerde  çok önemli bilgiler ( Kişiye özel ve Hizmet içi gizli Materyaller)  temin ettiğini açıklamıştır.

ÇKP Gizli belgelerinin dünya medyasında yer alması ve  uluslar arası toplumdan yoğun tepkilerin açıklanması üzerine  18 Kasım 2019 (bugün)  itibariyle Çin Dışişleri  Bakanlığı sözcüsü bir açıklama yapmıştır.Çinli Sözcü bu gizli belgeyı inkardan kaçınmış ve Çin yönetiminin belgede yer alan insanlık dışı cinayet içerikli uygulamalarını savunmuştur.Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin’in orantısız ve aşırı güç kullanarak  masum ve sivil Müslüman Türklere yönelik bu devlet terörünü savunmuştur.Ayrıca,Çin’in bu  güvenlik tedbirleri sayasinde bölge’de son 3 yıldır hiçbir terör olayı meydana gelmediğini ve ülke genelinde güvenlik ve huzurun sağlandığını öne sürmüştür.  

The New York Times Gazetesinin Pekin Muhabiri Austin Ramzy’nin “Çin’in, Müslümanların kitlesel tutuklanmasıyla ilgili sızdırılmış dosyalardan Derlenmiş ” 5 Paket/ Başlık ” başlıklı makalesinden bir bölüm

Türkçe çevirisi: Kamer Artış)

Yüzlerce sayfalık bu gizli ve hizmete özel dahili belge, Uygur bölgesinde Müslüman azınlıklara yönelik kollektif gözaltı ve Toplama kaamplarına hapsetme programının nasıl başladığı, bu uygulamanın ne kadar doğru olduğuna, hatta yol açtığı zararların açıklığa çıkarılması ile bu uygulamalara bazı ÇKP. yetkililerin buna karşı çıkarak direniş gösterdiklerine dair yeni bilgiler sunuyor. (16.11.2019, Hong Kong)

The New York Times’in elde ettiği Çin hükümeti’nin bu gizli dahili belgeleri, Çin’in Xinjiang (Doğu Türkistan) bölgesindeki bir milyondan fazla Uygur, Kazak ve diğer azınlıkların kitlesel tutuklanmasının amacı.sebepleri ile yeni uygulamalara ilişkin detayları ortaya çıkarmıştır.

403 sayfalık belge, uzun zamandan beri sır gibi saklanan eğitim kamplarının devlet başkanı Xi de dahil olmak üzere en üst düzey ÇKP yetkililerin talepleri üzerine kurulduğunu ifşa ediyor. Belgeler ayrıca, hükümetin bu kampları ” Mütevazı ” bir iş eğitim çabası olarak gösterip aileleri param parça ettiğini ve programın aksi tepkileri ile ekonomik zararından endişe eden yetkililerden beklenmedik bir direnmeyle karşı karşıya olduğunu kabul ettiğini gösteriyor.

Bu belgeler, iktidardaki komünist partinin (ÇKP) içinden on yıllardan beri çıkan en önemli sızıntılardan biri olup, Xi de dahil olmak üzere Çin komünist partisi liderlerinin bahsi geçen programın sorumluluğundan kaçmamasını uman ve isminin açıklanmasını istemeyen Üst düzey Çin siyasi kurumunun bir üyesinden temin edilmiştir.

Uygurlara Çin Zulmü resimleri ile ilgili görsel sonucu

ÇKP Üst Düzey Yetkililer, Bu uygulamaların Sonuçlar Hakkında Duygusuz Davrandılar:

Çin hükümeti, Xinjiang (Doğu Türkistan)’daki çabalarını, insanlara daha iyi iş bulmalarına yardımcı olacak eğitim ile ayırımcılığı önleyecek iyi niyetli bir kampanya olarak nitelendirdi. Ancak belgeler, partinin bu uygulamanın sonuçlarını serin bir dekolmanla tartıştıkları bir program olan terörizmi engelleme adına acımasız bir toplu gözaltı kampanyası düzenleme çabalarını ortaya koyuyor.
Belgeler, ebeveynlerin çocuklarından nasıl ayırıldığını, öğrencilerin ders ücretlerini kimin ödeyeceğini, toprakların tohum ve iş gücü olmadan nasıl ekileceğini ve hasat edileceğini merak ettiğini tarif ediyor. Ancak ÇKP’lı yetkililer buna karşılık insanların komünist partisinin yardımı için minnettar olması gerektiğini ve şikâyet ettikleri takdirde aileleri üzerinden tehdit edilmeleri ve ” kendileri için işlerinin daha da kötüye gidebilecekleri yönünde ” uyarılmalarını söylemeleri emredilmiş.

Çin Lideri Xi Nin Karikatür resimleri ile ilgili görsel sonucu

ÇKP.Lideri Xi, Ayırımcılığa Karşı Mücadele Çağırısı Yaparak Rotayı Belirlemiştir

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Lideri Xi, Nisan 2014’te Çin’in Myanmar sınırındaki Kunming eyaletinin merekezinde bir guruh Uygur militanlarının bir tren istasyonunda 150 kişiyi bıçaklaması ve 31 kişiyi öldürmesinden birkaç hafta sonraki Xinjiang (Doğu Türkistan) ziyareti sırasında ve sonrasında görevlilere özel olarak söylediği bir dizi konuşma,ileride alınacak tedbirlerin esasını oluşturmuştur. Çin Lideri Xi,bu ziyareti sırasındakı konuşmalarında özetle şu başlıkları ırdelemiştir ;
== “ÇKP. diktatörlük organları” bütün yetkilerini kullanarak Uygurlara “kesinlikle merhamet göstermeyerek”
== “Terörizm, sızma ve ayrımcılığa” karşı mücadele için elden gelen her çare ve tedbir kullanılacak
== Belgeler, Xi’nin doğrudan gözaltı tesislerinin kurulmasını emrettiğini kaydetmiyorsa da Xinjiang(Doğu Türkistan)’in istikrarsızlığın sebebinin zehirli (toksik” inançların yaygın etkisine bağladığı ve tamamen ortadan kaldırılmasını istediği açıktır.

Görüntünün olası içeriği: 10 kişi, açık hava

ÇKP.Liderliğinin Yurtdışından Gelebilecek Saldırılardan Kaynaklanan Endişeleri

Yurtdışındaki terör saldırıları ve Amerika Birliklerinin Afganistan’dan çekilmesi, ÇKP liderlerin korkusunu arttırmış ve güvenlik konusunda yeni tedbirler şeklinin oluşmasına yol açtı. ÇKP’lı Yetkililer, İngiltere’deki saldırıların “insan haklarını güvenlikten üstün” tutan politikalardan kaynaklandığını savunarak bunu eleştirmiştir. ÇKP Lideri Xi partiyi, 11 Eylül 2001 saldırısından sonra ABD’nin “terörle savaş” yöntemlerini taklit etmeye zorlamıştır.
Çin Lideri Xi, ayrıca 05 Temmuz 2009 yılında Xinjiang(Doğu Türkistan)’in başkenti Urumçi’de Çin’in açıklamalarına göre 197 kişinin ölümü ve bin 900 kişinin yaralanması ile sonuçlanan çıkan ölümcül ayaklanmalara bir kıskaçla karşılık veren selefi Hu Jintao’un politikalarında bir kopukluk olduğunu işaret etmiştir.

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/11/16/world/asia/china-muslims-detention.html?fbclid= (Türkçe çevirisi için Sayın Kamer Artış’a Teşekkürler)

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
702 Kez Görüntülendi.