logo

trugen jacn
30 Aralık 2015

ÇİN, UYGURLARA YAPILAN BASKILARI DİLLENDİREN FRANSIZ KADIN GAZETECİ ‘Yİ ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ

Çin işgal yönetiminin Terörü bahane ederek Uygur Türklerine insanlık dışı baskı ve zulum uyguladığı geçeğini dile getiren  Fransız L’Obs Haber Dergisi ‘nın Pekin muhabiri Ursula Gauthier’in“Çin’e karşı önyargılı olmak” olmakla suçladığı ve Çin devlet medyası tarafından  sürekli suçlanarak hedef gösterildiği ve ölümle tehdit edildiği açıklandı. 

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
Fransız haber dergisi L’Obs, Çinli yetkililerin kendilerine Fransa’daki muhabirleri Ursula Gauthier’in basın kartını yenilemeyeceklerini ve vizesinin süresini uzatmayacaklarını bildirdiğini açıkladı. Dergi, Gauthier’in geçen ay Doğu Türkistan (Sincan Uygur Özerk Bölgesi) hakkında haber yapmasının ardından baskı altına alındığını belirtti.
Çin Dışişleri Bakanlığı’nın sitesinde yayımlanan açıklamada da, Gauthier’in özür dilememesinin, Fransız gazetecinin “ülkede kalmaması gerektiği” anlamına geldiği ifade edildi. “Çin, terörist amaçlar için özgürlüğe izin vermiyor” dendi.
‘Ölüm Tehditleri Alıyor’
Gauthier’in meslektaşları, Fransız gazetecinin ölüm tehditleri aldığını ve fotoğraflarının medyaya servis edildiğini ifade etti. Gauthier’e karşı cephe alan Çin devlet medyasının onu “Çin’e karşı önyargılı olmak” ‘la suçladığını belirtti.
L’Obs dergisinde salı günü yayımlanan yazıda, Gauthier’e yapılan eleştirilere ve suçlamalara karşı çıkıldı:
“Altı yıldır Pekin’de yaşayan ve çalışan Ursula Gauthier, Çin  kültür ve medeniyetine   tutkulu bir gazeteci. Anlatılanların aksine hiçbir zaman Çinli masumların öldürülmesinin ‘anlaşılabilir’ olduğunu yazmadı. Gazetecimizin ülkeden çıkartılması, savunduğumuz değerlere karşı hoş görülemez bir saldırı olur.” denildi.
Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün Dünya Basın Özgürlüğü Sıralamasında Çin 180 ülke arasında 176’ncı sırada bulunuyor. Çin’den daha kötü durumda olan ülkeler Suriye, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Eritre.
‘Terör’ mü, Baskıya Mazeret mi?
Çin hükümeti, enerji zengini Sincan’da ciddi ‘İslami terör’ ve ‘ayrılıkçılık’ tehditleri olduğunu iddia ediyor. İnsan hakları grupları ise Çin hükümetinin Uygurlara baskı uygulamak için bu iddiaları öne sürdüğünü belirtiyor. Bu gruplara göre Çin hükümeti, kendileriyle savaşan bir örgütün varlığına dair henüz somut kanıtlar gösteremedi.

Kaynak: Al Jazeera/Türkçe

Etiketler: » » » » » » » »
Share
1126 Kez Görüntülendi.