logo

trugen jacn
29 Ekim 2015

İŞGALCI ÇİN’İN AKSU’DA 51 YAŞINDAKİ OSMAN ABİT’İ İŞKENCE İLE KATLETTİ

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Doğu Türkistan’ı işgalı altında tutan Komünist Çin yönetimi Müslüman Uygur Türklerine karşı uyguladığı,baskı,zulum,ırkı ayrımcılık ve etnik soykırımlarına pervasızca her gün yenilerini ekleyerek devam ettiriyor.
Aksu merkez’e bağlı Ayköl kenti Bençşembebazar (Perşembepazarı) köyü 16 Etret’te oturan ve 51 yaşında olduğu bildirilen Osman Abit  bir süre önce tutuklanmıştı.  20 Ekim tarihinde tutulduğu Hapisihane’de kendi eceli ile vefat ettiği bildirilerek cesedinin ailesine  gece saatlerinde gizlice teslim ediildiği ve polizs nezaretinide denfettirilidiği  bildirildi.
İsveç Merkezli Doğu Türkistan Enformasyon Merkezi internet sitesinde(uyhewer.biz) yer alan ve özel kaynaklarından elde edildiği  belirtilen bir habere göre,  Osman Abit 2007 yılında “ Radikal ve aşırı dini düşüncelere sahip olduğu” gerekçesi ile birkaç kez tutuklanmış ve ağır fiziki işkencelere tabi tutulmuştu. Çin işgal yönetimince sürekli takip,sorgulama ve baskılara maruz kalan Osman Abit yurdunu terketmek mecburiyetinde kalmış ve Aksu’yu terkederek başkent Urumçi’ye yerleşmiş ve Çimento Fabrikası civarında bir arsa satın alarak gecekondu bir ev yaparak burada yaşamaya başlamıştı.Yaptığı gecekondu ev 2013 yılında işgal polisleri tarafından eşi’nin “Tesettürlü ve Hicaplı giyindiği” ileri sürülerek  bodozerler yıkılmış ve ailesi ile birlikte  sokağa atılmıştı.

ئوسمان ئاۋۇت خىتاي تۈرمىسىدە شېھىت قىلىندى

Geçtiğimiz yıl içerisinde Çin’in güneyindeki Guangdong kentine çalışmak için giden oğlu  Mehmet Emin  Osman Çin polisince bilinmeyen bir sebeple tutuklanmış ve Urumçi’de yaşayan Osman Abit’e telefon edilerek anılan şehire gelmesi ve oğluna kefil olarak götürmesi istenmişti.Guangdong şehrine giden Osman Abit hemen tutuklanarak polis nezaretinde oğlu ile birlikte Aksu’ya getirilerek hapishaneye konmuştu. Geçen hafta içinde Hapishane yetkileri ailesine Osman abit’in öldüğünü bildirmiş ve gece saatlerinde köyüne getirerek polis nezaretinide defnettirdiği  belirtildi.
Osman Abit’in 16 ve 17 yaşındaki 2 kızı ile eşinin de  evlerinden alınarak götürüldüğü ve nerede tutulduğu bilinmiyor.

Uzmanlar,bu ve benzeri öldürme olaylarının Doğu Türkistan’da olağan bir hale geldiğini,sahipsiz bir durumda bulunan Müslüman Uygur Türklerinin hak ve hukuklarının yeterince savunulmadığı ve gündeme getirilmediği için İşgalcı Çin’in insanlık dışı katliamlarını pervasızca sürdüklerini ifade ediyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1570 Kez Görüntülendi.