logo

trugen jacn

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DA İSLAMİ “ HELAL “ YAZISI İLE SEMBOL VE İŞARETLERİNİ YASAKLADI

ھالال بەلگىسى ھەققىدىكى بەلگىلىمە.Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Çin işgal yönetimini Doğu Türkistan’da Müslüman Uygur Türklerinin yeme içme ve beslenmeleri konusunda “Helal ve Haram “ kavramlarının dillendirilmesi ve gıda maddelerinin bu kriterlere göre   işaret ve değerlendirilmesini  ve buna ait emtianın ticaretinin yapılmasını yasakladığı  açıklandı.
Özgür Asya radyosununda yer alan haberde Çin işgal yönetiminin geçtiğimiz  ayda  bir genelge yayınladığı ve genelge ekinde resimli bir açıklayıcı afiş’in de yar aldığı bildirildi.  Buna göre şimdiye kadar tül ülkelerde kullanılan uluslar arası kabul edilen Helal gıdaların yazı, sembol ve işaretlerinin bundan böyle Doğu Türkistan’da üretilen,ticareti yapılan  ve satılan gıda ürünleri üzerinde gösterilmesinin yasaklandığı.uymayanların ise cezalandırılacağı belirtildi.
Karamay Bölgesi ÇKP.genel sekreterliği Milletler  ve Din İşleri Komitesi tarafından yayınlanan resmi genelge  ekindeki  afişte şu ifadeler yer alıyor.

ھالال بەلگىلىرىنىڭ ئۆلچىمى ھەققىدىكى بەلگىلىمە.

Yukarıdaki Uygurca ve Çinice Afişteki yazıların tercümesi şöyle ;

Gıda MaddeleriÜzerinde Müslümanca olarak Tarif Edilecek Yazı ve İşaret ve Sembollerin Ölçütü

  • Gıda maddelerinin İslamı Usullere Göre Tarifi ve kapsamı : Et,Süt,Yağ, ve benzerlerini  içine alan  gıda maddeleri resimde  gösterildiği gibi olacaktır. Bunun dışındakilerin  buna ilave etmek yasaktır.
  • Yasal Olarak Belirlenen ve Kullanılması Doğru olarak belirtilen  Aşağıdaki Çince ve Uygurca İşretler gıda maddeleri üzerine yazılabilecektir.Bunun dışında hiç bir yazı.sembol ve işaret bulunmayacaktır.
  • Ayrıca,bölgemiz dahilinde tüktim amacı ile satılan gıda maddelerinde Helal -Haram kavramı kullanılamayacak ve bu konuda hiç bir ayırımcılık yapılamayacaktır.
  • Bu Yeni Uygulama 01 Ağustos’tan İtibaren Uygulanacak

Karamay Bölgesi ÇKP.Milliyetler ve Din İşleri Komitesi’nin çıkardığı genelge ve resimli eki Çin resmi medyası ile sosyal medya’da yer almuş olup.bu genelgenin 01 Ağustos 2017’den itibaren yürürlüğe konulacağı bildirilmektedir. Buna göre uluslar arası normlara göre gıda maddelerinin Helal olduğu belirtilen Arapça Helal kelimesi ile İslam dinini sembolü olan Cami kubbe ve minaresi,ay yıldız resmi ile Kelimei Tevhid yazısı ile buna ait diğer işaret ve belgeler yazılamayacak ve yerine ÇKP.’nın belirlediği Uygurca Müslümanca ve Çince  Müslümanca sözü  ancak basılabilecektir.
Ayrıca,bu genelge ile birlikte daha önceleri alış veriş merkezlerine asılan Arapça “Helal” yazısı ile Cami,minare vebenzeri islamı çağırıştıran resim ve sekbollerin de yasaklandığı ve 01 Ağustos 2017 tarihinden itibaren bu işaret levhalarının kaldırıldığı bildirildi.

