logo

trugen jacn
21 Ağustos 2016

İSLAM ÜLKESİ ENDONEZYA, BİR MÜSLÜMAN UYGUR’U DAHA YARGISIZ İNFAZLA KATLETTİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Dünyanın en kalabalık Müslüman Ülkesi olan Endonezya yönetimi,  kendisine sığınan Müslüman Uygur Türklerini yargısız infazlarına bir yenisini daha ekledi. Doğu Türkistan’daki İşgalçı Çin yönetiminin baskı,zulüm,etnik asimilasyon,dini ve ırkı soykırım uygulamalarından kaçarak kendisine sığınan bir Müslüman Uygur’u daha yargısız infazla  öldürdüğü açıklandı.

Endonezya Haritası
Özgür Asya radyosu haber sitesinde yer alan bilgilere göre,Endonezya’nın kuzeyindeki Merkezi Suluwasi Eyaleti Emniyet Müdürü General Rudi Sofiriad Endonezya’nin Binyar Haberleri Ajansı’na yaptığı açıklamada Endonezya Ordusu’nun 17 Ağustos 2016 Çarşamba günü Suluwası adasında genel  tarama ve yol kontrölü sırasında yolda rastladıkları 2 kişi’ye kimlik sordukları sırada bu kişilerin yanlarındaki el yapımı bombalarla (EYB.)   askerlere saldırdıkları,bunlara operasyon düzenleyen ordu birliklerinin çatışmalarda bu kişilerden isminin İbrahim olduğu belirtilen bir Uygur’un öldürüldüğünü, diğer bir kişinin ise,elindeki M.16 tüfeği olduğu halde ormanlık alana kaçarak izini kaybettirdiğini  bildirdi. Çatışmalarda öldürülen kişinin daha sonra yapılan kimlik kontrölünde bu ülkeye gelen Doğu Türkistanlı bir İbrahim adında bir Müslüman Uygur Türkü olduğunun anlaşıldığı belirtildi.


Endonezya Büyükelçiliği Yargısız İnfaz yapan Endonezya Ordusunu Savundu
Özgür Asya radyosunun konu ile ilgili sorularını cevaplandıran Endonezya’nın Washington Büyükelçiliği Endonezya Ordusu’nun yargısız infazla  yaptığı katliamı savunduğu belirtildi. 18 Ağustos 2016’de bir basın toplantısında konuşan Büyükelçilik Basın Sözcüsü,bu operasoynun Endonezya Ordusunun Merkez Suluwasi eyelatinde faaliyet gösteren Dini Lider Sontosi Liderliğindeki bir silahlı örgüt’e bir süre önce başlattıkları genel bir askeri operasyonun devamı niteliğinde olduğunu ,Ordu’nun operasayonlarının ve askeri harekatının yasal sınırlar içerisinde yürütüldüğünü de ileri sürdü. Sözcü,Endonezya Hükümeti’nin ülke sınırları içerisindeki terör faaliyetlerini bitirmeye kararlı olduklarını de bildirdi. Adının İbrahim olduğu açıklanan Uygur’un cesedinin Palu’daki bir askeri Hastane morgun’da olduğu,kimlik tesbitinden sonra varsa ailesi ve yakınlarına teslim edileceğini de belirtti.Ayrıca yönetim olarak maktulun ailesi ve yakınılarının araştırılmakta olduğunu de bildirdi.
Endonezya Büyükelçiliği sözcüsü ülke’de gerçekleştirilen askeri operasyonların yasalara Uygun olarak yapıldığını ileri sürdü ve bu son operasyon ile ilgili daha fazla ve ayrıntılı bilgilerin Büyükelçiliğin Güvenlik Yetkilisi tarafından ileride yapılabileceğini belirtti.

Uygur- ABD Derneği Başkanı Dr.Hasan : Endonezya’nin Uygur Kardeşlerimizi Yargısız infazla öldürmesi bir cinayet ve insanlık Suçudur
Endonezya Ordusu Birliklerinin Merkezi Sulawasi eyaletinde Silahlı Guruplar içerisinde olduğu ileri sürülen ve İşgalçı Çin’in baskılarından kaçarak bu ülkeye sığınan Uygur  Türklerini yargısız infaz yaparak öldürmesine diaspora’da faaliyet gösteren Uygur Teşkilatları  büyük tepki gösterdi ve yargısız infazı kınadı.
Washington merkezli Uygur Amerika Derneği genel Başkanı ve siyaset Bilimci Dr.İlşat Hasan bir açıklama yaparak bu yargısız öldürmeyi kınadığını açıkladı ve  ve Hendonezya yönetimini en sert şekilde protesto ettiğini de bildirdi.

