logo

trugen jacn

ÇİN’İN DOĞU TÜRKİSTAN’DA ÇOK TARTIŞILAN YENİ ZULÜM UYGULAMASI : TUKKANLAŞİŞ

Çin’in  işgali altındaki  Doğu Türkistan’da yaşayan Müslüman Türklere karşı  yeni yürürlüğe koyduğu baskı ve zulüm uygulamaları çok tartışılıyor. Doğu Türkistan’da Çin işgal yönetiminin  bu  yılın Aralık ayı başlarında ”  TUKKANLAŞIŞ – ETNİK ÇİNLİLERİN MÜSLÜMAN UYGURLARLA  ZORUNLU AKRABA OLMA ” uygulaması  başlattığı bildirildi.  Bu  uygulama  uyarınca  bölgedeki  etnik Çinli kamu görevlilerinin kırsal bölgelerdeki Müslüman Uygur aileleriyle  planlı ve programlı bir şekilde  hafta’da en az bir  gün  birlikte yaşaması ve  beraber vakit geçirmeleri öngörülüyor.

Görüntünün olası içeriği: 5 kişi, gülümseyen insanlar, oturan insanlar, masa, iç mekan ve yiyecek

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi

Resmi olarak bunun etnik uyumu teşvik edeceği belirtilirken, bu hareket gözlemciler tarafından Müslüman azınlıkla ilgili istihbarat faaliyetlerinin arttırılması olarak yorumlanıyor. Bunun da etnik gerilimi azaltmak yerine arttırabileceği yorumları yapılıyor.

11 Aralık’tan başlayarak Doğu Türkistan olarak bilinen kuzeybatı eyaletinden yüzlerce kamu görevlisi, ülkenin diğer ucuna gitti ve bir hafta boyunca Uygur aileleriyle kaldı. Devlet medyasına göre bu görevliler Uygur ailelerle birlikte yiyip içerek etnik grupla adeta bir aile ilişkisi kurdu.

Gözlemciler, bu görevlilerin belli bir bölümünün etnik Uygurlar veya Uygurlar’ın uzak akrabaları olduğunu,çoğunun yerel yönetimlerde çalışan Çinli Han grubundan oluştuğunu belirtti.  Bu da Uygur bölgesine gönderilen görevlilerin çoğunun farklı kültürel ve dini geleneklere sahip etnik han Çinlisi kamu görevlileri  (yabancılar) olduğunu gösteriyor.

ÇİN’İN İNSANLIK DIŞI SON FAŞİST ZULMÜ “TUKKANLIŞIŞ- AKRABALAŞMAK ” UYGULAMASI

Çin’in Bölge’de Artan Baskı ve Müdahaleleri  

Bu  uygulama sözde  Uygur Otonom Bölgesi  ÇKP.genel sekreteri parti genel sekreteri Chen Quanguan’ın bu yönde uygulamaya konmuş ilk uygulaması olduğunu de kaydetti. ÇKP.Ordusunun(PLA’nin)Eski bir  mensubu asker olan Quangua sonradan politikaya girmiş.  2016 yılının Ağustos ayına kadar Chen, beş yıl süre ile  Tibet Otonom Bölgesi parti sekreterliğini yürütüyordu.

Görüntünün olası içeriği: 1 kişi, ayakta ve açık hava

Araştırmacı Zenz : Çin’in Bu Uygulamaları Yeni Değil

Alman araştırmacı Adrian Zenz, ” Akrabalaşmak = Yakınlar Haftası’ programını dozaji arttırılmış müdahalecilik olarak niteliyor. Bunun yeni bir gelişme olmadığını belirten Zenz, Chen’den önce Zhang Chunxian döneminde uygulanan benzer güvenlik önlemleri ve sosyal kontrollara  da dikkat çekiyor.

Zenz, Amerika’nın Sesi radyosuna  yaptığı açıklamada, “Bu bariz bir şekilde istihbaratı da kapsıyor. Bilgi almak istiyorlar, aşırıcılık olarak nitelenen soruna kanıt ve  belirtiler arıyorlar” dedi.

Zenz, bundan önce  Uygur bölgesi’nde  on binlerce kamu görevlisinin, köylerde yaşamaya  mecburi olarak gönderildiğini, yerel yönetimlere muhtemel etnik gerginliği daha iyi kontrol altında tutabilmek için yardım ettiğini söylüyor.

Araştırmacılar Bölge ÇKP.Sekreteri Chen’in Güvenlik ve İstikrarı Öne Sürerek uyguladığı tedbirleri çok aşırı ve  daha sıkı olduğunu belirtiyor.

Alman uzman Zenz’in araştırmasına göre, ÇKP Sekreteri  Chen’in geçen yıla oranla bu yıl bölge’de  polis sayısını aşırı derecede arttırdığını  bunun her yerde hissedildiğini  belirtiyor. Bölgesel yönetim, 90 binden fazla güvenlik görevlisi alıyor. Bu rakam, 2009’daki Urumçi olaylarındaki polis sayısının neredeyse 12 katı.  2009 Haziran ayında Urumçi’de Uygurlar tarafından başlatılan protesto gösterileri bir dizi şiddet olayına dönüşmüş, yetkililer 197 kişinin hayatını kaybettiğini, 1,721 kişinin de yaralandığını açıklamıştı.

