logo

trugen jacn

PEKİN BÜYÜK ELÇİSİ A.EMİN ÖNEN, “İSTANBUL’A ÇİN MAHALLESİ KURMALIYIZ.” DEDİ

Pekin Büyükelçisi Abdulkadir Emin Önen Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İstanbul Sanayi Odası (İSO)    tarafından   ” İSO ÇİN GÜNÜ ” adı ile Çin’e yönelik  gerçekleştirilen bir etkinliğe katılan  Türkiye’nin Pekin Büyükelçisi   Abdulkadir Emin Önen,  burada yaptığı  bir konuşmada ” İstanbul’a Çin Mahallesi Kurmalıyız.” dedi.

İSO.Kurumsal internet sayfesınde yer alan bilgilere göre ,Cumhurbaşkanı Başdanışmanı iken,  Pekin Büyükelçisi olarak atan  Abdulkadir Emin Önen de 2018 yılının Çin’de “Türkiye Turizm Yılı” ilan edildiğini, gelecek yıl daha çok Çinli turistin Türkiye’ye gelmesini beklediklerini söyledi. Türkiye’nin Çinli turist pazarından daha fazla pay alması için Çin’de daha fazla noktaya uçuş gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Önen, “Çinli turistler, İngilizce değil Çince konuşan turist rehberleriyle muhatap olmalı. Ayrıca dünyanın büyük şehirlerinin bir çoğunda Çinlilerin rahatça yemek yiyebildiği ve alışveriş yapabildiği Çin mahallesi (China town) var. Biz de İstanbul’da bir Çin mahallesi kurmalıyız.” şeklinde konuştu.

İSO Başkanı Bahçıvan Resimleri ile ilgili görsel sonucu

 “Çin’e olan ihracatımızın tatmin edici bir düzeye çıkmasını umuyoruz”
İSO Çin Günü etkinliğini bir konuşma ile açan   İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, Çin’in 1,4 milyara yaklaşan nüfusu, sanayileşme ve teknolojide elde ettiği ilerleme, büyüyen ve gelişen ekonomisi ile ihracatçılar açısından önemli fırsatlar sunduğunu ifade etti.

Çin,Türkiye Aleyhine İşleyen  dengesizlik ve Ticaret Açığı Dikkate alınmalıdır

1,5 trilyon doların üzerinde ithalat potansiyeline sahip olan ve iç tüketime dayalı büyüme sürecine geçme planlarını devreye alan Çin’e olan ihracatımızın tatmin edici bir düzeye çıkmasını umuyoruz. Bunu temin etmek için ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına, gümrükler ve standartlar alanında etkin bir iş birliğinin geliştirilmesine, ticari ilişkilerin artırılmasına gayret gösterilmeli.

Çin Başkonsolosu  Bao :  “Türkiye’den Çin’e daha fazla ihracat yapıldığını görmek isteriz”dedi

Çin Başkonsolosunun Konuşmasından ; İpek yolunun  çok eski zamanlardan beri  ticaret ve kalkınma yolu olduğunu belirterek, “Kuşak ve Yol” projesinin amacının, iş birliği yoluyla ticareti ve ekonomik ilişkileri geliştirmek olduğunu, projenin 20 ülkede istihdam yaratacağını iddia etti. Çin Başkonsolosu ayrıca, 2020-2035 yıllarında ülkenin modernleşme hedefinin gerçekleştireleceğini  ve bunun için Çin’in ilerideki  5 sene içinde 8 trilyondan fazla mal ithal edeceğinı, dış yatırımlarının ise,  750 milyar doları aşacağını öne sürdü ve bu kapsamda Türkiye’den Çin’e daha fazla ihracat yapıldığını görmek isteriz.”

