logo

trugen jacn
31 Ocak 2016

“İSLAM CUMHURİYETİ” İSTANBUL MÜSLÜMAN DOĞU TÜRKİSTAN İHANETİ

Ülkesinde “Dünya Müslümanlarının Rehberi” olarak anlatılan İran’ın dini lideri Ali Hamaneyi, İran’ın ziyaret eden Çin devlet başkanı Şi Cinping ile görüşmesinde,Çin’in  islam dinini yasaklayan  uygulamalarından hiç söz etmedi. Doğu Türkistan’da toptan imha tehlikesi ile karşı karşıya bulunan  Müslümanz Uygur Türklerinin  durumunun  hiç gündeme gelmediği görüşmede Ayetullah Ali Hamaneyi Komünist Çin ile İran’ın stratejik işbirliğinin önemine dikkat çekti.

Hamaney: Komünist “Çin’in bölünmez bütünlüğünün destekliyoruz!”

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)

“İslam Cumhuriyeti ” İran dini Lideri,Hamaneyi’nin resmi sitesindeki habere göre “İran İslami Devriminin yüce rehberi Hazret-i Ayetullah Hamaneyi ”Çin Halk Cumhuriyeti’nin devlet başkanı Şi Cinping ve beraberindeki heyetle yaptığı görüşmede İran- Çin Milleti arasındaki ticari ve kültürel ilişkilerin tarihi geçmişine değindi ve “İran Devleti ve milleti her daim, Çin gibi özgür ve güvenilir bayan escort istanbul ülkelerle ilişkilerini geliştirmek istiyordu ve bu konuyu dikkate alarak İran- Çin cumhurbaşkanlarının 25 yıllık stratejik ilişki planını tamamen doğru ve hikmetli buluyorum” dedi.

İran’ı bölgenin tek bağımsız ülkesi olarak adlandıran Şii dini lider Hamaneyi Çin’in toprak bütünlüğünün korunmasının İran’ın değişmez siyaseti olduğunu söyledi ve böylece dolaylı olarak Çin’in Müslümanlara uyguladığı baskılarda Pekin yönetiminin yanında olduğunu belirtti.

Şiilerin İranlı dini lideri, ülkesinin Suriye, Yemen, Afganistan, Irak, Bahreyn ve Afrika ülkelerindeki yıkıcı politikasına değinmeden ve ülke ismi vermeden bazı bölge ülkelerin “İslam’ı yanlış anlamasının” tekfirci grupların ortaya çıkmasına neden olduğunu söyledi.

Ayetullah Ali Hamaneyi ayrıca Çin Devletine İran’ı ambargolar döneminde desteklediği için özel teşekkürünü sundu.
Bundan önce İran güdümlü bazı haber siteleri “İmam Hamaney” dedikleri İran’ın dini liderinin Doğu Türkistan sevdasını anlatıyorlardı ve hiçbir kanıtı olmayan hikâyelerle Hamaneyi’nin, İran Cumhurbaşkanlığı döneminde Çin’e ziyaret gerçekleştirdiğini, ziyareti sırasında Kaşgar’da Cuma namazı kılmak istediğini, aksi takdirde ülkesine geri döneceğini söylediğini belirtiyorlardı.
İran’ın dini liderini kutsayan bu kaynaklar ayrıca Hamaneyi’nin 1989’da Kaşgar’da kıldığı Cuma namazına yüzlerce km öteden katılanlar olduğunu ve herkesin mutluluktan ağladığını yazarlar! 

Hamaneyi’nin Rusya Devlet Başkanı Putin’le görüşmesinden sonra Komünist Çin devlet başkanıyla görüşmesi ve bu görüşmede Çin’in toprak bütünlüğünün İran için önemli olduğunu söylemesi çok anlam ifade etmektedir.
Bundan önce bazı bölge uzmanları İran’ın, Komünist Çin yönetiminin izniyle Doğu Türkistan’da yaşayan ve tamamı Sünni-Hanefi inancına sahip Uygur ve diğer Türk kökenli  Müslümanlar arasında   yıllardan beri  mehzep farklılıkları yaratmaya çalıştığı biliniyor.Bu nedenle Çn işgal yönetiminin izni ve tasvibi ile Kum’daki Şii  öğretilerinin eğitiminin verildiği Medreselere öğrenciler kayıt ederek “Şiiciliği yaymaya  çalışmaktadır.

Kaynak : Yeni Akmit gazetesi 31.01.2016

Etiketler: » » » » » » » » » »
Share
3455 Kez Görüntülendi.