logo

trugen jacn

GUMA OLAYININ SEBEBİ : ÇİN’İN BASKISI VE NAMAZ KILAN BİR AİLENİN AŞAĞILANMASI

گۇما پىچاقلىق ھۇجۇم ۋەقەسىدىن كېيىن خوتەن تەۋەسىگە كىرگۈزۈلگەن برونېۋىكلاردىن بىرى. 2017-يىلى فېۋرال.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Çin işgalı altındaki Doğu Türkistan’ın Hoten Vilayetine bağlı Guma ilçesinde   14 Şubat 2016 tarihinde meydana gelen bir bıçaklı saldırı olayının esas sebebinin ilçe merkezinde oturan bir ailenin kendi evinde topluca namaz kıldığı için Çin işgal güçleri tarafından tartaklanarak hakaret edilmesi ve aşağılanması olarak  açıklandı.
Özgür Asya radyousunun bölgeden yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre olayın gelişimi şöyle : bıçaklı saldırı olayından bir gün önce 13 Şubat tarihinde kent merekezi’ndeki Yengibazar (YeniPazar) mahallesinde oturan bir aile kişileri evlerinde topluca namaz kıldıkları haberini sözde İşgal yönetiminin paralı işbirlikçi ispiyoncuları “ Mahalle Hizmet Gurubu”  tarafından Mahalli yönetim birimine ulaştırmsı ile başlıyor. Paralı işbirlikçi Hainler ile ailenin evini basan ÇKP.’nın Mahalle Teşkilatı zorbaları ve İşgalcı Polisler evi basıyorlar ve aile üyelerini yasadışı namaz kıldıkları için cezalandırmak  amacı  ile tartaklıyor,hakaretler ederek aşağılıyor ve  Polis Merkezi’ne götürüyorlar.Bu olayın duyulmasından sonra 14 Şubat günü Ömer Abdurrahmar,Mehmet Emin Abdurrahman(Kardeşler) ve Ahmet Ali adlarındaki 3 Uygur genci tarafından bıçaklı saldırı olayı gerçekleştiriliyor. Olaydan 2 saat önce sebze serasını sulamak için giden Ömer Abdurrahman kendisinin İşgal polisleri tarafından arandığı bilgisine ulaşıyor ve bunu Hastane’de tedavi görmekte olan arkadaşı Ahmet Ali’yi haberdar ediyor.Ahmet Ali kendisine takılan serumu kolundan sökerek Hastaneyi terk ediyor. Bu 3 Arkadaş kendilerinin İşgal Polisleri tarafından arandıklarını ve yakalandıklarında tutuklanacaklarını bildikleri için  kendilerine eyapılan baskı ve zulüm ile  namaz kılan aileye yapılanların intikamını birlikte alamaya karar veriyorlar.Daha sonra bu 3 Fedai  2 Motosiklet  ile Guma kent merkezine gelerek namaz kılan aileyi tartaklayan İlçe ÇKP. Disiplin Kontrol Komitesi Sekreteri ile Vergi Dairesinin bir görevlisi  Çinli kadın dahil 6 Çinli göçmen görevliyi  kesici aletlerle ağır yaralıyorlar.bir dakika içinde olay mahalline gelen Çin işgal güçleri Uygur Fedaileri yargısız infaz yaparak katlediyor.

ÇKP.Üyesi İşbirlikçi Uygur : Maktuller Noktalı Kişilerdi
Radyo’ya konuşan Guma Yenipazar Mahallesi sakini ÇKP. Üyesi olayı şöyle anlatıyor: “ Ben 27 yıllık ÇKP,üyesiyim.Başarılı hizmetlerimden dolayı birkaç kez ödüllendirildim ve ilgar(Öncü) ÇKP.llıyım. Maktullerin oturdukları mahallenin sakiniyim. Bunlar benim yakın komşularım.Yaşları 25- 22 ve 21 yaşlarında Mehmet Emin ve Ömer Abdurrahman Kardeşler.Evlenmek için resmi nikah kıydırımış ve hafta sonu düğün yapacaklardı, Bu 3 kişi bölgemisde noktalı(dikkat edilmesi gereken) kişilerdi. Yasadışı şekilde namaz kılan ve ibadet edenlerin cezalandırılmasından sonra Mahalle Polis merkezi bunları Polis merkezi’ne telefonla davet ediyorlar.Bu 3 kişi’den Mehmet Emin ve Ömer Abdurrahman Kardeşler Sebze Serasından ve Ahmet Ali Hastanede tedavi olmakta iken,Polis merkezinden çağrılıyorlar.Tutuklanacaklarını anlayah bu 3 kişi bir gün önce mahallelerinde namaz kılanların tartaklanması ve harakete uğramalarının intikamını almak ve hükümeti  ceazalandırmak amacı ile bu olayı gerçekeleşetirdiklerini tahmin ediyorum. Guma ÇKP.Teşkilatı biz ÇKP.üyeleri için özel bir toplantı yaparak olay hakkında bilgi verdiler. Bunlar olay günü 10 kişiyi yaralıyorlar.5 kişi ağır yaralı olarak hemen sonra ölüyor  ağır  yaralı Çinli kadın  Memur Hastanede öldü.Toplam ölü sayısı 6 kişiye yükseldi.4 kişinin tedavileri  ise, sürüyor.Olay, Guma kent meerkesindeki Çukupbazar çarşısı ile Çinli göçmenlerin dturduğu sitenin önünde meydana gelmiştir.Toplam ölü sayısı 6 Çinli maktul ve 3 eylemci toplam 9 kişidir. Eylemciler olay yerine 50 m. Uzaklıkta bulunan Polis Merkezi’nden olay yerine gelen Polisler tarafından olay yerinde vurularak öldürülmüştür.”şeklinde konuştu

Çin asker Resimleri ile ilgili görsel sonucu

Etiketler: » » » » » » » »

Share
1259 Kez Görüntülendi.