Gelişim Ün.öğretim üyeleri resimleri ile ilgili görsel sonucu

Dr.Kuter Karaca : Çin  Artık  ” Uygur Bölücüler ” Söylemini Gündeme Getirmiyor

İSO Çin gününü ve Türkiye-  Çin ilişkilerinin son durumunu Özgür Asya radyosuna değerlendiren İstanbul Gelişim Ün. Siyaset bilimi öğretim üyesi  Dr.Kuter Karaca  Çin’in Türkiye ile olan karşılıklı görüşmelerinde Türkiye’den   “Uygur Bölücüleri  Kolluyorsunuz.” şeklindeki şikayetlerinden vaz geçmiş göründüğü ifade ederek şöyle konuştu ; ÇKP.19.Kurultayının yapıldığı esnada ber Pekin’de idim. TÜRKSAM Araştırma Merkezi  olarak bir çok üst düzey Çinli yetkililer ile görüşmelerimiz oldu. Geçmişte Türkiye, Doğu Türkistan  sorununu hiç gündeme getirmiyordu. Bu kez Çin bize Uygur sorunundan hiç söz açmadı.Bunun önemli  yeni bir  süreç  olduğunu düşünüyorum.Çünkü,Çin’in  küresel projesi olan “Bir Kuşak-Yol ” güzergahında  Çin,bu projenin Doğu kapısı,Türkiye ise,batı kapısıdır. Çin bu nedenle  Türkiye’yi çok önemsediği için Doğu Türkistan sorununu  dile getirip şikayet etmiyor ve gündeme de  getirmiyor. Türkiye.gelecekete dünyanın 9.ekonomik gücü olacaktır. Çin bunu çok iyi bildiği için  Türkiye ile olan işbirliğine muhtaç durumu  nedeniyle Uygur Türkleri sorununu  şu  an unutmuş gibi görünüyor. Önceleri Çinli yetkililer Türk mevkidaşları ile karşılıklı  görüşmelerinde ” Türkiye Uygur Bölücülari Destekleyip kolluyor.” diyerek şikeyette bulunuyorlardı. Şimdi bu Uygur ve Doğu Türkistan şikayetlerini  hiç gündeme getirmiyor.Bu toplantıda Uygur Sorununu dillendirilmemesinin esas  sebebinin bu olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

İlgili resim

Çin  Barışı Tehdit Ediyor,Doğu Türkistan Türklerini Toptan Yok Etmek İstiyor

Uzmanlar,  Pekin Büyükelçisi  Sayın Abdulkadir Emin Önen’in ” İstanbul’da Çin mahallesi kurulmalı ” sözlerini  hayret  ile karşıladıklarını belirterek şunları ifade ediyorlar ;