Bu Genelge Çinli Müslüman “Tungan-Hui) Bölgelerinde Geçerli Değil

Özgür Asya muhabirleri Çinli Müslümanların(Tunganların)  çoğunluk olarak  yaşadıkları Ningxia sözde Ningxia Hui Özerk Bölgesi Din işleri idaresine telefonla ulaşarak bu genelgenin bu bölgede de uygulanıp uygulanmadığını araştırdıklarıni belirtti.  Ningxia Eyaleti Din işleri İdaresi kendisinin bu genelgeden haberdar olmadığını ,bu konuda genelgeyi yayınlayan Eyalet veya bölge yetkililerinden sorulması gerektiği bildirdiğini açıkladı.Radyo bu açıklamalara dayanarak  Çinli Müslümanların yaşadığı bu eyaletlerde böyle bir genelge yayınlanmamış  olduğunu ve satılan gıdaların Helal   olduğunu belirten  yazı,işaret.resim ve yasaklamalar söz söz konusu  olmadığını belirttiler.  Buna göre Çin’in bu yasaklaması sadece Doğu Türkistan’da ve Müslüman Uygur Türklerine yönelik bir  etnik ve ayırımcı uygulama olduğu bilgisi yer alıyor.

Çin’in Bu Yeni Yasakları  Sadece  Müslüman Uygurlara ve Tamamen Etnik Ayırımcılık ve Siyasi Amaçlı
Bu genelge ile ilgili  “Uygur Özerk Bölgesi İslami Gıda Maddelerinin imalatı,Ambalajlanması ve İşaretlenmesi ve Dağıtılması hakkındaki Yönetmelikte  de bu bilgiler yer almaktadır ;
1. Bu genelge hükümleri Sözde Özerk Bölge Din İşleri Komitesi(ÇKP’ne Direkt Bağlı) tarafından kontrol ve takip edilecektir.
2.  Gıda Maddelerinin imalatı,Ambalajlanması ve İşaretlenmesi ve Dağıtılması konusundaki işlemlerden ve bu genelge hükümlerinin uygulanmasından  Sözde Özerk Bölge Sanayi ve Ticaret İşleri Bakanlığı birinci derece’de sorumludur.
3. Sözde Özerk Bölgesel Yönetimine bağlı bütün birimler bu konudaki genelge hükümlerinin duyurulması, ve “Helal “ kelimesinin ber taraf edilimesi konusunda ve uygulanmasında titizlikle hareket edecekler ve uygulama yapacaklardır.
4. Sözde Özerk Bölgesel her derecedeki birimler bölge’de sosyal istikrarın korunması ve ebedi güvenlik ve genel asayiş hizmetlerinin yerine getirilmesine azamı derecede önem vereceklerdir.
5. “Helal” işareti olması gereken her türlü gıda maddelerinin”yiyecek ve İceceklerin) ambalajlarında genelgede belirtilen Çince ve Uygurca  Müslümanca  kelimesinden başka hiçbir yazı,işaret ve sembollerin bulundurulmamasına azamı dikkat gösterilecektir.
6. Kontrol ve denetlemelerde genelge hükümleri hilafına işaretli ambalaj ve emtia bulunması halinde derhal yerinde imha edilecektir.

Genelge Hemen Uygulanmaya Başlanmış

Özgür Asya Radyosu Sitesinde yer alan bilgilerde  Muhabirlerin  bu genelgenin uygulanması ile ilgi olarak Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi’deki bir çok Mağaze,Depo , Satış merkezleri ile dükkan sahiplerine telefon ile ulaşıldığını bildirdi. Yetkili kişilerin bu yeni genel hükümlerinin titizlikle uyduklarını depo ve raflarında eskiden ambalajlanmış ve genelge ile yasaklanmış hiçbir malın olmadığını belirttiler.

Etiketler: » » » » » » » » »
Share
1018 Kez Görüntülendi.