logo

trugen jacn

UYGUR ARAŞTIRMACILAR YÜZLERCE DAHA NAZİ KAMPININ VARLIĞINI TESBİT ETTİLER

Yurt dışında yaşayan bir gurup Doğu Türkistanlı Uygur Araştırmacı ve Aktivist, ana vatanları Doğu Türkistan’da Çinli İşgalcıların kurduğu yüzlerce daha Toplama Kampı olduğu tesbit ettiler. Bir grup Uygur Araştırmacı-Aktivist uydu bilgilerini kullanarak Google Earth’teki görüntüleri değerlendirdiklerini ve ilk etapta ülkenin Uygurların çoğunluk olarak yaşadıkları bölgelerde 182 şüpheli gizli ‘Toplama Kampı’ bulduklarını açıkladılar .

Çin hak ihlallerini reddetti ve Uygur azınlığına 'mesleki eğitim' sunduğunu söyledi [Ben Blanchard / Reuters]

UYGUR HABER VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (UYHAM)

Uygur  aktivistler ve eylemciler, Çin’in  Çinli olmayan Müslüman etnik azınılıkları hapsetmek için koştukları yaklaşık 500 Toplamı kampı ile Hapishanelerin yerlerini belgelediklerini , bunun da Çin’in en az bir milyon kişinin hapiste tuttuğu tahminlerinin çok üzerinde olduklarını açıkladılar.

Çin’in işgali altındaki ve Müslüman Türklerin yaşadığı ana vatanları Doğu Türkistan’ın bağımsızlığı için faaliyet gösteren Washington merkezli bir grup olan Doğu Türkistan Ulusal Uyanış Hareketi Salı günü yaptığı  açıklamada  , Google Earth’ten gelen görüntüleri değerlendirdiklerini ve koordinatlarla 182 “toplama kampı”nın yerine belirlediklerini söyledi.

Bulguların yerlerini ellerindeki bilgi ile eşleştirdiğini söyleyen grup, 209 hapishane ve 74 Çin çalışma kampının yerlerini da tespit ettiğini söyledi.

Hareketin operasyon müdürü Kyle Olbert, ” Bu hapishane ve Toplama kamplarının yeri büyük ölçüde, daha önce tanımlanamamıştı. Bu nedenle de bu Hapishane ve Toplama kamplarında gözaltında tutulan kişilerin sayısı hakkında pek tahmin yürütülemiyordu.”dedi.

Operasyonlar Müdürü Olbert Washington’da düzenlediği basın toplantısında, ” Bu konuda yine de tespit edemediğimiz daha fazla Hapishane ve Toplama kampı olabilir. Bu Hapishane ve Kamplarda tutulan Masum Müslüman halkların hayatlarından ciddi olarak endişe duyuyoruz” dedi.

Eskiden ABD istihbaratında çalışan ve gruba tavsiyelerde bulunan bir analist olan Anders Corr, Çin’in Uygur bölgesindeki bu Hhapishane ve Kampların yaklaşık yüzde 40’ın daha önce hiç bilinmediğini söyledi.

İnsan Hakları savunucuları genel olarak Çin’in bir milyondan fazla Uygur’u ve ağırlıklı olarak Müslüman Türk etnik kökenlilerin bu hapishane ve kamplarda tutulduklarını tahmin etmişlerdir.

Asya-Pasifik uzmanı olan Pentagon yetkilisi Randall Schriver, Mayıs ayında yaptığı bir açıklamada Çin’in Uygur bölgesinde en az “üç milyon vatandaşını hapiste tutuğunu ve bu rakamın 10 milyon nüfuslu Müslüman halk için olağanüstü bir sayı olduğunu bildirmişti.

Aktivistler ve tanıklar, Çin’in, Müslümanları domuz eti yemeye zorlama ve inançları gereği ibadetlerini yapma ve dua etmekten yasaklama gibi inançlarının ilkelerinden vazgeçmeye zorlamak da dahil olmak üzere, Uygurları etnik Han çoğunluğuna zorla dönüştürme yolu ile dahil etmek için bu tür baskı ve işkenceler kullandığını söylüyor.

‘Hapsedilerek soykırım’

Doğu Türkistan Bağımsızlık Hareketi Operasyonlar Müdürü Olbert, Çin’in Müslüman Uygur,Kazak ve diğer azınlık Müslümanlara yönelik politikalarını ” Onları hapsetmek suretiyle yavaş yavaş ölmeleri beklemek suretiyle soykırım yapmak ” olarak nitelendirdi;

Olbert konuşmasını şöyle sürdürdü ; “ Çin’in Uygurlara yönelik yaptığı soykırım onlar için Kurbağa kaynatmak gibi bir şey. Günde en az 10.000 kişiyi öldürselerdi bu katliam belki dünya’nin dikkatını çekebilir. Çin toptan ve aleni şekilde öldürmek yerine herkesi gözaltına alarak hapse atmak ve doğal olarak ölmelerini sağlamak için bunları bütün bunları yapıyor. Bunun için bu soykırımı dünya fark etmiyor. Çin yönetimi özellikle Uygurları soykırımda bu yöntemin üzerinde özellikle ve önemli duruyor. Bütün bunlara BM.Genel Sekreteri Guterres’in sessiz kalması kabul edilemez bur tutumdur.”dedi,

Çin, ilk olarak kampların varlığını reddetti ve bu kampların mesleki eğitim sağladığını ve Müslümanları “aşırılıktan” uzaklaştırdığını ve onları eğittiklerini iddia etti.

Amerika Birleşik Devletleri  Çin’in “Eğitim Merkezleri”olduğunu iddia ettikleri bu kampları Nazi Almanya’sının toplama kamplarına benzetti ve Çin’in bu Çin tipi Toplama(Nazi)Kamplarında Uygurları ” Öldürerek kesin Tedavi “Ettiklerini açıkladı.

Pekin Yönetimi uzun süredir Batılı Ülkeler tarafından Toplama Kampları sebebiyle sert eleştirilere maruz kalıyor.Ancak,İslam ülkeleri başta 3.dünya ülkeleri bu konuda cılız bir kaç söylem dışında genellikle susuyorlar ve pek de seslerini çıkarmıyorlar.

Kaynak : https://www.aljazeera.com/news/2019/11/uighur-activists-china-running-hundreds-camps-191112204426528.html

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
733 Kez Görüntülendi.