  1.  Çin,  Doğu Türkistan’da tarihin en büyük ve  acımasız ve korkunç soykırımını  gerçekleştiriyor.  Müslüman Türkler ,  etnik Çinlilerle zorlama ve   ekonomik teşvikler ile evlenme yolu ile eritilip yok edilmek isteniyor.
  2. Çin yönetimi bu kez Doğu Türkistan’da  Akraba Aile Oluşturma uygulaması başlatmış bulunuyor. Aile mahremiyeti hiçe sayılarak Müslüman Türk ailelerin oturdukları meskenlerine Çinli devlet memurları yerleştirilerek  zorla Kardeş Aileler oluşturmak ve bu suretle Müslüman Türk soykırımını bir an önce  bitirmek istiyor.
  3. Türklerin kendi ana dilleri ile eğitim ve öğretimleri yasaklanmış durumda.Türk çocukları daha Yuva’dan başlayarak Çince eğitime zorlanıyor.
  4. Çin,günümüzde   Doğu Türkistan’ı açık hava hapishanesine dönüştürmüştür.  Bu  Ülke’de yaşayan Müslüman  Türkleri ise Faşist  Almanyası’nın  Ölüm  Kamplarından beter Çin Nazi Kamplarına   bir daha serbest bırakılmamak  ve evlerine geri dönmemek üzere hapsedilmiştir. Halen Doğu Türkistan’da en az 2 milyon kişinin Çin zindanları ile  Çin yönetiminin  Terbiyeleş Merkezi adını verdikleri Nazi kamplarında hapsedilmiş  oldukları tahmin edilmektedir.
  5. Çin’de  günümüzde İslamiyet ve  Türk düşmanlığı   zirve yapmıştır. Kur’ani kerim bulundurmak,okumak ve öğretmek terör suçu kapsamına alınmıştır.Buna karşılık Türk çocuklarına geleneksel Çin kıyafetleri zorla giydirilerek Çin ırkçılığının fikir babası Konfüçyüs’un öğretileri Çince olarak zorla ezberletilmektedir.
  6. Çin’in Doğu Türkistan’i  ikmal ve ileri bir saldırı   üssü olarak kullanarak Batı’ya taşma,yayılma ve hegemonya kurma  tarihi emelleri için sinsice kullanmak istemektedir.
  7. Kaşgar – Gwadar ekonomik koridorunun  yapım aşamasında Kardeş Pakistan’da  her gün  karışıklıklar ve sosyal gerginlikler meydana gelmektedir. Bu projenin inşasında çalışan Çinliler bölge insanlarının günlük yaşantılarına   saygısızca  ve küstahça    saldırmaktadır.
  8. Bu projelerin inşasında çalışan  Çinli işçiler çevreyi tahrip etmekte ve kedi,köpek ve benzeri insanlar ile birlikte yaşayan  evcil hayvanları öldürerek   bunlarla beslenmekte ve bu da bölge halkının tepkisine neden olmaktadır.
  9.  Çin’in dünya’ya taşma,yayılma ve ülkeleri sömürgeleştirme tarihi milli hedefinin bir aracı olarak ortaya attığı ” Bir Kuşak-Yol  ve benzeri diğer projelerinin geçtiği Ülkelerde  Karışıklıklar, sosyal  ve etnik gerilimler  ve Ölüm  kol gezmeketedir.  Kaşgar-Gwadar Ekonomik Koridorun son ayağı olan  Pakistan’ın Belucistan eyaletinde  geçtiğimiz yıldan itibaren toplumsal huzursuzluklar had safhadadır. Bu eyalette   bombalar patlamakta ve yapılan terör saldırıları  sonucu  onlarca kişi ölmüş ve  yüzlerce kişi yaralanmıştır.
  10. Çin’in bu  ve benzer projeleri ileri sürerek yerleştiği ve etkili olduğu ülkelerde  projelerin tamamlanmasından sonra  bu Çinlilerin ülkeleri terk edeceklerinin garantisi nedir  ?

İlgili resim

Devletimize ve Pekin Büyükelçiliğimize Tutuklu T.C.Vatandaşları Uygur Türklerinin Dramatik Durumunu Bir kez daha Tekraren Arz Ediyoruz. 

