logo

trugen jacn
29 Nisan 2015

ÇİN, ABD-JAPONYA YAKINLAŞMASINDAN RAHATSIZ

      Çin, ABD’nin ” Pivot Asya ” stratejisi kapsamında Japonya ile yakınlaşmasının Pekin’in bölgedeki gücünü azaltmak için olduğunu iddia etti

Çin, ABD-Japonya yakınlaşmasından rahatsız

Dünya Bülteni/ Haber Merkezi
ABD ile Japonya’nın yakınlaşması Çin’i rahatsız etmeye devam ediyor. Japonya Savunma Kuvvetleri (SDF) ile ABD arasında savunma stratejileri işbirliği Çin hükümeti tarafından rahatsızlıkla karşılandı.
Japonya,18 yıldan bu yana ilk kez savunma stratejilerinde revizyon yapmaya yönelen SDF ile, bölgesel ve küresel düzeyde daha iddialı bir konuma geçmek istiyor.
Çin’in resmi haber ajansı Xinhua’da yer alan haberde; “ Washington’un hesabı bellidir. Asya – Pasifik bölgesinde Çin’in artan etkisini engellemek istiyor. ‘Pivot Asya’ stratejisini güçlendirmek için Japonya’yı kullanıyor. Washington Doğu Asya’da istikrarsızlık çıkarmaya çalışıyor ” denildi.
Haberde “Asya-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarı korumak için ABD-Japonya ittifakını güçlendirmek gereksizdir. Çin bölgede barışçıl bir gelişme yolu çizmekte kararlı. Bu ittifak bölgede zor elde edilen pozitif gelişmeye gölge düşürecektir” dendi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, “Güçlü bir Çin bölgede tehdit değildir,bilakis gelişim fırsatları sunacaktır.” dedi.
Washington, son yıllarda “ Pivot Asya “ stratejisi ile bölgedeki ekonomik güç konumundaki ülkelerle ittifaklarını pekiştirmeye odaklanıyor. Hafta başında ABD’yi ziyaret eden Japonya Başbakanı Şinzo Abe’nin ziyaretinin bu açıdan önemli olduğuna dair ABD Ulusal Güvenlik ve Stratejik İletişim Danışman Yardımcısı Ben Rhodes bir açıklama yapmıştı. Rhodes, ”Abe’nin ziyareti Asya- Pasifik bölgesini yeniden dengelemek yönündeki yaygın çabalar kapsamında gerçekleştiriliyor” ifadesini kullandı

Etiketler: » » » » » »
Share
1350 Kez Görüntülendi.