logo

trugen jacn
28 Ekim 2015

İŞGALCI ÇİN’İN DİLEKÇE VERMEK İÇİN PEKİN’E GELEN 5 UYGUR KARDEŞİ CEZALANDIRDIĞI ORTAYA ÇIKTI.

cABBAR-öN

Çinli işgalcılarca  tarlası ve evine haksız olarak el konulan Hoca Mehmet Cabbar ,haksızlığı protesto için özel  önlüğüne durumu  Çince cümleler ile anlatıyor.

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Çin işgal yönetiminin toprak, ev ve mülklerine el konularak işsiz ve aşsız duruma düşürüldükleri için Doğu Türkistan’daki işgal makamları ile sözde İşgal Mahkemelerine başvuran ancak, hiçbir sonuç alamadıkları için başkent Pekin’e giderek Arziyet (Dilekçe) İdaresi’ne başvuruda bulunan aynı aileden 5 Müslüman Uygur Türkü’nü tutuklayarak çezalandırdıkları ortaya çıktı.
Washington merkezli Özgür Asya radyosunun haberine göre, Doğu Türkistan’ın Hoten vilayetine bağlı Karakaş ilçesinin Manglay kenti’nde oturan Hoca Mehmet Cabbar başta biri kadın 5 kardeşin Manglay kentinde kendilerine tahsisli toprak, ev ve mülklerine  işgal idaresi zorla el koymuş ve kendilerini sokağa atmıştır. Bunun üzerine ailenin en büyük kardeşlerinden diğer kardeşlerinin de vekaletini alarak işgal makamaları ile sözde Mahkemeye baş vurdu ve hukuksuz olarak el konulan ev ve diğer taşınmazlarının iadesi için dava açtı. Ancak,sözde İşgal Mahkemesi davayı reddetti. Bunun üzerine Urumçi’deki sözde bölgesel Arziyet(Dilekçe) İdaresine baş vuruda bulundu. Bundan da sonuç çıkmayınca 5 kardeş toplu olarak 2007 yılının Ocak ayında başkent Pekin’e giderek  Merkezi Arziyet İdaresi’ne mağduriyetlerinin giderilmesini talep eden dilekçe verdiler.Ancak,bundan da bir sonuç elde edemediler.Bunun üzerine 5 kardeş Pekin’deki Yabancı Elçliklerin önüne giderek mağduriyetlerini protesto ettiler.Çin işgal yönetimi,bunun üzerine kendilerini yabancı Temsilcilere şikayet ettiğini iddia ederek tutukladılar. Tutuklu 5 kardeşi sözde Uygur Özerk Bölgesi’nden gelen İşgal Polislerine teslim edildiler. Hoten’e getirilen 5 kardeş’ten Kızkardeş hariç.diğer 4 Pekin’e giderek dilekçe verdikleri için suçlu sayıldı ve 3- 1 yıl arasında değişen hapis cezalarına mahkum edildiler.

cABBAR-ARKA Karakaşlı Hoca Mehmet Cabbar’in Çince yazılı önlüğünün arka yüzü (Ocak-2015)

Washington merkezli Hür Asya radyosuna açıklamalarda bulunan Hoca Mehmet Cabbar şunları ifade etti,” Hukuksuz olarak taşınmazlarımıza  el konularak mağdur duruma düşürüldük ,Bunun üzerine bizler  ülkemizdeki hukuki süreçten sonuç alamayınca kız kardeşimizi de yanımıza alarak 5 kardeş Pekin’e gittik ve Merkezi Arziyet(Dilekçe) İdaresi’ne dilekçe verdik. Ancak,bunlar da bizi dinlemediler. Çünkü,bizim taşınmazlarımıza el koyanlar Pekin’den Karakaş’a tayin edilen Çinli memurlardı.Daha sonra Pekin’deki yabancı elçiliklerin önüne giderek bu haksızlığı protesto ettik. Bizi derhal tutukladılar ve memleketimize geri yolladılar.Mahkeme bana 3 yıl diğer 3 kardeşimme ise 2-1,5 ve 1 yıl arasında değişen  hapis cezasına çarptırdı.Ocak 2011’de cezamı tamamlayarak tahliye oldum.Tekrar dilekçe verdim.Bu kez tekrar tutuklayıp 8 ay’a mahkum ettiler. 2014 yılının Ocak ayında tahliye edildim.Bizim Karakaş ilçesinde  ekilebilir toprak çok az ve  kısıtlıdır.Kişi başına düşen toprak miktarı birkaç Pung(1 dönüm = 660 m2 = 1 Mo = 100 pung) kadardır. Bizim geçimimiz tamamen tarıma bağlıdır. Buna rağmen topraklarımızı ve evlerimizi haksız olarak elimizden aldılar.Ben adalet yerini bulana kadar  hakkımı aramak için yasal yollara başvurmayı ve dilekçe vermeyi sürdüreceğim.” şeklinde konuştu.
Adı geçen radyo’ya konuşan Manglay ÇKP.Kent Sekreteri de Hoca Mehmet Cabbar ve Kardeşlerinin Pekin’e giderek yabancı elçilikler önünde gösteri yaptıkları için tutuklandıklarını ve hapise çarptırıldıklarını ifade etti.
Uzmanlar, Karakaş-Manglay kenti sakini Hoca Mehmet Cabbar’ın tutuklanması ve cezasını çekmesinden yıllar sonra bu olayın açığa çıkmasının İşgalcı Çin’in ifade ve haber alma özgürlüklerine koydukları sansür ve engellerin boyutu hakkında en açık bir kanıt olduğunu belidtiyorlar.

Etiketler: » » » » » »
Share
1481 Kez Görüntülendi.