logo

trugen jacn
29 Eylül 2015

ABD.DIŞ İŞLERİ BAKANI KERRY Dr. TOHTİ’NİN KIZI CEVHER İLHAM’I KABUL ETTİ.

Cevher Tohti,İlham Tohtinin Kızı

Uygur Haber ve Araştırma Merkezi(UYHAM)
ABD.Dış İşleri Bakanı John Kerry, Çin devlet başkanı Xi’nin ABD.ziyareti öncesinde
İşgalcı Çin’in  23 Eylül 2014’de ömür boyu hapis cezasına çarptırdığı uygur bilim adamı,Uygur demakrasi ve Hukuk Hareketi Lideri  Doç.Dr.İlham Tohti’nin ABD.’de üniversite öğrenimi gören kızı Cevher ilham’i kabul ederek görüştüğü bildirildi. Görüşmede Bakan Kery’nın Cevher İlham’dan  babası Dr.Tohtı hakkında bilgi aldığı ve Dr.Tohti’nin güvenliği ve bir an önce serbest bırakılması hususunun sürekli gündemde tutulduğu  ve ABD.yönetimi olarak süreci  ciddi olarak takip etmekte olduklarını de belirttiği açıklandı.
Özgür Asya radyosuna konuşan Pekin merkezli «Yirénping Merkezi» adındaki bir Çin sivil toplum kuruluşunun yetkilisi Lu Jün,görüşmede kendisinin de hazır bulunduğunu,görüşmede ABD.Dış işleri Bakanı Kerry ile Bakan Yardımcıları Anthony Blenkin ile Team Molinovski’nin de hazır bulunduğunu bildirdi.
ABD.Dış işleri Bakanı Kery ayrıca Dr.Tohtı’nın kızı Cevher Tohtı’nın yanında yine Çin’de hapiste tutulan Guanodong’lu insan hakları savunucusu ve aktivisti Gou Fei Shong’nın ABD.’de bulunan eşi ve kızı ile Çinli Hristiyan Din adamı ve Rahip Jang Shavyang’ın kızı olmak üzere Çin’de siyasi tutuklu olan 6 Çinli aydın’ın yakınlarını de kabul ettiği belirtildi.
Öte yandan, ABD.dış işleri Bakanı Kerry’nın kabulünden önce, ABD.Uluslar arası Bağımsız Gazeteciler Örgütü (PEN) de bir basın toplantısı düzenleyerek ABD.’ye resmi bir ziyaret için gelecek Çin Lideri Xi’den Dr.Tohtı başta tutuklu diğer vicdan mahpuslarının derhal serbest bırakılmasını talep etti.

Etiketler: » » » » »
Share
1189 Kez Görüntülendi.