Görüntünün olası içeriği: açık hava

Doğu Türkistan ; Dünyada  En sıkı kontrol edilen Bölge

Wall Street Journal’da yayınlanan bir haberde  başkent Urumçi, dünyada en sıkı kontrol edilen yerlerden biri olarak nitelendirdi. . Haberde, sivillerin ve ziyaretçilerin her gün birçok kez polis kontrol noktalarından, güvenlik kameralarından, yüzlerini, gözlerini ve bazen bütün vücutlarını tarayan makinelerden geçtikleri belirtiliyor.

 Uygur Militanlığı

Çin’in DOğu Türkistan’daki aşırı baskı ve şiddeet uygulamalarına bir tepki olarak Uygur militanları Çin”de  ve Çin dışında bir dizi ölümle sonuçlanan şiddet eylemleri düzenledikleri iddia ediliyor.  Bunlardar biri, Mart 2014’te Yunnan eyaletinde düzenlenen bıçaklı saldırı oldu. Bu saldırıda  30’dan fazla kişi hayatını kaybetti. 2015’te  ise, Bangkok’da bir  Budist Tapınağına  Uygur Militanlarca saldırı düzenlendiği iddia edildi.Tayland’daki bu saldırının amacının ise, Tayland’in 8 Temmuz 2015’te kendilerine sığınan  109 Uygur mültecinin  Çin’e geri göndermesi olduğu önü sürüldü.

Alman uzman Zenz, Chen’in artan güvenlik önlemleri ve stratejilerinin kısa dönemde başarı sağlayabileceğini, fakat uzun zamanda istikrarsızlığa neden olacağını düşünüyor. Zenz, bu önlemlerin etnik riskler, Hanlılar’ın yabancılaşması ve ekonomik riskler doğuracağını kaydediyor.

Zenz, “Büyük baskı uzun dönemde güçlü bir risk oluşturacak. Baskı herkes tarafından hissediliyor. Bu baskılar etnik Han Çinilisi göçmenleri de  etkiliyor. Bölge’de yaşayan  Hanlar ise,  yerel yönetim için çok önemli. Yani onları yabancılaştırmak önemli bir risk” dedi.

Etnik Han Çinlilerinin  Yabancılaşması

Bölgeye göçmen olarak getirilip yerleştirilen  bazı Han Çinlileri’nin geçen yıl bölgeden ayrılması, emlak sektörüne ağır darbe vurdu. Zenz’in çalışmasına göre emlak yatırımları, Hanlar’ın çoğunlukta olduğu Urumçi ve Karamay’da yüzde 15 ve yüzde 22 azaldı.

İnternette “Akrabalaşma  Haftası’na yönelik yorumlar programı destekler nitelikte. Alaylı cümleler kuranlarsa azınlıkta.

Çin’in twitter benzeri Weibo sosyal medya  platformunda bir kullanıcı “Parti sekreteri Chen, Mao’nun uygulamalarını hayata geçiriyor” şeklinde paylaşımda bulundu. Bir diğeriyse “Bizi yaşam boyu yakın kılan bir aile bağı kuruldu. Uyumu güçlendirmek için birbirimize yardım etmeliyiz” dedi.

Ancak bir kullanıcı yerel yönetime verdiği dilekçenin bir haftadan fazla süredir yanıtlanmamasından şikayetçi. Sözkonusu kullanıcı, “Bütün kamu çalışanları kırsal kesime mi gitti?” şeklinde soru sordu.

Dünya Uygur Kurultayı Bu İnsanlık dışı Uygulamaya  Sert Tepki Gösterdi

Sürgündeki Uygurlar’ın kurduğu, merkezi Almanya’daki Dünya Uygur Kongresi   Sözcüsü Dilşat Reşit,  bu uygulamanın tamamen yasa ve insanlık dışı bir uygulama olduğunu belirterek  buna çok sert tepki gösterdi ve uygulamayı protgsto ettiğini bildirdi.

DUK Sözcüsü Raşit,Çin’in bu uygulaması ile  Uygurlar ile  Zorunlu Akrabalığa dayatılan devlet memurlarının çoğunluğunun  tamamen  etnik Çinlilerden oluştuğunu , bunların  Müslüman Uygurlar için tamamen yabancı olduğunu, farklı kültür ve dini gelenekten geldiğini, aynı zamanda Uygurlar’a karşı gizli siyasi gündemleri bulunduğunu  de kaydetti.

DUK. Sözcüsü Raşit : Çin’in Bu Uygulamadan Esas Amacı Uygurların Dini Hayatlarını Kontrol etmek

Sözcü Raşit, Çin yönetiminin bu uygulamadan  “Asıl amaçları Uygurlar’ın dinle ilgili eğilimlerini incelemek. Uygur ailelerinin evde Kur’ani Kerim,dini kitaplar ya da bir başka kitap bulundurup bulundurmadıklarını kontrol etmek,yanı Müslüman Uygurlarını dini hayatlarını  yakından gözetlemek,kontrol ve müdahale etmektir.” dedi.  Müslüman Uygur Ailelerin  bu görevlileri evlerinde ağırlamaktan başka seçenekleri olmadığını söyledi. Sözcü Raşit, bu görevlilerin aynı zamanda, ev bazlı ÇKP rejimi propagandanın sözcüleri olarak da hizmet verdiğini belirtti.Bu tür siyasi manevralar istikrara hizmet etmez. Tam tersine Hanlar ve Uygurlar arasında gerilimi arttırır” dedi.

Kaynak :  https://www.amerikaninsesi.com/a/cinin-uygur-bolgesindeki-yeni-uygulamalar-tartisiliyoir/4181001.html

Etiketler: » » » » » » » » » » »
Share
1905 Kez Görüntülendi.