logo

trugen jacn
27 Nisan 2016

ULUSLARARASI İLHAM TOHTI GURUBU AVRUPA PARLAMENTOSUNDA TEMASLARDA BULUNDU,

ilham-tohti

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
İşgalcı Komünist Çin yönetimi tarafından haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan ve 2914 yılında ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Pekin Merkezi Milletler Üniversitesi öğretim üyesi,Uygur Demokrası ve Hukuk Hareketi Lideri ve Uygur Türklerinin vicdanı Doç.Dr.İlham Tohtı için oluşturulan “İlham Tohtı Gurubu” Belçika’nin başkenti Brüksel’e giderek Avrupa Parlamenetosu’nda Dr.Tohtı için çeşitli girimlerde bulundukları açıklandı.
Uluslararası “İlham Tohte gurubu” şu kişilerden oluşuyor ;
1. Enver Can Avrupa-Doğu Türkistan Birliği Başkanı
2. Marie Holzman Fransız Gazeteci, İnsan Hakları Aktivisti ve Çin Uzmanı
3. Martin Schulter : Belçikalı İnsan hakları Aktivisti

dsdg (78)

Özgür Asya Radyosu (rfa.org.Uyghurche) haber sitesinde yer alan bilgilere göre geçtiğimiz hafta Brüksel’e gelen İlham Tohti gurubunun ömür boyu hapse mahkum Dr.Tohtı’nin bir an önce hurriyetine kavuşturulması, Saharov ödülü verilmesi ve kendisini gündeme getirmek için bir uluslar arası Sempozyum düzenlenmesi ve için Avrupa Parlamentosunun  çeşitli kademelerinde temaslarda bulundukları bildirildi. İlham Tohtı gurubu Avrupa Parlamentosu’nun himayesinde önümüzdeki aylarda yapılacak uluslar arası Dr.İlham Tohtı Kenferansı ile 2016 yılı Aleksandır Saharov Özgürlük ödülünün Dr.Dr.Tohti’ye verilmesi konularını ele aldıkları ve bununla alakalı İtalya ve Bulgar 2 Avrupa Parlamentosu  Milletvekili ile görüştükleri açıklandı.
Özgür Asya Radyosuna temasları ile ilgili açıklamalarda bulunan Dr.Tohtı Gurubu üyeleri şunları söyledi ;

a409c175-1ef8-4267-9eff-d10d2ab45b00
Enver Can ‘Avrupa-Doğu Türkistan Birliği Başkanı : Brüksel’de Avrupa Parlamentosundaki itemaslarımız çok yararlı olmuştur.
Bulgaristan ve İtalyan 2 Parlamenter ile çok verimli görüşmelerimiz oldu.Dr.Tohti’ye Saharov Ödülünün verilmesi için çaba göstereceklerini bildirdiler.Bundan sonraki temasalarımız AB.Ülkelerinde faaliyet yürüten insan hakları,hukuk örgütleri ,tanınmış kişiler,entellektüellen ve insan hakları aktivistleri ile olacaktır.
Marie Holzman İnsan Hakları aktivisti ve Çin Uzmanı : Sahorov ödülü 1995’de hapiste bulunan Çinli insan hakları aktivisti Wi Cing Şing’e verilmişti.Kendisine Saharov insan hakaları ödülü verildikten sonda Çin yönetimi kendisini tahliye etmek zorunda kalmıştı.Biz AP,’daki çalışmalarımızla Dr.Tohti’yi AP.ve Avrupa Birliği kamu oyuna tanıtarak Avrupa’nin desteğini almak ve Çin’e baskı yapmalarını elde etemeye çalışacağız. Saharov ödülü siyasi etkisi çok güçü ve prestijli bir ödüldür.Bu yılki ödülün Dr.Tohti’ye verilmesi için çabalarımızı sürdürüceğiz. .Dr.Tohti’ Uygurların temel insanı hakları için mücadele etmiş,bununla ilgili düşüncelerini kaleme almış ve yayınlamıştır. Dr.Tohtı Uygurların temel ve yasal hakları ve onların özgürlüğünü talep ettiği için bugün hapiste çile doldurmaktadır. Sahorov ödülünü fazlası ile hak ettiğini ve bu ödüle en layık bir kişi olarak görüyorum. Biz bu nedenle bu gurubu kurmuş bulunuyoruz.Avrupa ülkelerinde faaliyet gösteren diğer insan hakları ve hukuk STK.ları ile birlikte calışarak Saharov ödülünün kendisine verilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz. Dr.Tohti’ye Sahorov ödülünün verilmesininin Uygur Milli Davasına ne kadar etkisi olacağını şimdiden kestirmek zordur.Ancak,Avrupa’nın belki de dünyanın en önemli ve perestij ödülü olan Saharov ödülünün Dr.Tohti’ye verilmesi halinde bunun Çin’e çok güçlü ve etkili bir baskı ve uyarı anlamı taşıyacaktır,diye düşünüyorum.

tree-1076831_960_720

Bir  Vefa ve Sadakat  meleği olan Güzelnur Hanım, sevgili eşi İlham Tohti’yi her gün büyük bir umutla  beklemektedir. O,  cesur ve aynı zamanda yüreği insan sevgisi ile dolu  eşi İlham Tohti’nin bir gün  mutlaka evine döneceğine yürekten  inanıyor.

Etiketler: » » » » » » » »

Share
1767 Kez Görüntülendi.