logo

trugen jacn
01 Eylül 2019

MISIR YÖNETİMİ, ÇİN’İN MÜSLÜMAN TÜRKLERE ZULMÜNE ORTAK OLMAYA DEVAM EDİYOR

Mısır yönetiminin Uygur Zulmüne ait karikatür resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Mısır, Çin’den kaçarak bu ülkeye sığınan Uygur Türklerinin Çin makamlarınca sorgulanması ve tutuklanmasına izin vererek Pekin’e tam destek veriyor.

Binlerce Uygur Türkü, Çin devletinin “eğitim kampı” adı verdiği merkezlere gönderilmemek için güvenlik açısından Mısır gibi İslam dininin yaygın olduğu ülkelere sığınmayı tercih ediyor.

Fakat siyaset uzmanlarına göre, Kahire kendi topraklarında, Çin polisi tarafından işkenceye maruz kalabilecek Uygur sığınmacıların gözaltına alınmasına, sorgulanmasına veya tutuklanmasına göz yumuyor. Uygur öğrencilerin siyasi tutukluların yanına, Kahire’de bulunan Tora cezaevine gönderildiği belirtiliyor.

‘Mısır’da 6 bin Uygur’dan geriye 50 aile kaldı’

Norveç’te yaşayan ve bu konu ile ilgili araştırmalar yapan Abdulweli Ayup Mısır’da yaşayan Uygur toplumunun 6 bin kişiden 50 aileye düştüğünü belirtiyor.

Mısır’a sığınan yüzlerce Uygur öğrenci gözaltına alınarak Kahire’de Çin polisi tarafından sorguya çekildi. 2017 yılının temmuz ayında çoğu El-Azhar Üniversitesi İslam teolojisi fakültesi öğrencisi olmak üzere 90 kişi gözaltına alındı.

Olayların patlak vermesinin hemen öncesinde 2017 yılında Mısır, Çin ile terörle mücadele anlaşması imzaladı.

MISIR YÖNETİMİNİN UYGUR TÜRKLERİNİ TAKİP,ONLARA BASKI, ZULÜM VE İŞKENCESİ SÜRÜYOR
İki ülke arasındaki ticaret rekor seviyeye ulaştı

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin, Mısır’a büyük yatırımlar yapıyor. Kahire dev altyapı projelerinin Çin tarafından finanse edilmesi beklentisi içerisinde. İki ülke arasındaki ticaret 2018 yılında 12,3 milyar euro rekor seviyeye ulaştı.

Araştırmacı Abdulweli Ayup, Pekin ile işbirliği yapan devletlerin, kendi topraklarında sorgulamaya izin verilmesi karşılığında ödüllendirildiğini savunuyor.

Binlerce kişi ‘eğitim kampları’nda; Çin suçlamaları reddediyor

Çin’de, 2008-2009 yıllarında, Uygurların yaptığı öne sürülen bir dizi kanlı saldırıdan sonra pek çok insan hakları örgütü Pekin’i bu azınlığa karşı baskıyı artırmakla suçluyor.

Bu bölgede sıkı güvenlik önlemleri uygulayan Çin hükümetinin, şu ana kadar bir milyondan fazla kişiyi “eğitim kamplarında” tuttuğu tahmin ediliyor. Pekin suçlamaları reddederek “İslami radikalleşme” ile mücadele kapsamında bu adımı attıklarını belirtiyor.

Kaynak : Kırım Haber Ajansı QHA / AFP)

Etiketler: » » » » » » »
Share
682 Kez Görüntülendi.