logo

trugen jacn
17 Eylül 2016

DOĞU TÜRKİSTAN TÜRKLERİNDEN BİRLEŞMİŞ MİLLETLERE ÇAĞRI

Dünya Uygur Kurultayı ile Uluslararası Tibet Hareketi tarafından ortaklaşa düzenlenen Çin’in kınama ve tepki  amaçlı yürüyüş ve Protesto Mitingine Avrupa’da yaşayan  binlerce  Türkiye ve Uygur Türkü  ile   Tibetliler katııldı.Protestocular, İsviçre’nin başkenti Cenevre’deki Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde Çin’i protesto etti.

Cenevre'den BM'ye çağrı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

İsviçre’nın Cenevre kenti   Gölü kıyısındaki bir otel önünde toplanan Dünya Uygur Kongresi, Tibet İçin Uluslararası Kampanya ve İsviçre ve Lihtenştayn Tibet Topluluğu adlı kuruluşlara mensup yaklaşık bin kişi, BM Cenevre Ofisi’ne doğru yürüyüşe geçti.

Uygur Türkleri ve Tibetli Budistlerin temsilcileri, BM Ofisi’nin önünde, sivillere yönelik silahlı şiddete karşı olmayı sembolize eden kırık sandalye etrafında kurulan platform üzerinden toplanan kalabalığa hitap etti.

Dünya Uygur Kongresi Genel Sekreteri Dolkun İsa, Çin’in Doğu Türkistan ve Tibet’te uyguladığı dini baskılara karşı bütün dünyaya seslerini duyurmak için toplandıklarını söyledi. İsa, BM’nin seslerine kulak vermesi ve insan hak ve özgürlüklerinin garantiye alınması için Çin’e baskı yapılması çağrısında bulundu.


Çin’de Müslüman ve Budistlerin aynı kaderi paylaştığını savunan İsa, Almanya, Fransa, Belçika, Hollanda, Avusturya ve Lihtenştayn ve İsviçre’deki Uygur Türkleri ve Tibetlilerin yanı sıra, bazı insan hakları kuruluşlarına mensup üyelerin de protestoya destek verdiğini kaydetti. Gösteriye Uygur Türklerinin lideri Rabia Kadir de katıldı. UETD Almanya’nın Münih şubesinden bazı üyeler de Uygur Türkleri ve Tibetlilere destek verdi.

Kaynak : Hürriyet.com.tr  17.09.2016

Etiketler: » » » » »
Share
917 Kez Görüntülendi.