  1. Türkiye’de binlerce Çinli  Çin vatandaşları özgürce ve serbest  seyahat ettiklerine  ve sokak satıcılığına kadar her türlü  ekonomik sahada serbestçe faaliyet gösterdiklerine hepimiz şahit olmaktayız.
  2. Buna karşılık  bu ülke’de  yasal olarak ticari faaliyette bulunan ve iş yapan T.C.  Vatandaşları Çin yönetimi  tarafından  mal ve mülklerine el konularak   ülkeden kovulmakta ve bir kısmı de haksız ve hukuksuz  olarak hapsedilmiş bulunmaktadır.
  3. Şu ana kadar  Doğu Türkistan’da  58 ve Çin’in diğer bölgelerinde  ise, yüzlerce  Türkiye’den gidenler   sırf  T.C.Vatandaşı ve  TÜRK oldukları için haksız ve sebepsiz yere  hapsedilmiş durumdadır.
  4. Doğu Türkistan’da  ticari faaliyetlerde bulunmakta iken, yaklaşık bir yıl önce Çinli yönetimi  tarafından haksız ve hukuksuz olarak tutuklanan bir  çok T.C.Vatandaşı  Uygur Türkü kişilerin  aileleri ve  yakınları ile en azından görüşebilme ve kendilerine avukat tutma ve adli yönden yardım ulaştırma talepleri ile Pekin Büyükelçiliğimize dafalarca müracaat etmelerine rağmen  şimdiye kadar hiç bir olumlu sonuç elde edememişlerdir.
  5. Tutuklu ve mağdur durumdaki Vatandaşların aileleri Pekin  Büyükelçiliği’mize  telefon ettiklerinde ise, görüşme ve  sorunlarını iletme imkanı bulamamaktadırlar.
  6. Sayın Pekin Büyükelçeliğimizin Türkiye’de Çinlilerin rahat ettirilmesini sağlamak  için Çin mahallesi kurma talebinin yanında   Çin yönetimince hukuksuz olarak tutuklanan ve envaiçeşit Çin işkencelerine maruz kalan hayatları tehdit ve tehlike altında bulunan T.C.Vatandaşları Uygur Türkleri için de  en azından  onların  insanı haklarına    kavuşturulması  noktasında  girişim  ve çalışmalar yapmalarını ve bu  yöndeki girişimlerinin   olumlu  sonuçlarını ve sabırsızlıkla  bekliyoruz.
  7. Doğu Türkistan Türkleri olarak ;Filistin’deki İsrail  vahşeti ile  zulmünü  dünya anlatmak ve bu vahşetin durdurulması noktasında  Devletimizin  islam dünyası ve küresel  düzeyde büyük  çabalar serf ettiğini  minnetle, takdirle  ve   teşekkür  dualarımızla  karşılamaktayız.
  8. İnsani,Vicdani ve islami bakımdan Filistinli Arap Müslüman Kardeşlerimiz ile  aynı hak ve hukuka sahip olan Doğu Türkistanlı  Müslüman Kardeşlerimiz için  hakkaniyet, adalet ve eşitlik  çerçevesinde  aynı duyarlılığı gösterilmesini talep etmek  de Uygur Türkleri olarak bizlerin de en az bir insani ve vatandaşlık hakkımız   olduğunu ifade etmek istiyoruz.
  9.  Ortada onlarca T.C.Vatandaşının Çin zindanlarında haksız ve hukuksuz olarak tutulduğu ve Büyükelçiliğimizin bu konudaki girişimlerinin Çin makamlarınca ciddi  olarak  ele alınmadığı ve  bu insanların  aylar geçmesine rağmen, hala    yargı önüne çıkarılmadan  hapiste  tutulması  hukuk dışı olduğu kadar  insanlık değerlerini hiçe sayan bir tutumdur.
  10. Çin’in zindanlarında haksız ve hukuksuz olarak  hapiste tutulan T.C. Vatandaşlarının,onların   ailelerinin ve çocuklarının mağdur durumda   bulundukları  açık ve net olarak orta yerde  iken,  onların sorunlarının çözülemediği bir ortamada Sayın Pekin Büyükelçisi’nin  Türkiye’ye gelen   Çinlilerin  rahat ettirilmesi için Çin Mahallesi kurulmasını  istemesi  derin bir hayret ve üzüntü ile karşılanmış   ve büyük bir   hayal kırıklığı  yaratmıştır.
  11. T.C.Devletimizin Büyükelçisi ve dış temsilcilerinin öncelikli görevi  kendi  Vatandaşlarının haklarını korumak ve onların sorunlarını gidermelerine yardımcı  olmak ve onların haklarını savunmak olduğu  aşikardır.
  12. İnsanların,toplumların ve ülkelerin bir birleri ile  olan ilişkilerinde adalet ve karşılıklı anlayış ve  hakkaniyetin esas alınması  asgari bir  ölçüdür. Saygı ve adalet ve hakkaniyete dayanmayan ilişkilere  dostane, iyi niyet ve hoş görü ile bakmak asla mümkün değildir.
  13. Sayın Pekin Büyükelçiliği’mizden   yukarıda arz ettiğimiz ve  T.C. Vatandaşı olan ve halen Çin Hapishanelerinde tutulan ve bir yıl geçmesine rağmen yargı süreci dahi başlatılmayan  bu  mağdur durumdaki T.C. Vatandaşı  Uygur Türklerinin   dramatik durumlarının bir an önce giderilmesi için    bir kez daha   kendilerine arz ve talepte bulunuyoruz.
Etiketler: » » » » » »
Share
1719 Kez Görüntülendi.