logo

trugen jacn

ÇİN YUANI, ABD DOLARINI DÖVÜYOR

Ömür ÇELİKDÖNMEZ

ABD ekonomisi çöküşün eşiğinde. Ekonomik zafiyeti arttıkça daha da saldırganlaşması belki de bundan. ABD ekonomisinin çökmesi domino taşı etkisi yaratabilir ve Avrupa finans sistemi de bu çöküş tsunamisinden kurtulamaz. Bunu ben demiyorum, Küresel piyasaların en ünlü yatırımcılarından Jim Rogers diyor, önümüzdeki birkaç yıl içinde Batı sisteminin tamamen çökeceğini iddia ediyor. Magazin kaynaklarının çok yakından takip ettikleri Jim Rogers, üçüncü ve son evliliğini Paige Parker ile birlikte gerçekleştirmiş. Çiftin 2003 yılında Hilton Augusta, 2007 yılında ise Beeland Anderson adını verdikleri iki kız çocukları dünyaya gelmiş. Babalık duygusuna 61 yaşında ulaşan yatırım gurusu Rogers, şu an için en önemli ve keyif aldığı mesleğin babalık olduğunu söylüyor.

Aradığı mutluluğu kendinden 26 yaş küçük eşinde bulan Rogers, ilk kızının doğumuyla da hayata karşı bakışını tamamen değiştiriyor ve öncelikle kızının küresel bir vatandaş olması ve Çince öğrenmesi için Singapur’a taşınıyor.
Altın ve emtialar konusunda dünyanın en başarılı ekonomistlerinden biri olan Jim Rogers, Rogers International Commodities Index’in (RICI)kurucusu. Yale Üniversitesi’nden 1964 yılında mezun. Daha sonra Oxford Üniversitesi’nden 1966 yılında felsefe, siyaset ve ekonomi alanında ikinci lisans diplomasını almayı başarmış. Wall Street piyasasının efsane ismi Jim Rogers, 1980 yılına geldiğinde emekli olmaya karar verdi. Oldukça erken sayılabilecek bir yaşta emekli olan Rogers, 90’lı yıllarda motorsikletiyle dünya turlarına çıktı. 100 bin kilometre giderek bitirdiği dünya turu sonrasında “Investment Biker” (Yatırım Sürücüsü) isimli kitabını çıkardı. Bir sonraki dünya turunu ise sarı Mercedes’i ile gerçekleştirdi. 3 yıl süren, 116 ülkeyi gezdiği ve 240 bin kilometre yol kat ettiği dünya turu dönüşünde “Macera Kapitalisti” adını verdiği kitabını yazmış. İşte bu Jim Rogers’e göre; bu yıl sonunda veya önümüzdeki yıl tüm zamanların en büyük krizi patlatacak. Rogers, “Yatırım kariyerimde çok erken öğrendim: Amerika’daki bazı hisse senetleri bir balona dönüşüyor. Balonlar oluşuyor. Ve sistem çökecek. Ben de bu yüzden Çin’e taşındım ve çocuklarım Çince öğreniyor. Devletlerin iflas ettiğini göreceksiniz. İzlanda gibi. Başka ülkeler de bu kez batacak. Batı medeniyeti çökecek. Hayatınız boyunca yaşayacağınız en büyük çöküş olacak” değerlendirmesinde bulunuyor.
ABD’deki balon oluşumunun çökmesinin vadesi konusunda ise Jim Rogers oldukça endişeli. Rogers’a göre piyasalardaki büyük kriz bu yılın sonunda ya da önümüzdeki yıl gibi kısa bir vadede gerçekleşecek. 2008 krizindeki gibi patlamanın hiç beklenmeyen bir ülkeden geleceğini söyleyen Rogers, “2007’de İzlanda iflas etti. Herkes şaşırdı. ‘Onların bir piyasası mı var?’ diye soranlar oldu. Daha sonra İrlanda ve Bear Stearns çöktü. Daha sonra da Lehman Brothers. Döngü her zaman böyle. Her zaman bakmadığımız yerde gelişir” diyor.

Bir başka gelişme Avrupa finans çevrelerinden.
Avrupa Merkez Bankası 500 milyon Euro karşılığı ABD dolar rezervi yerine yuana yatırım yapmış. Bu durum Çin’in Avrupa ile ticaretinde artan rolünü göstermektedir.
Cornell Üniversitesi profesörlerinden Eswar Prasad konuyla ilgili yorumunda “Bu miktar çok küçük olabilir ancak sembolik olarak çok büyük önemi bulunmaktadır. Bu durum Çin ekonomisinin ve para biriminin geldiği noktayı göstermesi bakımından da önemlidir. Herkes Çinle iyi geçinmek ve dost olmak istiyor. Ancak Çin’in finans piyasalarında, ekonomi ve kurumsal piyasalarında majör reformlar yapılmadan Çinin para biriminin dünyadaki majör rezerv piyasalarında bir sıçrama yapmasını şimdiden öngörmek zor.” diyor.
Yuan alışı, Ocak ayında Avrupa Merkez Bankası konseyinde yapılan gizli bir toplantıda karara bağlanmış ancak alış işlemi fiziksel olarak gerçekleşene kadar anons edilmemiş.
Türkiye; Şangay İşbirliği örgütü’ne girme ve Çinle ortak para birimine geçme girişimlerinde uzun süredir heves gösteriyor. Hatta 2010’da Çin ile yapılan anlaşmaların içinde Çin ve Türkiye arasında yapılacak ticarette, dolar veya Euro yerine TL ve Yuan’ da kullanılması kararlaştırılmıştı. Çinin ekonomisinin küreselleşmesi belki ABD ve Avrupa finans çevrelerini zorlayabilir hatta tökezletir ama asla çökertemez. Neden mi? Çünkü Çin, Orta Krallık sendromundan kurtulamaz, küresel görüntü veremez. En önemlisi sanayi yatırımlarını, ilerleyen ekonomisini dünyanın her yerinde koruyabilecek operasyonel ordusu yok! Bu nedenle Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.

Kaynak :  http://www.kafkassam.com/cin-yuani-abd-dolarina-donuyor.html  (  Twitter:@oc32oc39  – omurcelikdonmez@hotmail.com)

 

Etiketler: » » » » » » » »
Share
969 Kez Görüntülendi.