logo

trugen jacn
14 Haziran 2016

DOĞU TÜRKİSTAN LİDERLERİNDEN MEHMET EMİN BUĞRA,VEFATININ 51.YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

Büyük   Mücahit , Hoten Cephesi Komutanı,Yolbaşçımız   ve  Doğu Türkistan İslam Cumuhuriyeti’nin Kurucularından  Mehmet Emin Buğra’yı 51.Ölüm Yıldönümünde  Rahmet ve Minnetle Anıyoruz.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

Doğu Türkistan Türklerinin Liderlerinden, Büyük Mücahit,Hoten Cephesi Başkomutanı, devlet adamı, Din Alimi ve Tarihçi  Mehmet Emin Buğra vefatının 51 yıl dönümünde Ankara’daki  kabri başında anıldı.

Ankara merkezli Doğu Türkistan İnsiyatifleri yetkililerinden alınan bilgilere göre ;    anılan İnsiyatife  bağlı bir gurup gönüllü,Genel Koordinatörleri Eğitimci ve  İnsan hakları aktivisti Aytekin Çetin’in öncülüğünde Merhum Mehmet Emin Buğra’nın medfun bulunduğu Ankara Asri Mezarlığındaki kabri başında toplandı. 12 Haziran 2016 Pazar günü saat 14,oo’de  başlayan Anma etkinlikleri  İnsiyatif gönüllülerinden Öğrenci Kadir Memiş’in okuduğu Kur’an-i Kerim tilaveti ve  hatim duasından sonra,   İnsiyatif Sorumlularından Mesut Atun Merhum Mehmet Emin Buğra’yı ve onun mücadelesini anlatan bir konuşma yaptı.Mesut Atun konuşmasında şunları söyledi ;

Aytekin-2

“ Biz bugün burarda Türklük aleminin en büyük ve en cesur  kahramanlarından Mehmet Emin Buğra’yı anmak,ona rahmet ve mağfiret dilemek amacı ile toplanmış bulunuyoruz.Bizler Türkiye’de yaşayan Türk gençliği olarak  kendilerine olan bağlılığımızı,  minnet ve şükran duygularımızı aziz ruhuna  takdim ediyoruz.Mehmet Emin Buğra  ömrünü Doğu Türkistan özelinde bütün Türk dünyası için adamış büyük bir mücahittir.O hem kalemi hem de alemi yanı Silahı ile  ile Doğu Türkistan Milli bağımsızlık mücadelesine unutulmaz hizmetler yapmıştır.Merhum Mehmet Emin Buğra sadece Doğu Türkistan Türklerinin bir  Yolbaşçısı değil,biz Türklere her zaman örnek olabilecek  bir Milli önderdir. 1930’lu yıllarda tarihin en karanlık dönemlerinden birinde kendisine ve davasına inanan bir avuç Medrese talebesi ile kutlu mücadeleyi Teklemakan çölünün derinliklerinde şerefle gururla başlatmış ve kısa süre’de Doğu Türkistan’ın Altı şehir bölgesini istilacı zalim Çin sürülerinden temizlemiştir.Kumul,Turfan ve Kaşgar Milli cephesinin önderleri ile birleşmiş ve 12 Kasım 1933’de Kaşgar’da ilan edilen Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin temellerini birlikte atmışlardır.

Aytekin-3

Doğu Türkistan İslam Cumhuriyeti’nin Rus-Çin v İngilizlerin işbirliği sonucu yıkılmasından sonra Afganistan’a oradan da İngiliz sömürgesi olan Hindistan’a iltica etmiştir.Burada kalemi ile mücadelesine devam etmiş ve tarihte bir Doğu Türkistanlı tarafından yazılan ilk tarih kitabı olan Şerki Türkistan Tarihini 1940 yılında Keşmir’de tamamlayarak neşretmiştir. Mehmet Emin Buğra’nın daha sonra mücadelesine Çin’de siyasi olarak devam ettirdiğini görüyoruz.1946’da  ilk kez Türklerin de yer aldığı Doğu Türkistan Eyalet Hükümeti’nde Hükümet Başkan yardımcısı ve Bayındırlık Bakanı olarak görev yapmıştır.1949’da Doğu Türkistan’ın Sovyet destekli Mao’nun Komünist Ordusu tarafından istila edilmesi  üzerine  ” Vatan için Vatan’dan Ayrılma”  şiarı ile mücadele arakadaşı İsa Yusuf Alptekin ile birlikte  Türkiye’ye gelmiş ve vefat ettiği 14 Haziran 1965’e kadar siyasi mücadelesini Türkiye’de sürdürmüştür.Kendisini rahmet ve şükranla bir kez daha yad ediyor ve dualarımızı yolluyoruz. Ruhu şad mekanı cennette olsun. Biz Türkiye’de Yaşayan Türk Gençleri evlatlarını olarak Doğu Türkistan semalarında özgürce dalgalandırdığın Ay yıldızlı Gökbayrağı kutsal bir emanetin olarak bir daha inmemesine dalgalanadırma irradesi ve azmindeyiz. Büyük Yolbaşçımız,sen müsterih ve rahat uyu.Emanetin Emin ellerdedir. ” şeklinde konuştu.

Aytekin-4

Doğu Türkistan İnsiyatifleri gönüllüleri daha sonra kabrin çevre temizliğini yaptılar ve   sökülen  mezar taşını onardılar. Daha sonra Kabrin başına Al ve Gökbayrakları birlikte dalgalandırarak ayrıldılar.

AyTekin -1

Teşekkür : Doğu Türkistan İnsiyatifleri Gönüllüleri, Vefa Abidesi Genç Kardeşlerimize  Genel Koordinatörleri  Eğitimci ve İnsan Hakları Aktivisti Sayın Aytekin Çetin’in şahsında  minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.

VEFA,En Büyük Erdemdir. Sizler bu erdemi  bu genç yaşınızda Fazlası ile Gösterdiniz ve  Bizlere  de Örnek Oldunuz !   Sağ olun var olun,Aziz Gençler.          Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Etiketler: » » » » »
Share
3169 Kez Görüntülendi.