Dr.Hasan Endonezya yönetimi inanç birlikteliği ve İslam Kardeşliği bağlamında çaresiz kalan ve kendilerine sığınan Müslüman Uygur Türklerini 2014 yılından beri sürekli yargısız infaz yaparak katletmeyi sürdürdüğünü,bu durumun hak- Hukuk ve din kardeşliği ile asla bağdaşmadığını belirtti ve bu tutumun bir cinayet ve bir insanlık suçu olduğunu  de bildirdi.


Dr.Hasan açıklamalarını şöyle sürdürdü ; “ Endonezya demokratik bir ülkedir ve insan hakları ve hukuk demokrasinin en temel argumanlarının başında gelir.Demokratik bir ülke’nin bir insanın en kutsal hakkı olan yaşama hakkına son vermeden önce onu yargı önüne çıkarması ve adil şekilde yargılayarak Mahkeme’nin hükmüne göre cezalandırılıması gerekir. Öldürülen Uygur’un hangi suçları işlediğine dair delilleri ortaya koyması gerekir. Ancak,Endonezya Hükümeti şimdiye kadar yaptığı bütün açıklamalarda “Uygurları,Yakaladık,Vurduk ve Öldürdük” söylemleri ile  kamu oyunun sadece öldürdükten sonra bilgilendiriyor.Bu konuda şimdiye kadar yargısız infazla öldürdükleri Uygurlar konusunda inandırıcı ve ayrınıtılı ve somut bir kanıt ortaya koyabilmiş değil.Örneğin,bu insanın kimliği,memleketi,Uyruğu, bu ülkeye niçin nasıl ve ne amaçla geldiği,nerede ve hangi suçları işlediği  vebenzeri bilgiler ortada bulunmamaktadır. Kardeş Endonezeya veya başka her hangi bir ülke, kenedi ülkesinin güvenliğini sağlamak için her türlü operasyon ve eylemleri yapma hakkına  elbette sahiptir. Ancak,bu operasyonlar uluslar arası temel normlar esas alınarak yasal sınırlar ve hukuk kuralları içerisinde yapılmalıdır.
Doğu Türkistan’daki İşgalcı Çin yönetimi Uygur Türklerine yaptığı baskılar nedeniyle onları ülkelerini terkedek”Hicret” etmeye zorlamaktadır.Türkistan Cumhuriyetleri mülteci Uygurlar için güvenli olmadığı için Uygurlar için tek yol güneydoğu Asya ülkeleri olmaktadır.Türkistan Cumhuriyetleri Çin’in ekonomik ve siyasi baskıları sonucunda  Uygur Türklerinin bu Kardeş ve tarihi komşu ve takdirdaşlarına  sığınma şartlarını ortadan kaldırmıştır.Çin,  bazı Uygurları radikal guruplara katılmaya zorla itmektedir.Kimliksiz bir kişinin bir ülke’de normal olarak hayatını sürdürmesi mümkün olmayacağı kesindir.Kaçak ve yasal olmayan yollardan bu ülkelere gelen Uygur mülteciler için büyük zorluklar mevcuttur. Mesela, kimilikleri yok.Dil bilmiyorlar. Geldikleri ülkeyi tanımıyorlar.Çaresiz kalan bu zavallı Uygurlara bu ve benzeri radikal örgütler kucak açıyor.”şeklinde konuştu.

Endonezya ve Uygurlar
Bilindiği üzere 2015 yılı içerisinde toplam 5 Müslüman Uygur genci Merkezi Suluwası adasında faaliyet gösteren Doğu Endonezya Mücaditleri Örgütü saflarında iken.çeşitli tarihlerde Ordunun yaptığı operasyonlarda aynı şekilde yargısız infaz yapılarak katledilmişti.Son öldürülen Uygur genci İbrahim ile birilikte şimdiye kadar öldürülen Uygurların sayısı 6’ye ulaşmış bulunuyor.2014’de yakalanan 4 Uygur Türkü 5-7 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmış olup, bunlara halen başkent Cakarta’daki Hapishanelerde tutuldukları tahmin ediliyor.

Etiketler: » » » » » » »
Share
1211 Kez Görüntülendi.